Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 18. Управління якістю будівництва

499

  • екологічні показники, що характеризують ступінь впливу продукції на навколишнє середовище, особливо ступінь забруд­нення атмосфери, води, грунту тощо;

  • показники безпеки, що визначаються ступенем захищеності працюючих від шкідливих виділень, частин машин, що рухаються тощо;

  • економічні показники: кошторисна вартість об'єкта, вартість 1 м2 загальної і жилої площі, експлуатаційні витрати тощо.

У зв'язку з тим, що в будь-якому будівельному об'єкті та кон­структивному елементі будинку можна виділити безліч показників якості, на практиці вибирають мінімальну, але достатню їхню кількість, що характеризує найбільш істотні властивості виробу відповідно до його призначення.

Вимір якості полягає у розрахунку величин показників якості в одиницях обраної шкали вимірів. Показники, у свою чергу, підрозділяють на одиничні, що характеризують кожну яку-небудь одну властивість продукції, і комплексні, що характеризують відразу кілька властивостей. Розрахунок комплексного показника здійснюється з обліком усіх передбачених номенклатурою одинич­них показників. При цьому, якщо при збільшенні одиничного показника комплексний показник збільшується, то такий одинич­ний показник є бажаним; якщо зменшується - небажаним. Наприк­лад, для фарби бажаним показником є її укривістість, небажаним -тривалість сушіння; при збільшенні укривістості скорочується кіль­кість шарів фарби, що наносяться (а отже, трудомісткість і час виконання робіт); збільшення ж тривалості сушіння призводить до збільшення термінів виконання будівельно-монтажних робіт.

Оцінка якості полягає в порівнянні показників якості з базо­вими показниками, якими можуть бути:

а)показники, закладені в проекті (робочій документації);

б) показники якості кращих вітчизняних і закордонних об'єктів- аналогів;

в)показники якості, закладені у вітчизняний чи закордонний стандарт.

У результаті порівняння показників якості оцінюваної продук­ції з базовими показниками роблять висновок про рівень якості продукції.

Організація будівництва

Вимоги до якості будівельної продукції

Успішна робота будь-якого підприємства в умовах ринкових відносин можлива тільки в тому випадку, якщо продукція, що випускається їм, відповідає кращим вітчизняним і світовим зраз­кам, тому що в протилежному випадку, в умовах конкуренції можливі значні економічні втрати, аж до банкрутства. Тому основ­ною метою підприємства є організація випуску високоякісної конку­рентоспроможної продукції.

В основі підвищення якості продукції поряд з організацій­ними лежать також і економічні методи. За випуск застарілих виробів і недоброякісної продукції підприємство платить знижки з оптових цін, несе втрати в доході, а отже, у заробітній платі й у соціальних благах. У свою чергу, продукція, параметри якої відпо­відають чи перевищують найвищі світові досягнення, реалізується за більш високими цінами.

Жорсткі вимоги повинні пред'являтися до якості будівельної продукції, тому що брак у роботі будівельників може призводити (і призводить) не тільки до економічних втрат, але і до загибелі людей. Особливо це проявилося при землетрусі 1988 року у Вірменії, де через помилки при проектуванні і низькій якості будівництва житлових будинків, шкіл, підприємств загинули тисячі людей; при цьому багато побудованих із дотриманням будівель­них норм і правил будинків не зруйнувалися і люди, що знахо­дилися в них, вижили.

Вимоги до якості формуються споживачами (замовниками), розроблювачами, виготовлювачами і державними органами, при­чому пріоритет у їхньому формуванні належить споживачу.

Обов'язкові для всіх учасників виробництва вимоги до якості продукції повинні забезпечувати:

  • безпеку життя і здоров'я людини;

  • охорону навколишнього середовища, високий рівень еколо­гічної безпеки;

  • насичення внутрішнього ринку якісною продукцією і роз­ширення її експорту;

  • раціональне використання трудових, матеріальних, енерге­тичних і природних ресурсів при виробництві і споживанні про­дукції, технічну сумісність.