Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 17. Організація транспорту в будівництві 491

Організація перевезень будівельних вантажів може здійсню­ватись за трьома схемами: маятниковою, човниково-маятниковою і човниковою.

Маятникова схема передбачає доставку вантажів автотранс­портом із невідчепляємим кузовом і транспортним пристроєм.

При човниково-маятниковій схемі автотранспорт (тягач) обслу­говує два напівпричепи. З одним він простоює в час навантаження, а з другого в цей час проводиться розвантаження.

Човникова схема передбачає обслуговування тягачем трьох або більше транспортних пристроїв, які відчіпляються. У цьому випадку виключаються витрати часу на вантажно-розвантажувальні роботи.

Ефективна експлуатація автомобільного транспорту неможлива без добре організованої бази для утримання й ремонту транспорт­них засобів. При цьому технічне обслуговування автомобільного транспорту має здійснюватися на основі системи планово-попе­реджувального обслуговування і ремонту.

Залежно від обсягу і складу робіт планові ремонти авто­транспортних засобів поділяють на поточний і капітальний.

Поточний ремонт - мінімальний за об'ємом вид ремонту, який передбачає усування несправностей і заміну деталей, вузлів і агре­гатів, що вийшли з ладу. Такий ремонт проводиться у міжзмінний час без порушення нормального режиму роботи автомобіля.

Капітальний ремонт автомобіля проводиться після виконання встановленого міжремонтного пробігу і огляду. Метою цього виду ремонту є повне відновлення технічного стану автомашини відповід­но до технічних умов.

Для оцінки організації роботи автотранспорту використо­вують низку техніко-економічних показників:

• коефіцієнт використання парку автотранспортних засобів (Кв),який визначають за формулою:

*.=%; ОМ)

де А, , Лт г -загальноспискова кількість автомобілів і технічно готових до роботи, в автомобільо-днях; величина Кл дорівнює 0,64 + 0,7 .Коефіцієнт використання автотранспортних засобів за вантажопідйомністю (КВП),який визначають за формулою:

Глава 17. Організація транспорту в будівництві

493

У тих випадках, коли мають місце постійні вантажопотоки між будівництвом і сировинними базами (кар'єри, ліспромхози тощо), перевезення вантажів залізницею може бути організовано поїздами-"вертушками", які формують з арендованих або власних вагонів будівництва. Особливістю організації цих перевезень є те, що в обігу перебуває постійний состав із кількох вагонів. Перевагою такої організації є рівномірна поставка матеріалів і у зв'язку з цим чітка робота вантажно-розвантажувальних і транспортних засобів. Недоліком цієї організації перевезень є холостий пробіг у зворот­ній бік, що знижує економічну ефективність вертушки.

На великих будовах перевезення вантажів на далекі відстані організовують маршрутними поїздами, які йдуть до місця призна­чення без переформування на станціях магістральних залізниць. Це забезпечує швидке перевезення вантажів і прискорений обіг вагонів.

Перевезення можуть здійснюватись збірними поїздами, коли до їх складу включають різні вантажі на шляху руху.

На будівельний майданчик вантажі можуть надходити за кільце­вою, наскрізною (двосторонньою) і тупиковою схемами.

Обслуговування будівельної організації залізничним транспор­том обумовлюється договором. У договорі визначають взаємини сторін (порядок подавання і прибирання вагонів, обліку обігу вагонів та терміни цього обігу, відповідальність за збереження рухомого складу і колій тощо).

На основі статуту залізниць визначаються норми розвантаження (вантаження) вагонів, що подаються на вантажно-розвантажувальні майданчики будівельної організації. У випадку понаднорматив­ного простою вагонів чи їх пошкодження з будівельної організації стягується штраф.

Організацію експлуатації арендованих або власних транспорт­них засобів здійснює транспортний відділ, що входить до складу будівельної організації. Він організовує роботу транспорту, його експлуатацію, ремонт і утримання всіх технічних пристроїв, доставку вантажів із ближньої станції на базисні чи приоб'єктні склади, розвантаження і вивезення порожніх вагонів на колії загального користування.

Організація будівництва

Організація роботи залізничного транспорту, що обслуговує будівництво, повинна здійснюватися спільно з місцевим відділен­ням залізниці і забезпечувати своєчасне і комплектне перевезення вантажів, ритмічність роботи станцій і дільниць, максимальне використання їх пропускної здатності і раціональне використання рухомого складу.

Водним транспортом користуються будови, що розташовані близько до водних шляхів. Водним транспортом на будови достав­ляють камінь, щебінь, пісок, ліс та інші матеріали, що застосовую­ться у будівництві у великій кількості. Вантажі транспортують баржами, пароплавами або катерами, що орендують у паро­плавства, або засобами річкового пароплавства, з якими будівельна організація укладає договір про перевезення. Обсяг і строки переве­зень зазначаються у заяві, що додається до договору. Вивантаження матеріалів із суден на склади будівельна організація здійснює своїми силами і засобами.

Розвантаження і навантаження суден має здійснюватись із додержанням технічних умов і правил, а строк розвантажування визначається на підставі відповідних норм. У разі порушення техніч­них умов і правил, а також у випадку понаднормативного простою суден будівельна організація сплачує штраф після пред'явлення претензій пароплавством.