Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 17. Організація транспорту в будівництві

Підвідомчий автомобільний парк сконцентровано в автотран­спортних підприємствах, які обслуговують будівельні організації.

До складу автотранспортних підприємств входять окремі авто­бази із спеціалізованими автоколонами, ремонтними майстернями, гаражним господарством, виробничими будівлями і спорудами для технічного обслуговування і ремонту автопарку.

Зосередження транспорту у великих автотранспортних і буді­вельних підприємствах, концернах, холдингових компаніях дозволяє значно підвищити ефективність використання автотранспорту і знизити собівартість перевезень вантажів за рахунок відповідності структури транспортних засобів і вантажних потоків, а також поліп­шення технічного обслуговування і ремонту автомобілів.

Автотранспортні підрозділи обслуговують будівельні організа­ції на основі договорів.

Перевезення вантажів здійснюється згідно із заявками буді­вельних організацій. До заявки прикладають узгоджений сторо­нами графік подачі автомобілів у пункти вантаження із зазначен­ням добового чи середньодобового обсягу перевезень.

Важливими завданнями будівельних організацій і транспорт­них підрозділів є зниження транспортних витрат у будівельному виробництві як за рахунок поліпшення організації будівельних і транспортних робіт на об'єкті, так і за рахунок поліпшення органі­зації роботи автотранспортних підрозділів, пов'язаної з техноло­гією процесу перевезення. Основними напрямами підвищення ефективності автомобільного транспорту у будівництві є:

1.Прискорення науково-технічного прогресу, запровадження досягнень науки, техніки і передового досвіду у виробництво (спеціалізація парку рухомого складу; організація централізованих контейнерних і пакетних перевезень; організація раціональних маршрутів);

2.Удосконалення управління автомобільним транспортом (поліпшення системи і форм розрахунків із постачальниками; запро­ вадження автоматизованих систем управління);

3.Поліпшення методів комплексного планування роботи авто­ мобільного транспорту і будівельного виробництва (вдосконалення оперативного планування перевезень; застосування економіко-мате-

490 Організація будівництва

математичних методів і ЕОМ при плануванні перевезень; удоско­налення системи стимулювання і критеріїв оцінки роботи авто-підприємств і будівельних організацій щодо ефективності викорис­тання рухомого складу в будівництві);

4. Поліпшення структури, технічного стану і використання вироб­ничих фондів автотранспортних підприємств (забезпечення відпо­відності структури парку рухомого складу видам перевезень ванта­жів; організація прогресивної технології технічного огляду і ремонту; підвищення змінності роботи рухомого складу).

Найбільш ефективне використання автотранспортних засобів досягається завдяки організації централізованих перевезень буді­вельних вантажів. При цьому взаємини між будівельною органі­зацією, постачальником матеріалів і автотранспортною організа­цією встановлюються на основі договорів таким чином: буді­вельна організація укладає договір із постачальником на поставку матеріалів у визначені строки, а постачальник укладає договір з автотранспортним підприємством. Навантаження матеріалів здійсню­ється постачальником, доставка - автотранспортним підприємством, а розвантаження -будівельною організацією. У разі невиконання умов договору до винуватців пред'являють санкції у вигляді штрафів.

Досвід централізованих перевезень будівельних матеріалів, конструкцій і виробів свідчить про високу їх ефективність. При централізованих перевезеннях у вантажоодержувачів відпадає необхідність в утриманні експедиторів і значної частини вантаж­ників. Удосконалення таких перевезень повинно здійснюватися шляхом розширення парку спеціалізованого і спеціального тран­спорту; зростання числа машин універсального призначення з обладнанням вантажно-розвантажувальними пристроями; підви­щення відповідальності транспортних організацій за своєчасну доставку матеріалів і конструкцій на будівельні об'єкти.

Організація роботи автотранспорту має погоджуватися з робо­тою постачальників і вантажоодержувачів, графіками ремонту авто­мобілів й роботи водіїв і обслуговуючого персоналу. Залежно від різних умов (періодичності поставок вантажів, вантажно-розван­тажувальних робіт тощо) робота автотранспорту може бути органі­зована в одну, дві зміни або цілодобово, а випуск автомобілів на лінію - одноразовий, послідовний і періодичний (груповий).