Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

338 Організація будівництва

сового теплопостачання розраховують, як правило, лише на період будівництва і підлягають демонтажу по закінченні будів­ництва. Вони виконуються за тупиковою схемою, рідше за кіль­цевою. У зимовий період для опалення споруджуваних будівель використовують опалювальну систему, передбачену проектом. Інколи використовують повітряний підігрів, подаючи тепле повіт­ря по коробам від парових або газових калориферів.

Потребу у теплі розраховують окремо для кожного спожи­вача за максимальною годинною витратою в опалювальний період за формулою:

ex=k,k2Y.9[, (14.17)

де 0, - потреба в теплі і-ї групи будівель; £, - коефіцієнт, що врахо­вує втрати тепла в мережах (дорівнює 1,1-1,5);к2 - коефіцієнт на

невраховані втрати тепла (дорівнює 1,1-1,2).

Загальна потреба в теплі визначається за формулою:

0=0,+02, (14.18)

де 02 -потреба в теплі технологічних процесів (підігрівання води, паропрогрівання бетонних конструкцій, відігрівання мерзлого грунту), визначається теплотехнічним розрахунком, або береться з довідників.

Стиснуте повітря на будівельному майданчику використо­вується на:

  • приведення в дію пневматичних інструментів (перфораторів, відбійних молотків, бетоноломів, трамбівок, камнетесногоінстру­менту, фарбувальних апаратів тощо)

  • виконання будівельних робіт (рихлення мерзлого грунту, забивки паль тощо);

  • подачу по трубопроводам бетонної суміші і розчинів, перемі­щення цементу по аерожолобам, продувки (очистки) опалубки моно­літних залізобетонних та бетонних будівель.

Розрахунок потреби будівельного майданчика у стиснутому повітрі включає: визначення споживачів, їх сумарне споживання, вибір постачальника ресурсів і складання схеми подачі стиснутого повітря.

Сумарна потреба в стиснутому повітрі визначається за форму­лою:

Для задоволення потреб будівельного майданчика в стисну­тому повітрі застосовуються пересувні компресорні підстанції продуктивністю 5-10 м3/хв., зазвичай розташованих безпосеред­ньо біля місць споживання, проведення робіт, або стаціонарні станції, розміщені у збірно-розбірних будівлях, продуктивністю 40 м3/хв.

14.8. Тимчасові шляхи

Для здійснення безперебійного забезпечення доставки на буді­вельний майданчик конструкцій, матеріалів, машин та обладнання у будь-який період року та незалежно від погодних умов необ­хідно мати зручні під'їзди та шляхи для внутрішнього транспорту на будівництві. На більшості будівництв доставка вантажив здійснюється переважно автомобільним транспортом. Автомо­більні шляхи бувають двох видів: постійні та тимчасові.

Постійні шляхи споруджуються після вертикального плану­вання території, влаштування дренажів, водостоків та інших інженерних комунікацій. При проектуванні постійних шляхів, які використовують у період будівництва, потрібно враховувати відповідність конструкції дороги навантаженням, що виникають при русі автотранспорту та гусеничних машин.

Постійні шляхи не завжди повністю забезпечують будів­ництво через неспівпадання трасировки і габаритів. У таких випадках облаштовують тимчасові шляхи, які будують одночасно з постійними шляхами, призначеними для будівельного тран­спорту. Тимчасові шляхи є найбільш коштовною частиною тимча-