Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

409

де /?неб , - радіус небезпечної зони; / - відстань між крайніми стоян­ками крана; Л^ -радіус максимального вильоту крюка; п -максимальний габарит вантажу від крюка; S - відстань по табл. 1 СНиП Ш - 4 - 80*залежно від висоти падіння вантажу.

Встановлення кількох кранів на одній будівлі диктується:

  • необхідністю скорочення часу будівництва;

  • необхідністю інтенсифікації виконання робіт;

  • наявністю стислих умов виконання робіт.

Можливі такі варіанти встановлення двох і більше кранів:

а) крани встановлюються на одній рейковій колії (14.16);

б) крани встановлюються на рейкових коліях, котрі розмі­ шуються з двох сторін об'єкта, що будується (сумісна робота башто­ вих кранів наведена на рис. 14.17).

У разі стислих умов роботи баштових кранів створюється необхідність запровадження обмежень, що визначаються умовами будівельного виробництва. До них належать обмеження вильоту та кута повороту стріли, висоти її підйому, переміщення крана та Його вантажного візка.

Обмеження, які застосовуються, можуть бути як примусо­вого, так і умовного порядку. Примусові обмеження - це кінцеві вимика-чі, датчики, які виконують відключення механізмів крана незалежно від дій крановика; кінцеві упори тощо.

Умовні обмеження -добре видимі на місцевості сигнали, що визначають межі забороненого сектора.

Слід пам'ятати, що в процесі роботи у машиністів кранів випра-цьовуються доволі стійкі стереотипи виконання дій у визначеній послідовності. Тому в тих випадках, коли в діяльність вводяться суттєві зміни (наприклад, виникла зона, у межах якої заборонено переміщення вантажів) необхідно встановлювати примусові обме­ження.

Сумісна робота кількох машин в одній зоні, як правило, заборо -нена. У випадку виробничої необхідності сумісна робота монтаж­ного крана з іншими механізмами, зокрема інші монтажні крани, може дозволятися за умови розробки та здійснення на практиці заходів, які забезпечують їх безпечну роботу.

A

Рис. 14.10. Позначення зон кранів баштових та рейкових стрілових 1 - місце знаходження контрольного вантажу; 2 - майданчик складування; 3 - шафа електро­живлення крана; 4 - майданчик для розвантажування автотранспорту; 5 - майданчик для приймання розчину; 6 - стенд зі схемами строповки вантажів; 7 - місце для зберігання вантажозахонлювальних пристроїв та тари

»

f

го ш

s-^e,: Rmax

І

1

І

1

а.

Рис. 14.11. Габарити небезпечної зони в плані при роботі баштового крана: 1 - об'єкт, що будується; 2 - підкрановий шлях; 3 - майданчик для складування; 4 - автомобільна дорога

4"|4 Організація будівництва

При цьому використовується розбивка будівель (споруд) на ділянки, захватки, умежах яких дозволяється робота окремих механізмів; розділення видів роботи по змінам таким чином, аби одні види робіт не становили б небезпеки для виконання інших одночасно або паралельно виконуваних видів робіт.

Рис. 14.15. Схема розміщення стрілового крана щодо зони складування і конструкцій, що монтуються

Одночасна робота кількох баштових кранів на одному підкрано­вому шляху (рис. 14.16-14.18) дозволяється у таких випадках:

а) встановлення обмежувачів пересування кранів, які дозво­ ляють забезпечувати їх зупинку на відстані не менше 5 м між ван­ тажами, що переміщуються, чи елементами конструкцій кранів;

б) розбивання протяжних будівель чи споруд на захваткитаким чином, аби протягом однієї зміни суміжні зони роботи були б розділені однією із захваток, прицьому відстань між елемен­ тами, що монтуються, чи вантажами, що переміщуються, повинна бути більше 5м.

Якщо монтаж будівель чи споруд виконується кранами, розмі­шеними з протилежних сторін, то при цьому виникає небезпека зіткнення вантажів, що транспортуються чи стріл кранів (рис. 14.19-14.21).Для запобігання зіткнень передбачають:

Рис. 14.17. Схема розміщення баштових кранів у плані при роботі на

різних рейкових коліях

Якщо для цього використовуються стрілові крани, то робота має виконуватись згідно із розробленим спеціалізованою організацією проектом виконання робіт чи технологічною картою, в яких наво­дяться схеми стропування, -переміщення вантажу, послідовність виконання операцій, вимоги до стану шляхів руху та інші матері­али і вказівки щодо забезпечення безпечного підйому і переміщення вантажу.

У разі підйому і переміщення вантажу кількома кранами схема їх завантаження повинна бути такою, аби у будь-якій момент прове­дення цих операцій навантаження, що приходиться накожен із кранів, не перевищувало його вантажопідйомності. Роботи в цьому випадку мають виконуватись під безпосереднім керівництвом особи, відповідальної за безпечне переміщення вантажів кранами, чи спеціально призначеного інженерно-технічного робітника. Маши­ністи і сигнальник повинні знаходитись у зоні прямої видимості. Якщо це здійснити неможливо, встановлюється двосторонній радіо-чи телефонний зв'язок. Використання проміжних сигнальників не допускається.

Викладені обмеження діють і у випадках одночасної роботи на будівельному майданчику баштових і самохідних стрілових кранів.