Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

419

14.9.3. Визначення розмірів небезпечних зон при роботі кранів, підйомників та інших будівельних машин

Небезпечною зоною при роботі вантажопідйомної машини вважається простір, у якому можуть переміщуватись машини і ванта­жі із урахуванням максимально можливого відльоту останніх у випадку їх падіння.

Отже, розміри небезпечної зони залежать від технічних характе­ристик крана (виліт крюка, висота його підйому), розмірів конфі­гурації шляхів його переміщення; від габаритів вантажів, що пере­міщуються.

У випадку встановлення кранів у прольотах цехів під пере­криттям визначається небезпечна зона по висоті.

Для баштового крана довжина небезпечної зони в плані (див. рис. 14.11і 14.12):

L = 2tf„c6l +/, (14.22)

де /?не6з -радіус небезпечної зони; /-відстань між крайніми стоянками крана. Ширина небезпечної зони в плані:

в = 2Янебз (14.23)

У свою чергу, /?lIc6.j. залежить від максимального вильоту крюка Rmtx, габариту виступаючої за межі осі підвісу частини конструк­ції п і дальності відльоту предметів, конструкцій, вантажів у разі можливого їх падіння S, яка приймається за табл. 1 СНиП Ш-4-80 * залежно від висоти падіння вантажу:

****. = R^+n + S. (14.24)

Для стрілових кранів (автомобільних, гусеничних, колісних) розмір небезпечної зони визначається залежно від довжини стріли, вильоту крюка, висоти підйому (падіння) вантажу, максимальних габаритів конструкцій, що піднімаються (див. рис. 14.6та 14.7),тобто для них справедливі формули (14.23)і (14.24).

Але слід пам'ятати, що можливе і падіння стріли. У цьому випадку небезпечна зона буде визначатись сумою довжини стріли '-стр і відстанню від осі обертання крана до осі шворня стріли С, Що приймається за паспортом крана, збільшеним на 5 м чи на максимальний габарит за межі осі підвісу частини конструкції, що виступає:

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

421

Із збільшенням висоти підйому вантажів пропорційно збільшує­ться і страхувальна площа, а відповідно і розмір небезпечної зони.

Габарити небезпечної зони крана по висоті наведені на рис. 14.12.Вони необхідні під час проектування встановлення кранів поблизу існуючих будівель і споруд, а також у прольотах цехів і під перекриттями.

Небезпечні зони виникають і випадку розробки грунту. У цьому випадку небезпечною зоною слід вважати:

  • у разі роботи екскаваторів -кордони їх дій із урахуванням розмірів призми обвалення;

  • у випадку риття глибоких траншей і котлованів -кордони призми обвалення ґрунту;

  • для тимчасових і постійних енергетичних мереж -простір у межах якого можливе торкання дротів із конструкціями машин, механізмів і їх робочими органами;

  • для високовольтних ліній електропередачі -охоронна зона, кордони якої встановлюються згідно із ГОСТ 12.1.013-78,а також СНиП ИІ-4-80* (табл. 14.16).

  • під час виконання вибухових робіт - площа, обмежена радіу­сом дії повітряної хвилі.

ь Гтох

Рис. 14.24. Розміри небезпечної зони при розробці ґрунту екскаватором з прямою лопатою

Небезпечна зона у випадку розробки ґрунту екскаватором із прямою лопатою (див. рис. 14.24). Величина її визначається габари­тами фронту роботи машини, збільшеним на 1,0 м за формулою, м:

422 Організація будівництва

Ииіб^Гж + Ь, (14.29)

де r„Mx - найбільший радіус копання (приймається по паспорту машини); b -відстань від верхньої границі забою до границі приз­ми обвалення грунту, збільшеної на 1,0м.

Для екскаваторів інших типів розмір небезпечної зони визна­чають по формулі, м:

Днеб.з. = /стр + 5,0, (14.30)

де /стр - довжина вильоту стріли екскаватора.