Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 7. Організаційно-технологічні моделі

Кодування при цьому можна здійснювати таким чином, щоб номери подій містили у собі змістовнішу інформацію про складові робіт і подій.

Наприклад, перші дві цифри номера подій можуть позначати код об'єкта, на якому мають виконувати певну роботу. Третя цифра -номер ділянки, наступні -код роботи і т.д.Існує декілька форм цифрового зображення сітки. Одна з форм цифрового зображення сітьового графіка складається з надання переліку кодів подій і робіт (спискова форма).

В

Рис. 7.5. Після закінчення роботи А можна починати роботи Б або В, а після закінчення хоча б однієї роботи Б або В можна виконувати

роботу Г В


Рис. 7.7. Позначення сполучення "Чи", коли всі роботи комплексу для досягнення кінцевої мети необхідно виконати


Рис. 7.6. Після виконання однієї з двох робіт А або Б можна виконувати роботи В або Г, після виконання однієї з них можна виконувати роботу Д

112 Організація будівництва

У табл. 7.1наведено сітку, зображену на рис. 7.8графічно. За другим варіантом спискової форми цифрового зображення для кожної події, наведеної на сітьовому графіку (рис. 7.8),числовим кодом позначають у табл. 7.2і 7.3коди всіх вхідних у подію чи вихідних з події робіт.

Цифрові зображення сітьової моделі можуть бути представ­лені у матричній формі різних варіантів. Наприклад, сітки зобра­жують за допомогою прямокутної матриці, яка складається з рядів п і стовпчиків т, де п - кількість подій, т - кількість робіт. Події і роботи на сітьовому графіку нумерують цифрами від 1до п і від 1до т відповідно. Якщо £/& -елемент матриці на пере­тині z'-roряду і к-то стовпчика, тоді:

7.3. Основні поняття й елементи сітьових графіків

Основні елементи сітьового графіка. Сітьовий графік скла­дається з робіт й подій. Робота відображає трудовий процес, в якому беруть участь люди, машини, механізми, матеріальні ресурси (проектування споруд, постачання обладнання, кладка стін, розв'язу­вання задач на ЕОМ і тощо), або процес очікування (твердіння бетону, сушіння штукатурки).

Кожна робота сітьового графіка має конкретний зміст. Робота як трудовий процес вимагає затрат часу і ресурсів, а як очікування -тільки часу. В усіх випадках робота -це процес, який має місце у часі. До робіт також належать постачання конструкцій і мате­ріалів. На сітковому графіку роботи позначають суцільними ліні­ями, а їх напрямок -стрілками.

Для правильного і наочного відображення порядку передуван­ня робіт при побудові сітки використовують додаткові дуги, що зображують штриховими лініями і називають фіктивними робота­ми чи зв'язками. Вони не потребують ні часу, ні ресурсів, а лише вказують, що початок однієї роботи залежить від закінчення іншої.

Роботи, які починаються з вихідної події сітьового графіка, називають вихідними роботами, а ті, які закінчуються кінцевими подіями -завершальними роботами (рис. 7.9).

Подія виражає факт закінчення однієї або кількох безпосе­редньо попередніх (вхідних у подію) робіт, необхідних для початку безпосередньо наступних (вихідних із події) робіт. Подію, що перебуває на початку роботи, називають початковою, а