Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава I. Основні положення з організації та планування

29

Документом, у якому вирішуються питання організації робіт зі здійснення будівельних процесів при розробленні ПОБ, є організаційно-технологічні схеми. Нині практично відсутні будь-які нормативно-довідкові матеріали, які можуть використовува­тися під час їхнього розроблення.

Основним документом, у якому віддзеркалюються всі рішення з організації будівництва (перелік робіт, їхня послідовність виконання, взаємозалежність та терміни виконання), є організаційно-техноло­гічна модель. Водночас нині практично відсутня будь-яка норма­тивно-довідкова база з їх проектування. Розроблення моделей потребує високої кваліфікації проектанта та потребує значних витрат інженерної праці. Практика ж свідчить, що кількість таких висококваліфікованих працівників обмежена і розроблення таких моделей здійснюється, виходячи тільки з кваліфікації та досвіду проектанта. Це веде до схвалення не раціональних, а інколи і помилкових рішень, які ведуть до погіршення техніко-економічних показників, що характеризують результати діяльності будівельної організації.

Основним недоліком чинної нормативно-довідкової бази, на наш погляд, є те, що кожний із розглянутих видів нормативів орієн­тований на той або інший об'єкт планування - простий чи комплекс­ний будівельний процес, діяльність організації чи спорудження об'єкта. Як наслідок, це не забезпечує інформаційного наступ­ництва планових документів, що розробляються. Значення наступ­ництва зумовлено тим, що необхідно забезпечити наступництво документів, які розробляються для різноманітних рівнів плану­вання (бригада, дільниця, організація типу трест або управління). -Як свідчить практика, відсутність такого наступництва веде до необхідності при розробленні кожного документа практично роз­починати проектування спочатку. Документи, розроблені раніше, У кращому випадку, можуть бути використані тільки для вирішенні загальних питань.

Наявність розглянутих дефектів свідчить про необхідність подальшої роботи з удосконалення чинної нормативно-довідковоі ззи, що використовується при розробленні документів з плану­вання організації будівельного виробництва.

2.1. Капітальне будівництво

Економіка держави складається з окремих галузей, що залежно від характеру виконуваних ними функцій належать до сфери матеріального виробництва або до невиробничої сфери. Сфера матеріального виробництва охоплює промисловість, будівництво, енергетику, сільське господарство, транспорт та ряд інших галузей економіки, що створюють матеріальні блага. До невиробничої сфери належать охорона здоров'я, освіта, культура, наука та інші галузі, у процесі діяльності яких матеріальні блага не створюються.

Продукцією галузі будівництва є закінчені будівництвом і здані в експлуатацію заводи і фабрики, залізничні й автомобільні дороги, електростанції, іригаційні і судноплавні канали, порти, житлові будинки та інші об'єкти, що становлять основні фонди господарського комплексу держави.

Створенням основних фондів країни займається галузь капіталь­ного будівництва. Крім цих функцій, до капітального будівництва належать реконструкція і технічне переозброєння вже діючих основних фондів. Тому основним завданням капітального будів­ництва є розширене відтворення і прискорене відновлення основ­них фондів господарського комплексу держави.

Капітальне будівництво як галузь матеріального виробництва включає проектно-дослідницькі і науково-дослідні, будівельні і монтажні організації, підприємства будівельної індустрії, вироб­ництво будівельних матеріалів і транспорт. Крім того, у сфері капітального будівництва прямо чи побічно беруть участь різні галузі національної економіки, що забезпечують будівництво металом і металоконструкціями, цементом, лісоматеріалами, буді­вельними машинами, засобами транспорту, паливом і енерге­тичними ресурсами.

У будівництві використовується 50%продукції промисло­вості будівельних матеріалів, близько 18%металевого прокату, 40%пиломатеріалів, понад 10%продукції машинобудівної промисловості. Будівництво обслуговують практично всі галузі