Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

9.9. Планування соціального розвитку

Планом соціального розвитку передбачають заходи, спрямовані на розвиток трудової активності, підвищення кваліфікації, залучен­ня до керування виробництвом, розвиток творчої ініціативи, а також на поліпшення соціально-культурних і житлово-побутових умов працівників.

План соціального розвитку містить п'ять розділів:

  1. Удосконалення соціальної структури колективу.

  2. Поліпшення умов праці й охорони здоров'я.

  1. Удосконалення оплати праці, поліпшення житлових і побу­тових умов працівників.

  2. Задоволення потреб духовного і фізичного розвитку членів колективу.

  3. Розвиток суспільної активності працівників і удосконалення соціальних стосунків у колективі.

У 1-мурозділі відбито показники соціально-демографічної і кваліфікаційно-професійної структури колективу, професійно-тех­нічної підготовки і підвищення кваліфікації працівників, підвищен­ня загальної і фахової освіти працівників, а також шляхи створен­ня стабільного колективу.

Заходи, зазначені у цьому розділі, спрямовано на удоскона­лення роботи з профвідбору, підготовки і перепідготовки кадрів, підвищення загальноосвітнього рівня працівників, а також підви­щення рівня механізації і змістовності праці.

У цьому розділі визначено перспективну потребу організації в працівниках з окремих професій, кваліфікації й освіти. Це здійсню­ється на основі складання балансів кількості робітників за про­фесіями та інженерно-технічних працівників, а також плану підго­товки, підвищення кваліфікації працівників будівельної організації.

У 2-му розділі плану передбачено заходи щодо профілактики і ниження рівня виробничого травматизму, професійної та загальної захворюваності на основі поліпшення санітарно-гігієнічних і інших Умов праці, встановлення раціонального режиму роботи і поліп­шення естетичної обстановки.

У 3-му розділі плану відбиваються питання поліпшення матері­ального становища працівників, використання фондів економічного

212 Організація будівництва

стимулювання, удосконалення систем матеріального і морального стимулювання, а також поліпшення житлових і культурно-побу­тових умов членів колективу.

У 4-мурозділі плану наведено заходи, спрямовані на задово­лення потреб духовного і фізичного розвитку колективу, раціональ­ного використання неробочого часу.

У 5-мурозділі плану висвітлено заходи щодо підвищення дисципліни праці, викорінювання порушень суспільного порядку, удосконаленню стосунків у колективі, залучення членів колективу до суспільних форм управління виробництвом і впровадження наукових методів керівництва.

Вихідними даними для розроблення плану є матеріали соціоло­гічних досліджень колективу, плани громадських організацій з соціальних питань, пропозиції працівників організації, кошторис використання фондів економічного стимулювання, план власних капітальних вкладень, план технічного розвитку і підвищення ефек­тивності виробництва, а також інші документи, що містять питання соціального характеру.