Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 10. Календарні плани зведення будівель та споруд 237

Графік потреби в кадрах вважають ефективним, якщо К„ не перевищує заданої величини. За більшого значення Кн слід відпо­відно скоригувати параметри робіт організаційно-технологічноі моделі.

Під час побудови графіків потреби у робочих кадрах буває різке короткотривале зростання кількості робітників -"піки", що вимагає невиправданого збільшення площі приміщень для сані­тарно-побутового обслуговування робітників на будівельному май­данчику. У цьому випадку також коригують параметри робіт організа­ційно-технологічної моделі.

Одержаний розподіл капітальних вкладень порівнюють із нормативним (відповідно до СНиП 1.04.03-85)або з контрактним на основі визначення економічного ефекту від скорочення обсягів незавершеного будівництва.

Графік розподілу капітальних вкладень вважають ефективним, якщо £н.б > 0. При від'ємному значенні Е„,6 слід провести оптиці-зацію епюри на основі відповідного коригування параметрів робіт організаційно-технологічної моделі.

Оптимізацію епюр потреби в ресурсах здійснюють переміщен­ням робіт на календарний сітці чи зміною тривалості їх виконання в межах резервів часу. Фрагменти епюр розподілу капітальних вкладень і робочих кадрів наведено на рис. 10.5, де епюра розпо­ділу кадрів має як "піки", так і "западини". Завдяки оптимізації епюри шляхом переміщення початкової події роботи 18-20 на два Дні і збільшення тривалості роботи 23-25 на п'ять днів у межах вільних резервів часу досягнуто рівномірнішого розподілу ресур­сів (рис. 10.6).

Складання календарного плану будівництва здійснюють після уточнення організаційно-технологічної моделі із урахуванням при­йнятих (після оптимізації епюр розподілу ресурсів) змін парамет­рів робіт. Фрагмент календарного плану будівництва заводу велико­панельного домобудівництва наведено в табл. 10.7.

Оцінювання ефективності календарних планів будівництва здійснюють шляхом визначення таких показників, як тривалість будівництва, трудомісткість, продуктивність праці, рівень комплекс­ної механізації, коефіцієнт змінності, коефіцієнт нерівномірності Руху робітників тощо.

Глава 10. Календарні плани зведення будівель та споруд

243

При формуванні містобудівних комплексів ураховують потуж­ність генеральної підрядної будівельної організації, яка веде їх забудову. Тривалість будівництва кожного містобудівного ком­плексу приймається орієнтовно в межах двох років, ураховуючи при цьому норми тривалості будівництва для мікрорайонів і житлових будинків.

Формування містобудівних комплексів у складі мікрорайону здійснюють з урахуванням організаційно-технологічних вимог, а саме: забезпечення необхідного фронту робіт для розгортання комплексного довгострокового потоку, можливості автономного функціонування інженерних мереж кожного комплексу незалежно від інших, забезпечення необхідного фронту робіт для підрядних організацій, які беруть участь у будівництві.

Забудова житлових мікрорайонів містобудівними комплек­сами забезпечує планомірну реалізацію генерального плану, дає змогу мешканцям кожного комплексу одразу після заселення користу­ватися всіма необхідними видами першочергового культурно-побутового обслуговування.

Метою календарного планування забудови мікрорайону при розробленні проекту організації будівництва є обгрунтування заданої або виявлення технічно і ресурсно можливої тривалості будів­ництва мікрорайону, що проектується. При цьому визначаються: строки будівництва і введення в експлуатацію містобудівних комп­лексів, виконання окремих основних робіт, розміри капітальних вкладень і обсягів будівельно-монтажних робіт за періодами будів­ництва; строки постачання основних конструкцій, матеріалів та обладнання на будівлі; потрібну кількість будівельних кадрів за періодами будівництва; необхідну кількість транспорту й будівель­них машин.

Основними принципами, яких слід дотримуватись при розроб­ленні календарних планів, є:

  • забезпечення нормативної чи договорної тривалості будів­ництва і рівномірного введення в експлуатацію протягом року житлових будинків та об'єктів культурно-побутового призначення;

  • формування раціональної черговості забудови мікрорайону містобудівними комплексами;

  • першочергове виконання робіт підготовчого періоду;

  • забезпечення ритмічного використання ресурсів та виробни­чих потужностей на основі застосування потокових методів будів­ництва;

244 Організація будівництва

  • застосування індустріальних методів будівництва;

  • впровадження комплексної механізації робіт;

  • забезпечення суворого дотримання правил безпеки та вимог щодо охорони навколишнього середовища.

Послідовність розроблення календарних планів можна зобра­зити у вигляді схеми (рис. 10.8).