Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава I. Основні положення з організації та планування

17

  • підприємства і майстерні, що виготовляють вузли і заготовки для монтажних і спеціалізованих будівельних організацій і їхніх підрозділів;

  • парк будівельних машин, механізмів і транспортних засобів;

- підприємства з ремонту будівельних машин, механізмів і транспортних засобів;

- складське господарство.

Застосування прогресивних методів організації будівництва і виробництва робіт. На сучасному етапі розвитку будівництва до них можна віднести -потоковий, вузловий, вахтовий методи будівництва, організацію монтажу з використанням конвеєрних ліній і ряд інших. Суть і порядок проектування зазначених методів розглядатиму нижче.

Цілеспрямована творчість, що склалася, передбачає постійне удосконалення практики організації проектування й організації виробництва будівельно-монтажних та спеціалізованих робіт. Використання цього положення не можна протиставляти вимозі (принципу) регламентації виробництва. Його завданням є внесен­ня на основі проведених досліджень, у тому числі узагальнення досвіду виробництва, змін і доповнень, до діючої документації, яка регламентує практику проектування організації та здійснення будівельного виробництва. Нововведення в галузі організації виробництва проходять такі самі стадії, що характерні для твор­чого процесу в будь-якій галузі науки і техніки. Вони передба­чають здійснення таких етапів:

  • аналіз існуючих практики й суперечностей, які сформувалися;

  • вивчення досягнень науки і накопиченого досвіду; генерація ідей; підготовка і проведення експерименту;

  • аналіз його результатів як позитивних, так і негативних; внесення необхідних корективів;

  • визначення можливої сфери застосування нововведення і схвалення відповідного рішення;

- творче використання його в конкретних умовах.

Кожний із розглянутих принципів має цілком визначене самостійне значення. Водночас вони доповнюють один одного, розкриваючи ту або іншу грань загальної стратегії підходу до організації виробництва. Тому найбільша дієвість принципів вияв­ляється при їхньому сукупному використанні.

Організація будівництва

Організація виробництва передбачає існування і здійснення будь-якого плану. Слово план - дуже ємне. Стосовно до організації будівель­ного виробництва це:

  • заздалегідь намічений порядок, послідовність виконання визна­чених заходів і робіт, що ведуть до досягнення поставлених цілей;

  • креслення, що зображує в умовних знаках у масштабі на пло­щині розміщення у просторі об'єктів будівництва, машин і механіз­мів, підсобних і допоміжних споруджень, комунікацій тощо, які використовують у процесі будівництва.

Перше тлумачення поняття "план" використовують для відо­браження схвалених рішень з організації будівництва в часі при розробленні різного роду календарних, оперативних й інших видів планів, друге -для відображення їх у просторі, при проектуванні будгенпланів (загальноплощадочних, об'єктних тощо).