Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 7. Організаційно-технологічні моделі

ранній строк, ніж обчислене раннє закінчення, робота буде мати від'ємний повний резерв часу.

Обмеження "старт на дату" дає змогу встановити дату початку роботи відповідно до логіки сітки.

Виконання перелічених обмежень не веде до зміни топології сітки. Тому ці обмеження належать до "м'яких" обмежень. Існують також "жорсткі" обмеження. До них належать "обов'язковий старт" і "обов'язковий фініш". Ці обмеження задовольняються в будь-якому випадку, навіть якщо "ламають" логіку сітки.

Крім того, обмеження можуть бути накладені на вільний і повний резерви часу і тривалість роботи.

Для позначення значних подій використовують "прапори" і віхи (майлстоуни) - роботи, що мають нульову тривалість і не впли­вають на розклад проекту. Роботи-прапори і роботи-майлстоуни забезпечують відстеження і контроль за строками виконання ви­значених груп робіт і етапів проекту.

Роботи, що безпосередньо не пов'язані одна з одною, але котрі бажано розглядати в сукупності, можуть бути об'єднані за допомогою "роботи-гамака". "Робота-гамак" не має певної трива­лості і прикріплюється до початку ланцюжка і кінця ланцюжка. Вважається, що "робота-гамак", яка не має попередніх робіт, почи­нається з поточної дати, а "робота-гамак", яка не має наступних робіт, закінчується датою завершення плану.

Після складання списку робіт і визначення їхньої послідов­ності і взаємозалежності (яка робота за якою настає, які роботи виконуються послідовно, а які паралельно, який тип зв'язку між роботами) розробляють логічну діаграму. Дані про тип взаємо­зв'язку робіт, тривалість робіт, наступні роботи і час затримки виконання зводять у таблицю (табл. 7.7).

Таблиця 7.7. Дані про роботи сітьового графіка

Код роботи

Найменування роботи

Тривалість

Наступна робота

Тип зв'язку

Затримка (виперед­ження)

Потрібно зазначити, що відсутність фіктивних робіт у моделях, Що розглядаються, значно спрощує побудову сітки. Усі роботи сітьового графіка відображають одного розміру незалежно від їх тривалості. На рис.7.34. зображено сітьовий графік типу "роботи-вершини", відповідний сітьовому графіку "роботи-дуги", наведе-

■|54 Організація будівництва

ному на рис. 7.13. Для зручності введено дві умовні роботи -"Початок" і "Кінець", що мають нульову тривалість. Ці роботи служать для того, щоб показати власне початок і закінчення проекту, і не впливають ніяким чином на хід виконання робіт.

Розрахунок сітьових графіків типу "роботи-вершини" методом на графіку так само, як і розрахунок сітьових графіків "роботи-дуги", здійснюють двома проходами. Методику розрахунку роз­глянемо для сітьових графіків зв'язками робіт "закінчення-поча-ток". При першому (прямому) проході -від вихідних до завер­шальних робіт сітки -розраховують ранні строки початку і ранні строки закінчення робіт за формулами (1)і (2).Ранній строк по­чатку вихідних робіт сітьового графіка розраховують відповідно до формул (3)або (4).Запис результатів розрахунку здійснюють так, як показано на рис. 7.32.

При розрахунку зворотним ходом -від завершальних робіт сітки до вихідних -визначають пізні строки початку і пізні строки закінчення робіт (формули (10)і (П)). Для завершальних робіт сітки пізній строк закінчення дорівнює більшому з ранніх строків закінчення завершальних робіт, якщо не задано строк закінчення робіт за проектом, і дорівнює йому, якщо строк закінчення робіт за проектом задано.

Повні резерви часу робіт визначають за формулами (19) або (20). Вільні резерви часу можна визначати за формулою (22),але при цьому беруть мінімальні значення з одержаних.