Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 8. Стратегічне планування в будівництві

189

що контролюються, встановлюються кожною фірмою і для кожної стратегії залежно від галузевої, ринкової, місцевої та інших специфік.

Більшість техніко-економічних показників визначається і контролюється системою бухгалтерського обліку. Для з'ясування причинно-наслідкових зв'язків у ході реалізації стратегій, пошуку ефективних управлінських рішень використовується незалежний аудит, який оцінює стратегії фірми на основі техніко-економіч-ного аналізу.

Поточний контроль організується за основними напрямками діяльності і функціональними сферами. Так, здійснюється контроль виробництва, реалізації продукції, фінансовий контроль, контроль якості продукції, контроль прибутковості, контроль матеріально-технічного забезпечення тощо. На основі даних цього контролю можна робити висновки про ефективність окремих напрямів та функцій у структурі фірми в процесі реалізації обраних стратегій.

Комплексне оцінювання стратегій здійснює керівництво фірми у визначені ним терміни. Для цього зіставляються планові та фак­тичні показники, визначаються основні чинники сприяння та проти­дії та дається оцінка ефективності стратегії. При цьому визна­чається рівень досягнення стратегічних цілей та ефективність стратегічних напрямів діяльності.

190 Організація будівництва

Глава 9

Річне планування

діяльності будівельної

організації

9.1. Загальні положення

Планування є однією з основних функцій управління буді­вельним виробництвом. У зв'язку з тим, що аналіз результатів роботи, сплата податків тощо здійснюються за підсумками річної роботи, річний план виробничо-економічної діяльності є одним з основних видів планів, які розробляють у будівельній організації. Для цього великі будівельні фірми, як правило, мають спеціальний підрозділ - плановий відділ; у середніх та малих фірмах скла­дання планів можуть виконувати окремі фахівці-економісти -плановики; у плануванні також беруть учать керівництво будівель­ної фірми та інші інженерно-технічні працівники (керівники під­розділів, дільниць, виконроби, майстри).

Річний план - це система документів, які визначають цілі діяльності будівельної організації у плановому році, а також ресурси і заходи, необхідні для досягнення цих цілей.

При складанні річного плану використовують такі вихідні дані:

а) перелік об'єктів будівництва згідно з контрактами, які укла­ дені між замовниками та генеральною будівельною фірмою;

б)терміни початку та закінчення будівництва кожного об'єк­ та;

в) проектно-кошторисну документацію на об'єкти (види, обсяги і кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт; календарні або сіткові графіки будівництва; графіки потреби у будівельних кадрах, машинах, матеріалах, конструкціях, виробах);

г) наявні потужності генеральної та субпідрядних будівельних фірм, які будуть брати участь у будівництві;

д) схеми фінансування будівництва, порядок сплачування викона­ них обсягів робіт.

Склад та призначення основних розділів річного плану наве­дено у табл. 9.1.

Виробнича програма є головним розділом плану будівельної організації, що визначає перелік і обсяг будіве льної продукції.

Основними документами виробничої програми є план введен -ня потужностей і об'єктів, а також план підрядних робіт.

План введення потужностей і об'єктів розробляють за формою, наведеною в табл. 9.2із зазначенням замовників, потужності, що вводиться, терміну введення і виконавця.

План підрядних робіт розробляють у розрізі замовників із зазначенням виконавців за формою, наведеною в табл. 9.3.

План підрядних робіт є основою для розроблення в розрізі замов -ників і об'єктів плану постачання устаткування, плану виконання робіт і відомості фізичних обсягів робіт.

Вихідними даними для розроблення виробничої програми буді -вельної організації є:

  • проектно-кошторисна документація на будівництво об'єктів;

  • договори підряду і субпідряду;

  • зобов'язання із введення потужностей і основних фондів;

  • контракти на будівництво;

  • протоколи-замовлення;

  • сіткові чи календарні графіки виконання будівельно-мон­тажних робіт;

  • дані паспорту будівельної організації;

  • інформація про обсяги і терміни постачання будівельних мате -ріалів, деталей і конструкцій, а також інших матеріально-техніч­них ресурсів.

■J 94 Організація будівництва

При розробленні виробничої програми необхідно дотримува­ти умов, що забезпечують:

  • своєчасне і ритмічне введення об'єктів в експлуатацію згідно укладених контрактів;

  • дотримання норм тривалості будівництва і заділу будівель­но-монтажних робіт;

  • рівномірність використання трудових і матеріально-техніч­них ресурсів;

- максимально можливе скорочення обсягів незавершеного виробництва;

  • рівномірність завантаження спеціалізованих субпідрядних організацій;

  • концентрацію матеріально-технічних і людських ресурсів на обмеженій кількості одночасно споруджуваних об'єктів;

  • будівництво об'єктів потоковими методами;

  • включення до виробничої програми будівельної організації по можливості однорідних об'єктів і розташованих на якомога меншій території.

Формування виробничої програми будівельної організації грун­тується на збалансованості потужностей виконавців із запланова­ною програмою робіт на основі розроблення календарного плану.

Календарний план на програму робіт будівельної організації розробляють у два етапи. Спочатку -проект (вихідний варіант) календарного плану, з огляду на фактично досягнуту потужність будівельної організації. Потім - на основі показників вихідного варіанта календарного плану здійснюють оптимізацію як показни­ків календарного плану, так і потужності будівельної організації.

Вихідний варіант календарного плану розробляють на стадії узгодження внутрішньобудівельних титульних списків із замовни­ками по кожному об'єкту, що включається до річної програми робіт будівельної організації. При цьому визначають обсяг буді­вельно-монтажних робіт і термін введення об'єкта в експлуатацію, а також перевіряють наявність чи можливість надходження проектно-кошторисної документації, устаткування і матеріалів постачань замовника. При включенні кожного об'єкта до річної програми робіт підрядчик повинен ураховувати можливість забезпечення ухва­лених обсягів робіт наявними трудовими і матеріально-технічни­ми ресурсами, а також ураховувати вплив ухвалених рішень на техніко-економічні показники будівельної організації.