Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

9.5. Планування механізації

Для визначення потреби в будівельних машинах і розрахунку витрат на їхню експлуатацію розробляють план механізації буді­вельно-монтажних робіт з розділів: І. «Рівень механізації і потреба в будівельних машинах» за формою, наведеною в табл. 9.4, і II. «Розра­хунок потреби і витрати з експлуатації машин» - табл. 9.5.

Вихідними даними для розроблення плану механізації є проекти організації будівництва і проекти виконання робіт, заходи щодо механізації робіт, відомість фізичних обсягів робіт по об'єктах і етапах, норми виробітку будівельних машин, звітні й аналітичні дані з використання будівельних машин, планово-розрахункові ціни машино-змін роботи машин.

Основним показником плану механізації є рівень механізації, що знаходять як відношення обсягу робіт, виконуваних механізо­ваним способом, до загального обсягу цього самого виду будівель­них робіт. Показник рівня комплексної механізації будівельних робіт визначають відношенням комплексно-механізованих робіт до загаль­ного обсягу робіт.

Запланований рівень механізації за кожним видом робіт розра­ховують, виходячи з досягнутого рівня механізації за попередній рік, запланованого росту продуктивності машин, можливого попов­нення парку будівельних машин і вибуття їх унаслідок зносу.

Потребу в будівельних машинах визначають для виконання плану будівельно-монтажних робіт і підсобних виробництв, а також для обслуговування субпідрядників, якщо це передбачено договором.

204 Організація будівництва

Потребу в будівельних машинах визначають на основі графі­ків їхньої роботи, розроблених у складі проектів виконання робіт чи шляхом поділу обсягу робіт на плановий виробіток однієї машини.

При визначенні потреби в будівельних машинах необхідно враховувати:

  • забезпечення виконання робіт на об'єктах відповідно до запла­нованих термінів;

  • підвищення рівня комплексної механізації будівельно-монтаж­них робіт;

  • застосування прогресивних способів виконання робіт;

  • поліпшення використання наявного парку машин;

  • забезпечення необхідних темпів відновлення парку машин.

Формування парку будівельних машин мають виконувати відпо­відно до потреби в них будівельних організацій, тому що нестача чи надлишок машин негативно позначається на економічних показниках будівельних організацій. Нестача у машинах призводить до немо­жливості виконання робіт у встановлений термін, а надлишок -до незавантаженості машин і непродуктивних витрат.

План витрат на експлуатацію будівельних машин включає пла­нову собівартість експлуатації машин і механізмів, що належать буді­вельній організації, і витрати, пов'язані з експлуатацією машин і механізмів, наданих управліннями механізації.

9.6. Планування власних капітальних вкладень

План власних капітальних вкладень (табл. 9.6) передбачає капі­тальні витрати на збільшення виробничої потужності, підвищення ефективності виробництва і виконання заходів плану соціального розвитку колективу.

План власного капітального будівництва розробляють за такими напрямами: нове будівництво; розширення і реконструкція діючих підприємств; невиробниче будівництво; технічне переозброєння діючих підприємств; придбання і впровадження нової техніки.

Вихідними даними для складання плану капітального будів­ництва є план будівельної організації; титульні списки об'єктів влас­ного капітального будівництва; кошторис використання фонду роз­витку виробництва.

206 Організація будівництва

Розробленню плану капітальних вкладень передує вивчення джерел фінансування. При плануванні капітальних вкладень засоби за рахунок фонду розвитку спрямовують, у першу чергу, на заходи щодо впровадження нової техніки, механізацію виробництва, удоско­налювання організації і технології виробництва, забезпечення росту продуктивності праці і поліпшення якості будівництва.