Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

19.2. Соціальні та економічні наслідки науково-технічного прогресу (нтп)

Розвиток науково-технічного прогресу (НТП) має складний та всебічний вплив на діяльність організацій, також НТП має певні наслідки економічного та соціального характеру:

- Відбувається структурна перебудова всіх сфер застосування техніки, яка супроводжується постійним суттєвим переоснащенням

Глава 19. Основи науково-технічного прогресу у будівництві 517

галузей виробничої та невиробничої сфер, особистого споживання та домашнього господарства. Це потребує великих капіталовкла­день від організацій.

  • Дедалі розширюються та поновлюються виробничі споживчі цінності, підвищується їх якість. Відбувається це під впливом диференційованого та швидко змінного попиту широкого кола споживачів та підвищення гнучкості виробництва. Великий розви­ток має мале та середнє підприємництво, яке швидко реагує на попит, який змінюється також дуже швидко.

  • Змінюється екологічний бік відтворювання. Для організацій різко скорочується можливість використання природних ресурсів, які доступні для традиційної техніки та технології. При цьому з'яв­ляється можливість застосовувати у виробництві нові природні ресурси та забезпечувати їх глибоку переробку. Організації мають можливість отримати з кожної одиниці ресурсів більше кінцевого продукту та водночас зменшити об'єм викидів, що забруднюють навколишнє середовище.

  • Значно зростають темпи економічного розвитку, підвищення продуктивності праці, зниження собівартості продукції.

  • Пред'являються нові вимоги до працівників організації. Повин­ні відбуватись якісні зміни у змісті знань та навичок усіх робітників.

  • Потрібна якісна перебудова організації виробництва та управ­ління.

Науково-технічний прогрес впливає на організацію у взаємо­зв'язку з технологічним середовищем та супроводжується якісною перебудовою економічних та соціальних відносин, змінює соціаль­но-психологічний клімат в організації.

519 Література

1.Бушуев С.Д., Морозов В.В. Управление закупками в проектах: В 2 т. / Украинская ассоциация управления проектами, УкрИНТИ. -К.: УкрИНТИ, 1999. Т.1. Главы 1-4. - 188с; Т.2. Главы 5-8. Приложение. -196 с.

  1. Гаврилов Д.А. Управление производством на базе стандарта MRRII. -СПб.: Питер, 2002. - 320 с.

  2. Гэлловей П. Операционный менеджмент. - Спб. 2001. - 320 с.

4.ДБН А.3.1-5-96.Організація будівельного виробництва (Розроб.B.C.Балицький, О.В. Долотов, В.І. Садовський та ін.); Орендне підприємство Науково-дослідний інститут будівельного виробництва Держкоммістобудування України. -Київ, 1996.

  1. Дукарский О.М., Данилюк В.А., Браверман В.Я. Формиро­вание сбалансированных планов подрядных робот. - К.:Буді­вельник, 1990.

  2. Истомин Л.И., Игнатьев Д.И. Применение математических методов и ЭВМ в управлении. - М.: Экономика, 1966.

  3. Кныш М.И. Конкурентные стратегии. -СПб. 2000. -284 с.

  1. Лубенець В.Г. Основи управління будівельним вироб­ництвом. -К.;Вища школа, 1995.

  2. Менеджмент в строительстве: Учебн. Пособие / Под ред.И.С. Степанова. -М.: Юрайт, 1999. - 540 с.

  3. Методический пример проекта организации строительства жилого микрорайона / ЦНИИОМТП. - М.: Стройиздат, 1988.

  1. Организация строительного производства: Учебник для вузов / Т.Н. Цай, П.Г. Грабовый, В.А. Большаков и др. - М.: Изд-во АСВ, 1999.

  2. Организация и планирование строительства/ Под редакцией Малышевского Г.Д., Ушацкого С.А. - К.: Урожай, 1993.

13.Пособие по разработке проектов организации строи­ тельства и проектов производства работ для жилищно-гражданс- кого строительства / СНиП 3.01.01-85/ ЦНИИОМТП. - М.: Стройиздат, 1989.