Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 7. Організаційно-технологічні моделі

закінчення. Наприклад, може бути період чекання або додатковий час між виконанням двох робіт, тобто затримка в часі виконання.

Якщо роботу розпочинають до того моменту, як завершено попередню, між ними задається зв'язок "початок-початок". Це означає, що роботу Б (рис. 7.33,6) треба розпочати після початку попередньої роботи А. Будь-яка затримка початку роботи А зру­шує початок роботи Б, а закінчення роботи А не впливає на початок роботи Б. При завданні зв'язку типу "початок-початок" часто встановлюють додатковий час (затримку), тобто кількість днів, що минає з початку попередньої роботи, для того, щоб можна було розпочати цю роботу.

152 Організація будівництва

другої. Такі відношення між роботами описують озв'язками типу "закінчення-закінчення", що означає, що роботу Б (рис. 7.33, в) треба закінчити після того, як завершено попередню роботу А. При такому типі зв'язку тільки заключна частина роботи Б залежить від роботи А. Взаємозв'язок "закінчення-закінчення" також, як і "початок-початок", часто має додатковий час.

Зв'язок типу "початок-закінчення" означає, що роботу Б (рис. 7.33,г) треба закінчити після початку попередньої роботи А. Цей тип зв'язку використовується дуже рідко.

У разі потреби, якщо між роботами не існує логічних відно­шень або на логіку впливають зовнішні обмеження, передбачено механізм обмежень на роботи по датах. Обмеження по датах вико­нання робіт мають декілька типів: "старт не раніше, ніж", "старт не пізніше, ніж", "фініш не раніше, чим", "фініш не пізніше, чим", "старт на дату", "обов'язковий старт" і "обов'язковий фініш".

Обмеження "старт не раніше, ніж" застосовують для того, щоб переконатися, що початок роботи планувався не раніше, ніж зазна­чено в обмеженні дату. Наприклад, таке обмеження використо­вується у випадку, коли робота не може бути розпочата до того, як у визначений строк надійшли необхідні матеріали і конструкції для виконання цієї роботи. Обмеження "старт не раніше, ніж" має місце тільки в тому випадку, якщо зазначена в обмеженні дата більш пізня, ніж обчислений раніше початок роботи.

Обмеження "старт не пізніше, ніж" впливає на пізні дати роботи. Воно змінює пізні дати роботи тільки у тому випадку, якщо дата встановленого обмеження більш рання, ніж обчислений пізній початок роботи. Обмеження "старт не пізніше, ніж" зменшує повний резерв часу наступних робіт. Якщо дата обмеження більш рання, ніж ранній початок роботи, то утворюється від'ємний повний резерв часу.

Обмеження "фініш не раніше, ніж" зазвичай накладають на роботи, що мають декілька попередніх робіт і які повинні бути закінчені в один час до початку нової фази проекту. Це обмежен­ня змінює раннє закінчення роботи. Воно впливає на план тільки в тому випадку, якщо обмеження зазначене на більш пізній строк, ніж обчислене раннє закінчення роботи.

Обмеження "фініш не пізніше, ніж" часто використовують для контрольних точок. Це обмеження змінює тільки пізні дати роботи і лише в тому випадку, якщо дата обмеження більш рання, ніж дата пізнього закінчення роботи. Якщо дата обмеження вказує на більш