Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 7. Організаційно-технологічні моделі "j "j5

в кінці -кінцевою (рис. 7.10).Початкову подію сітьового графіка називають вихідною, а кінцеву -завершальною. Подію, що не свихідною або завершальною, називають проміжною. До вихідної події сітьового графіка не входить, а з завершальної не виходить жодна робота (рис. 7.11).

На відміну від робіт події, здійснюються миттєво без потреби ресурсів. Здійснення подій означає, що відкрито фронт робіт для безпосередньо наступних робіт. Якщо одна подія є результатом декількох безпосередньо попередніх робіт, то її вважають здійс­неною в момент закінчення шляху з найбільшою тривалістю безпо­середньо попередньої події.



Подію на сітьовому графіку зображають будь-якими геомет­ричними фігурами (коло, трикутник, прямокутник, квадрат тощо).

Рис.7.11. Найменування подій на сітьовому графіку

Позначення на сітьовому графіку безпосередньо попередніх і безпосередньо наступних робіт зображено на рис. 7.12.Будь-яку послідовність робіт на сітьовому графіку, за якої кінцева подія

Глава 7. Організаційно-технологічні моделі "| ]j

(рис. 7.13). Критичний час у сітці не залежить від початкового моменту, директивного чи нормативного строка (чи терміна) будів­ництва. Сітьовий графік може мати декілька критичних (однакової тривалості) шляхів. На зображеному (рис. 7.13)сітьовому графіку під стрілками вказано тривалість робіт у днях. Цей сітьовий графік має декілька повних шляхів із різною тривалістю.

Шлях Тривалість шляхів, дні

1-2-5-7-8 5 + 6+14+10 = 35

1-4-8 8 + 9=17

1-4-5-7-8 8 + 0+14+10 = 32

1-3-5-7-8 10+11+ 14+10 = 45

1-3-6-7-8 10 + 3 + 0+10 = 23

1-3-6-8 10 + 3+2=15

Критичним є шлях 1-3-5-7-8тривалістю 45днів. Інші шляхи мають деякий запас часу. Наприклад, шлях 1-2-5-7-8має запас часу у 10днів (45 - 35 = 10).

Умовні позначення сіткових графіків. Термінологія, скорочення, умовні позначення і розрахункові часові параметри сітьових гра­фіків регламентовані "Основними положеннями з розробки і викорис­тання систем сітьового планування й управління", де вони розгля­даються тільки для сіток класу ПДЧ.

Умовні позначення прийняті такі:

t\j ' -момент початку роботи (максимальний із моментів, коли виконаний об'єм робіт дорівнює нулю);

t\j ) -момент закінчення роботи (мінімальний із моментів, коли виконаний об'єм роботи дорівнює її повному об'єму);

t(J -тривалість роботи (//);

/0 -вихідна подія сітьового графіка;

iw - завершальна подія сітьового графіка;

Т0 - момент початку виконання комплексу робіт;

Тдир - директивний строк завершення всього комплексу робіт;

Глава 7. Організаційно-технологічні моделі

119

Глава 7. Організаційно-технологічні моделі -|23

сітьового графіка невід'ємні в тому випадку, коли 7"дир. = Т0> Ткр. В цьому випадку також невід'ємні всі резерви часу подій, а вільні резерви часу робіт за своєю величиною не перевищують їх повних резервів.

7.4. Основні правила і техніка побудови сітьових моделей

Розглядають тільки правила побудови сітьових графіків типу "роботи-дуги" класу ПДЧ (простіші детерміновані часові).

Роботи в таких моделях зображують стрілками (суцільними чи пунктирними), а події - геометричними фігурами (коло, прямокут­ник, трикутник тощо). При цьому форма і розміри геометричних фігур, що зображують події, форма і довжина стрілок, що зобра­жують роботи, не суттєві. Вимоги до форми і розмірів елементів сітьо­вого графіка визначають лише з міркувань зручності практичного використання сітьової моделі.

Тривалість робіт чи інші їхні параметри зазначають під стрілкою, а найменування робіт -над стрілкою (рис. 7.14,а).

За наявності в сітьовому графіку очікування над стрілкою пишуть слово "очікування", під стрілкою - тривалість (рис. 7.14, б).

Стрілки необхідно розташовувати за можливості горизонталь­но, без зайвих перетинань, зліва направо: кожна робота комплексу на сітьовому графіку має відповідати окремій дузі (стрілці). Одна робота не може об'єднувати понад дві події. При цьому з однієї події можуть виходити чи в одну подію можуть входити декілька робіт.

/" ч Найменування роботи

|24 Організація будівництва

У сітьових графіках не повинні повторюватись номери подій. Код роботи визначають комбінацією цифр із початкової і кінцевої подій роботи.

А