Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

9.3. План розвитку і використання виробничої потужності

Є два способи розрахунку потужності -технічний і еконо­мічний. При технічному способі потужність розраховують у таких одиницях, як кінські сили, кіловати, об'єми робіт у натуральних показниках (м ,м тощо). Цей спосіб можна використовувати при виконанні механізованих робіт (наприклад, земляних). Але у будів­ництві виконуються як роботи з високим рівнем механізації, так і немеханізовані або механізовані із застосуванням засобів малої меха­нізації. У такому разі використовують економічний спосіб визна­чення потужності, за якого потужність будівельної організації дорів­нює обсягу робіт у грошовому вимірюванні.

Таким чином, потужність будівельної організації визначається об 'ємом будівельно-монтажних робіт у грошовому вимірюванні, які виконуються власними силами в одиницю часу при якомога повному використанні будівельних машин, обладнання та трудових ресурсів.

Глава 9. Річне планування діяльності будівельної організації 199

річний обсяг будівельно-монтажних робіт за рахунок включення до плану додаткових об'єктів. Коли Ксв < 1, треба збільшити планову річну потужність будівельної організації. Це можна зро­бити інтенсивним або екстенсивним способом.

При інтенсивному способі, який, до речі, є прогресивнішим і економічно доцільнішим, потужність збільшується за рахунок таких чинників:

а) підвищення продуктивності праці за рахунок підвищення рівня кваліфікації робочих та ІТП, впровадження елементів науко­ вої організації праці;

б) зменшення трудомісткості будівельно-монтажних робіт при впровадженні прогресивних будівельних матеріалів, конструкцій та виробів;

в)монтажу будівель та споруд із використанням великоблоко­ вих конструкцій;

г)впровадження прогресивної, менш трудомісткої технології виконання будівельних робіт та ін.

Основою розрахунків інтенсивного збільшення потужності сплан технічного розвитку і підвищення економічної ефективності роботи будівельної фірми (див. далі).

При екстенсивному способі потужність збільшується за раху­нок збільшення кількості робочих, ІТП, будівельних машин та обладнання, але на це потрібні більші додаткові кошти, ніж при інтенсивному способі.

9.4. Планування технічного розвитку і підвищення економічної ефективності

План технічного розвитку і використання досягнень науки і техніки містить систему технічних і організаційно-господарських заходів, спрямованих на підвищення технічного рівня та якості будів­ництва, виконання зобов'язань із запровадження в дію виробничих потужностей і об'єктів будівництва, збільшення прибутку.

Вихідними даними для розроблення плану технічного розвит­ку є основні напрями розвитку науково-технічного прогресу, роз­роблені Національною академією наук України, й аналогічні доку­менти Держбуду України. Також використовують перелік винаходів 1 раціоналізаторських пропозицій, що рекомендуються для реалі­зації в практиці будівництва, інформацію про вітчизняні і закор­донні науково-технічні досягнення, технічну літературу тощо.

202 Організація будівництва

  • впровадження обчислювальної техніки й автоматизованих систем управління (передбачено заходи щодо організації авто­матизованих систем управління будівництвом);

  • впровадження наукової організації праці (передбачено заходи щодо впровадження досконаліших форм і методів організації виробництва, раціональної організації трудових процесів тощо).

Річний економічний ефект розраховують на основі зіставлен­ня наведених витрат на замінну (базову) і нову техніку. При виборі варіантів нової техніки до плану включають варіант із мінімаль­ними наведеними витратами.