Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

379

кладку тупикових мереж. Змішана мережа водопроводу являє собою закільцьовану мережу з тупиковими відводами від неї до місць споживання води.

Характер і глибина закладання труб тимчасового водопроводу визначається експлуатаційними особливостями району будів­ництва і часом року, коли цей водопровід буде експлуатуватися.

При будівництві в літній час тимчасовий водопровід можна прокладати по поверхні землі, закладати його в місцях великого потоку транспорту в грунт або розміщувати на стовпах.

Водовідведення. Стічні води, які утворюються на буді­вельному майданчику, необхідно направляти так: побутові з тим­часових санітарно-побутових приміщень -у зовнішню мережу господарчо-фекальної каналізації; виробничі від будівельних машин, технологічних процесів - у спеціальні відстійники, а потім після висвітлення -у зовнішню мережу дощової каналізації.

Влаштовують тимчасові або ж використовують для потреб будівництва наявні каналізаційні мережі поблизу будівельного майданчика. У деяких випадках заздалегідь споруджують кана­лізаційну мережу, передбачену проектом об'єкта, що будується, аби використати її і для потреб будівництва.

При проектуванні тимчасові каналізаційні системи облашто-вують випусками, колодязями, відстійниками, вигрібними ямами тощо. Діаметри випусків проектують не менше 50мм. Довжину випусків стічних вод від місць створення передбачують при d =50 ммне більше 10м, а при d = 100 мм небільше 15м.

14.7. Організація тимчасового енергопостачання 14.7.1. Електропостачання будівельного майданчика

Основним видом енергії на будівельному майданчику є електрична змінного струму. Вона використовується на:

• живлення силових установок (екскаватори з електроприво­дом; розчинні вузли; баштові, козлові та мостові крани; підйомники та ін. дрібні механізми безперервного транспорту; компресори, насоси, вентилятори);

380 Організація будівництва

  • виробничі (технологічні) потреби (електрозварювальні транс­форматори; трансформаторне електропрогрівання бетону та ін. будівельних матеріалів, грунту, трубопроводів тощо);

  • зовнішнє освітлення (освітлення будівельного майданчика в районі проведення робіт, головні та другорядні проходи та про­їзди, місця проведення робіт, склади; аварійне, евакуаційне та охоронне освітлення);

  • внутрішнє освітлення (контори, санітарно-побутові та гро­мадські приміщення, місця проведення внутрішніх робіт, склади та контори, евакуаційне освітлення).

Джерелами електроенергії на будівельних майданчиках странсформаторні підстанції (ТП) стаціонарного (постійного) або пересувного (тимчасового) типів. Стаціонарні трансформаторні підстанції споруджуються у підготовчий період будівництва і розраховуються на потужність від 10 до 1800кВА. Пересувні підстанції використовуються на об'єктах, які не забезпечені пос­тійним електроживленням.

Трансформаторні підстанції або розподільні ТП перетво­рюють електроенергію змінного струму напругою 35, 10або 6кВ у більш безпечну електроенергію напругою 380або 220В. Напругу 380В використовують для живлення силових установок; напругу 220В для освітлення та живлення дрібного електричного інструменту.

Проектування і організацію електропостачання будівельного майданчика починають із визначення розрахункового навантажен­ня, тобто величини необхідної електричної потужності трансфор­маторної підстанції.

Існує кілька методів розрахунків. Для загальних орієнтовних розрахунків використовують методи, що базуються на усеред­нених фактичних даних щодо споживання потужностей (на Імлнгрн річного обсягу БМР). Загальну потребу в електроенер­гії (Рр) на стадії розробки ПОБ визначають як розрахункову потужність трансформатора (кВА), виходячи з максимального річного обсягу будівельно-монтажних робіт по об'єкту:

Рр=рСрпк, (14.13)

де р - питома потужність кВ • А/млн грн (визначають за норматив­ними показниками); Сріч -річний обсяг будівельно-монтажних робіт, млн грн.(визначають за нормативними показниками);