Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 14. Проектування будівельних генеральних планів

361

^

матеріалів, які змінюють свої властивості при дії атмосферних опадів (дерево, покрівельні та теплоізоляційні матеріали тощо);

- закриті склади (утеплені та неутеплені) призначені для збері­гання коштовних, а також тих, що псуються при відкритому збері­ганні матеріалів та виробів (цемент, вапно, фарби, тощо);

- спеціальні склади влаштовують для зберігання матеріалів з особливими умовами зберігання (кисень, карбід тощо).

Рис. 14.3. Схеми складування 8

збірних залізобетонних елементів Рис. 14.4. Схеми складування

а) фундаментальних блоків; збірних залізобетонних конструкцій

б) ригелів а) багатопустотних плит перекриття;

б) сходовий марш

Склади для зберігання збірних бетонних та залізобетонних виробів влаштовують у випадку неможливості вести монтаж із транс­портних засобів. їх влаштовують, як правило, у зоні монтажного крана. Вироби розташовують, враховуючи чергу монтажу і кількість, визначену проектом виробництва робіт. Розміщують так, щоб до штабелів зі збірними елементами був вільний прохід для строповки конструкцій, а також була можливість прочитати заводське марку­вання. Конструкції складують у тому положенні, яке вони будуть займати в споруджуваній будівлі. Спосіб складування має забез­печувати раціональне використання складського майданчика та зберігання конструкцій. Приклади складування збірних залізо­бетонних елементів наведені на рис. 14.3, 14.4, 14.5, 14.6.

362 Організація будівництва

Під час організації будівництва з транспортних засобів на будгенплані вказують місця для зберігання монтажної оснастки, прийому розчину, майданчиків для розвантаження транспорту.

Рис. 14.5. Схеми складування стінових та перегородних панелей

Склади лісу і виробів із дерева. Столярні вироби, які вима­гають захисту від атмосферних опадів, складують під навісами. Але такі склади влаштовують рідко, тому що на будівельний майданчик вироби з деревини надходять, як правило, у вигляді готових дерев'яних деталей, виробів і конструкцій. Віконні та дверні дерев'яні блоки зберігають у вертикальному положенні. При організації таких складів потрібно чітко дотримуватися правил безпеки праці.

Склади металів і металевих виробів. Ці матеріали укладають на дерев'яні підкладки, які розташовують між двома-трьома рядами. Стальні конструкції зберігають по сортах, марках, розмі­рах і профілях. їх складують штабелями або на стелажах. Арма­турну сталь-катанку зберігають на дерев'яних підкладках піл навісом. Двотаврові балки і швелера крупних профілів, а також рельси зберігають на відкритих майданчиках. Елементи металевих конструкцій, які підлягають укрупненій збірці, зберігають на складі, який розташовують на майданчику укрупненої збірки.

Металеві конструкції можна зберігати на відкритому майдан­чику. Сортову сталь зберігають під навісом. Металеві вироби (троси, сітки, гвинти, болти, цвяхи тощо) - у зачиненому складі загаль­ного призначення.

Глава 14. Проектування будівельних генеральних план/е

Рис. 14.6. Схема складування балок покриття

Склади цегли та інших дрібноштучних стінових матеріалів. Ці матеріали зберігають на піддонах у штабелях в один або два яруси з проходами шириною 50 см.

Склади цементу, гіпсу влаштовують із забезпеченням надійної ізоляції від вологи (грунтові і поверхневі води, атмосферні опади). Це закриті склади, які виключають можливість псування матеріа­лів.

Технологічне обладнання зберігають під навісами.

Санітарно-технічні, електротехнічні матеріали зберігають у контейнерах зачиненого або відкритого типу, на закритих складах або всередині будівлі, що будується.

Склади горючих рідин і стиснутих газів (бензин, бензол, гас. мазут тощо) влаштовують як наземні, підземні та напівпідземні. Це закриті склади. Тип складу визначають кількістю горючої рідини, яку зберігають. Зберігають рідину в бочках, які складують в штабе­ля. При влаштуванні таких складів необхідно дотримуватися правил охорони праці та протипожежної' безпеки.