Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
501
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

Глава 2. Галузь будівництва і її організаційна структура

45

У ринкових умовах обсяг будівельних робіт, які виконуються господарським способом, підвищується (у дореформении період цей обсяг становив 5%від загального обсягу робіт).

У разі застосування третього способу будівництва об'єкт розра­ховано на продаж. Тепер однією з головних сфер діяльності буді­вельних організацій є надання споживчих послуг населенню у вигляді:

  • будівництва житла за замовленням населення, коли розра­хунок з будівельною організацією ведеться за посередництвом байку, який надає кредит на житло фізичній особі;

  • будівництва офісних споруд із майбутнім продажем їх замов­никам.

Прикладом такого способу будівництва можуть бути корпо­рація "Познякижилбуд" та холдингова компанія "Київміськбуд".

Підрядні форми будівництва не мають централізованих капітало­вкладень і засобів для проведення реструктуризації.

У будівельному виробництві щодо характеру будівельних робіт, незважаючи на форми власності, діють різні типи будівель­ них організацій: трести, будівельні управління, акціонерні това­ риства, фірми тощо. ,.t*ч ■«

У ринкових умовах у будівельному комплексі будівельні об'єднання, трести, будівельні управління дедалі частіше називають загальною назвою -будівельна організація або фірма.

Фірма -тип виробничого об'єднання, підприємства, організа­ції, який є самостійним суб'єктом господарювання, має власну назву та здійснює свою діяльність на базі всіх форм власності: Державної, муніципальної, акціонерної, кооперативної, громад­ських організацій та місцевих органів самоврядування, національ­них та іноземних юридичних і фізичних осіб, а також змішаних форм.

Будівельні організації класифікують за такими ознаками: а) за характером договірних відносин (контрактом) - генпідрядні та субпідрядні.

Генеральний підрядчик укладає підрядний договір (контракт) із замовником та виконує власними силами основний обсяг загально °УДівельних робіт та координує діяльність усіх учасників буді­вельного виробництва.

46 Організація будівництва

Субпідрядні організації виконують спеціалізовані види робіт: санітарно-технічні, електромонтажні, монтаж технологічного облад­нання тощо. Субпідрядні відносини для фірми (особливо з чисельністю працівників до 200 осіб) мають багато позитивних моментів: стабільність замовлень, певні матеріальні вигоди, захище­ність, налаштовування генпідрядної фірми на перспективні замов­лення тощо.

б) за видом робіт, які виконуються - загальнобудівельні - виконуються основні види загальнобудівельних робіт (земляні. бетонні, монтаж конструкцій тощо); спеціалізовані - виконується один вид або комплекс однорідних робіт (опоряджувальні, покрі­ вельні, електромонтажні, санітарно-технічні тощо).

Розрізнюють також будівельні організації, які спеціалізуються за видами будівництва - промислове, житлове, транспортне, сільськогосподарське тощо.

в) за районом діяльності -трести -міського типу, регіональні (територіальні).

г) за чисельністю працівників -малі, середні та великі.

У будівельній галузі організації з чисельністю працівників понад 500чол. мають назву великі, з чисельністю ї 00-500 осіб -середні, якщо кількість працівників не перевищує 100 -малі.

Найпоширенішою формою організації крупних та середніх підприємств є корпорація (рис. 2.5),що існує переважно у вигляді відкритого акціонерного товариства, засновники якого формують акціонерний капітал шляхом об'єднання власних ресурсів через механізм випуску і продажу цінних паперів (передусім акцій), а співвласники несуть обмежену відповідальність.

Акціонерне товариство -підприємства -об'єднання кількох фізичних або юридичних осіб, які формують свій капітал шляхом випуску і продажу цінних паперів, передусім акцій, з метою отримання прибутку.

Товариство з додатковою відповідальністю -товариство, статутний фонд якого поділено на частки визначених заснов­ницькими документами розмірів, а його учасники відповідають за зобов'язання своїми внесками до статутного фонду.

48 Організація будівництва

Повне товариство - товариство, учасники якого формують статутний фонд зі своїх вкладів, займаються спільною підпри­ємницькою діяльністю і несуть необмежену і спільну відпові­дальність за зобов'язання товариства (відповідальність усім своїм майном).

Командитне товариство - вид змішаного товариства, в яком> поєднуються риси товариств повного і з обмеженою відповідаль­ністю.

Консорціум -тимчасове об'єднання підприємств, компаній, банків на основі загальної угоди з метою виконання крупних завдань (зокрема для виконання капітало- та наукоємного проекту) або для спільного розміщення позики.

Концерн - крупне об'єднання підприємств різних галузей промисловості, торгівлі, транспорту, наукових орТанізацій, банків тощо, учасники якого у правовому аспекті зберігають самостій­ність (залишаються юридичними особами), але втрачають власність на засоби виробництва і виготовлений продукт, а головне підпри­ємство здійснює над іншими учасниками фінансовий контроль (управляє фінансами, інвестиціями тощо) та єдине керівництво.