Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
500
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.75 Mб
Скачать

17.2. Вибір виду транспорту і визначення потрібної кількості транспортних засобів

Вихідними даними для вибору транспорту є характеристики вантажообігу, потужності і стабільності вантажопотоків, дальність перевезень, умови вантажно-розвантажувальних робіт, можливість використання постійних шляхів, вартість перевезень.

Вантажообіг будівельного майданчика визначають як суму ванта­жів, що прибувають і відправляються за одиницю часу. Цей показник

436 Організація будівництва

шлак. Перевезення цих матеріалів і виробів становить близько 80%усього вантажообігу.

Загальний вантажообіг по окремих дільницях для зручності подальших розрахунків поділяють за характером перевезень на зовнішні і внутрішньобудівні перевезення.

Вибір транспортних засобів здійснюють послідовно.

Попередньо аналізують конкретні умови перевезень будівель­них вантажів і вид зовнішнього транспорту вибирають на підставі практичних міркувань на основі уже наявних даних про ефектив­ність використання різних видів транспорту залежно від відстані перевезень, роду вантажів тощо.

Залізничний транспорт нормальної колії є основним вантаж­ним магістральним транспортом і транспортом, що забезпечує масо­ві перевезення будівельних вантажів на далекі відстані, тобто коли вартість перевезень по залізниці нижча від вартості перевезень автомобільним транспортом.

Автомобільний транспорт відрізняється порівняно великою швидкістю і маневреністю, а також можливістю швидко доставля­ти вантажі безпосередньо до місць їх використання без переван­тажень. Цей вид транспорту доцільно використовувати при пере­везені вантажів до 200 км, а прирозсереджуваному будівництві і будівництві у важко доступних районах і на більші відстані. Ши­роке застосування автомобільний транспорт знайшов при перевезен­ні місцевих матеріалів на відстань 10-15 км, де він найбільш еконо­мічний.

Вантажі, які перевозять автотранспортом, залежно від їх власти­востей, габаритів, засобів навантаження і розвантаження, а також особливостей транспортування класифікують за групами.

Ефективність перевезень забезпечується завдяки раціональ­ному вибору видів автотранспортних засобів для доставки відпо­відних груп вантажів із урахуванням їх специфічних власти­востей.

Склад парку автотранспортних засобів слід встановлювати з огляду на таке: обсяги перевезень вантажів і заданої їх номенкла­тури; максимально можливе продуктивність рухомого складу в даних умовах; відповідність типу і місткості транспортних засобів ваговим і габаритним параметрам вантажів; максимально можли­вого використання вантажопідйомності транспортних засобів і забезпеченості збереження вантажів.

Глава 17. Організація транспорту в будівництві

487

Тракторний транспорт використовується для перевезень ванта­жів на незначні відстані в умовах бездоріжжя і складного рельєфу місцевості, а також для доставки вантажів від місць укрупненого збирання до місць монтажу. Перевезення за допомогою тракторів через малі швидкості обходяться дорожче від автомобільних.

Водний транспорт використовується для перевезення вантажів при наявності причалів і вантажно-розвантажувальних засобів. Цей вид транспорту є порівняно дешевим для перевезення масових вантажів. Однак його недоліком є те, що водний транспорт можливо використовувати в окремі сезони року.

Повітряний транспорт використовується у випадках, коли немож­ливе використання інших видів транспорту або для подолання при­родних перешкод у транспортній схемі при доставці вантажів.

Особливості більшості будівельних вантажів і різноманітність умов будівництва не дозволяють вибрати ефективний вид тран­спорту лише на підставі попередніх міркувань. Остаточне рішення може бути прийнято на основі порівняння техніко-економічних показників роботи різних видів транспорту.

Визначення потрібної кількості транспортних засобів

У разі використання залізничного транспорту потрібну кіль­кість вагонів або платформ (В) визначають за формулою:

д_£доб'об , (17.4)

24,к

де (2лоб -добова кількість вантажу, який треба перевезти, т; to6 -

тривалість обігу вагона в годинах із урахуванням часу на вантаж­но-розвантажувальні роботи, і маневри при них, пробіг із вантажем і без нього, а також простої на станціях; qK - корисна вантажопід­йомність одного вагона, т.

З урахуванням резерву для здійснення можливих ремонтів розрахункову кількість вагонів або платформи збільшують орієнтов­но на 3-5%.

Кількість автотранспортних засобів для перевезення вантажів за відповідним маршрутом визначають із розрахунку: