Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Третій рік навчання

Мста. Продовжувати роботу над збагаченням словникового запасу, роз­вивати навички зв’язного мовлення, вчити граматично правильно оформ­ляти висловлювання.

Чого навчати? Вчити використовувати засвоєні навички діалогічного мовлення у спілкуванні з дорослими та дітьми. Спонукати до запитань, ви­магати адекватних відповідей на поставлене запитання. Розвивати вміння підтримувати розмову на запропоновану тему: «Телефон», «Зустріч на вули­ці», «Привітай». Привчати дітей, звертаючись один до одного та до дорос­лих, вживати кличну форму імен: Колю, Оленко, тітко Валю, Ніно Павлівно-, назв тварин: котику, півнику. Привчати до ввічливої форми звертання: ви, ім’я по батькові. Вимагати вітатись і прощатись без нагадувань. Дякувати за виявлену увагу, допомогу. Закріплювати навички культурного спілкування: стояти прямо, не крутитись, не тримати руки в кишенях. Відповідати на за­питання інших дітей, звертатись до них'із власними запитаннями, підтри

­мувати розмову на запропоновану тему, дотримуватися інтонаційної виразності. Вживати слова ввічливості: дякую, прошу, вибачте, дозволь(те), даруйте, будь ласка та ін.

Складати невеличкі розповіді-описи про іграшки, предмети, живі об’єк­ти, предметні та сюжетні малюнки за зразком та запитаннями педагога. Слухати і відтворювати з допомогою педагога добре знайомі казки, опо­відання тощо. Розповідати за серією малюнків (за зразком і допомогою пе­дагога). Складати загадки-описи про предмет, який бачить дитина (за запи­таннями та зразком педагога).

Привчати давати оцінку результату роботи, висловлювати своє ставлен­ня до вчинків інших дітей, персонажів художніх творів, а також до навко­лишнього: іграшок, дерев, квітів. Вчити розрізняти вдоволення-невдово­лення, схвалення-несхвалення за виразом обличчя дорослих та дітей. По­повнити словник дітей словами, що передають різні емоційні стани людей: радісний, веселий, сумний, сердитий, добрий, ласкавий, ніжний, вередливий. Вчити дітей співвідносити ці слова з відповідним виразом обличчя.

Стимулювати до відповідей на запитання: «Чому? Навіщо? Як здогадав­ся?» (По закінченні певних практичних дій, після встановлення причин- но-наслідкових залежностей, невідповідностей.)

Розвивати вміння зосереджено слухати зміст казки, оповідання, вірша. Сприяти запам’ятовуванню примовок з тексту казок та включати їх у роз­повідь дитини, домагатися якомога точнішого передання мовлення персо­нажів, стежити за правильною вимовою і послідовністю відтворення подій.

Поповнювати словник назвами інструментів праці. Вчити відповідати на запитання: «З чим працює?»

Знайомити з матеріалами, їх назвами. Вчити відповідати на запитання: «З чого зроблений ?»

Поповнювати словниковий запас дітей прикметниками, що означають властивості: твердий, м'який, свіжий, черствий, високий, низький тощо. Вчи­ти розрізняти кольори, форму й оволодівати відповідними словами. Дати дітям поняття про слова, що виражають власність (заячий, ведмежий, бджо­линий). Стимулювати до використання у власному мовленні прислівників (вчора, сьогодні, завтра).

Уточнювати, закріплювати правильну вимову звуків, домагатись вираз­ної вимови звуків Г, Ґ, К, X та Ч, III.

Розвивати навички фонематичного аналізу слів. Навчати визначати в слові голосні звуки А, У, О, І. Дати уявлення про речення, розвивати на­вички визначення кількості слів у реченні.

Продовжувати вчити узгоджувати слова в реченні, навчати правильно вживати слова у множині, у роді, числі та відмінку. Вимовляти закінчення -ою, -ею, -сю. Вчити розрізняти слова з різними префіксами (йшов — при­йшов — зайшов — вийшов; біг — прибіг — вибіг — забіг).

Вчити вживати прикметники вищого і найвищого ступеня (малий — мен­ший — найменший; високий — виший — найвищий).

Ііідивідуально-корскційпа робота. Здійснювати роботу, враховуючи особ­ливості мовного недорозвитку кожної дитини. Вдосконалювати навички са­мостійного мовлення, розвивати різні форми монологічного мовлення: опису, розповіді, повідомлення, пояснення. Закріплювати павички діалогічного мов­лення. Здійснювати корекцію звуковимови. Вчити правильно узгоджувати слона у реченнях за граматичними формами. Вчити виділяти голосні звуки в словах.

Орієнтовний зміст тем занять.

Пори року та сезонні зміни в природі. Закріплювати уявлення дітей про зміни пір року, про спосіб життя тварин у різні пори року, про сезонні зміни роботи у полі, на фермі, в місті, про види розваг, відпочинку та ігор у різні пори року.

Спостереження за об’єктами неживої природи (вода, сніг, лід, глина, пісок, каміння), ознайомлення з властивостями (сніг та лід у теплі тануть і перетворюються у воду; вода на морозі замерзає, перетворюється у лід; ка­мінь твердий, пісок сипучий, глина м’яка).

Праця людей. Продовжувати знайомити дітей з професіями людей і їх діяльністю: лікар, пекар, продавець, будівельник, міліціонер, листоноша, кравець, робітник, швець. Знайомити із знаряддям їх праці. Знати, ким працюють найближчі родичі.

Прищеплювати шанобливе ставлення до хліба. Ознайомити дітей з каз­ками відповідного змісту, розглянути картини, на яких зображується про­цес вирощування хліба, випікання. Ознайомити дітей з народними прави­лами, традиціями, звичаями стосовно хліба.

Познайомити дітей з різноманітними матеріалами та виробами з них (па­пір, дерево, вата, тканини, шкіра, глина, залізо, скло).

Ознайомити з інструментами, якими користуються люди в своїй праці: молоток, пилка, ніж, ножиці, голка, шпиці, сокира, лопата, викрутка, щіт­ка, віник. З’ясувати їх призначення, спосіб використання. Показати, як працювати справжніми інструментами, навчити імітувати особливості пра­ці в сюжетно-рольових іграх.

Залучати дітей до участі у підготовці свят: свято урожаю, свято Миколая, Новий рік, Різдво, Великдень, 8 Березня. Розучувати вірші, пісні, сценівки. Засвоїти характерні ознаки свят, їх атрибутику, національний колорит.

Показники засвоєння змісту.

  1. Спілкуються з дорослими і дітьми згідно з етичними нормами, вживають звертання та слова ввічливості.

  2. Підтримують діалог на запропоновану тему.

  3. За допомогою запитань педагогів здійснюють описи-розповіді із 2—3—4 речень, переказують невеличкі літературні твори, використовуючи характерні засоби мовлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]