Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Четвертий рік навчання

Останній рік навчання у дитячому садку передбачає закріплення вмінь і навичок, ознак, які дитина набула у ході попереднього навчання.

Продовжувати формувати стійкий інтерес до образотворчого мистецтва. Приділяти увагу розвитку емоційної діяльності, збагаченню мови дітей, здіб­ності розповідати про зміст свого та чужого малюнка. Посилити ігрові тен­денції образотворчої діяльності.

Називати основні ознаки предметів — форму, розмір, просторове розташу­вання. Розуміти і використовувати у мові порівнювальні поняття прикмет­ників (більший, менший, вище, нижче та ін.).

Розвивати зорово-рухову координацію. Удосконалювати вміння зобра­жувати предмети з пам’яті.

Продовжувати навчати планувати діяльність та словесно пояснювати цей процес.

Формувати ставлення до образотворчої діяльності як до результату праці, виховувати самостійність при оцінюванні своєї та чужої праці.

Роздивлятися картинки з зображенням пір року, зразки виробів народ­них умільців, твори мистецтва художників України.

МАЛЮВАННЯ

І КВАРТАЛ

Навчати бачити і передавати особливості форми предметів. Малювання олівцем і фломастером ляльок, тварин, різноманітних іграшок.

Проводити предметне малювання за вибором самих дітей, бажано без наочного підкріплення, а також за задумом.

Навчати розташовувати малюнки кількох предметів на аркуші наперу, зображувати особливості форми і побудови. Передавати у малюнках вра

Закріплювати уявлення про пори ження від святкових дитячих ранків і самостійних спостережень па вулиці.року, малювати фарбами ліс восени. Передавати осінні фарби дерев. Удосконалювати вміння розташовувати кілька предметів на одній прямій.

Організовувати дітей до колективної роботи над «книжкою-картинкою». На заняттях з декоративного малювання навчати Петриківському розпису.

  1. КВАРТАЛ

Продовжувати малювати предмети з натури (святкову ялинку, іграшки, птахів, тварин, ляльок та інше). Навчати малюванню нових предметів.

Поширювати й уточнювати уявлення про пори року; малювати за уявленням без показу на теми: «Береза восени і взимку», «Ялинка під снігом» га ін.

Малювати ілюстрації до казок. Аналізувати дійових осіб казок, відповідаючи на запитання: «Який він (вона)»? (Злий, добрий, веселий...); описати зов­нішній вигляд героя казки.

На заняттях з декоративного малювання виконувати вправи з розфар­бування контурних зображень; навчати переносити візерунки з одного на другий. Малювати симетричні малюнки.

Малювати фломастером і фарбами геометричні візерунки (з крапок, маз­ків, хвилястих ліній, хрестиків, кружечків). Виконувати прості витинанки (складати аркуш удвоє). Метелик, гриб, яблуко, квітка та інше.

  1. КВАРТАЛ

Протягом цього періоду приділяти особливу увагу розвитку дитячого задуму. Вчити планувати діяльність, розповідати про етапи процесу ство­рення малюнка.

Закріплювати вміння і навички, які були набуті на попередніх заняттях.

Виконувати малюнки на тему: «Пори року».

ЛІПЛЕННЯ

Заохочувати спроби дітей ліпити предмети, які вони ще не ліпили. Вико­ристовувати у роботі конструктивний і скульптурний засіб створення предмета. Удосконалювати вміння роботи з глиною та пластиліном.

/ КВАРТАЛ

Роздивлятися зразки українського керамічного мистецтва. Аналізувати зразки посуду. Після аналізу ліпити посуд за власним бажанням.

  1. КВАРТАЛ

Ліпити прості сюжетні композиції до казок або сюжетних ігор. Викорис­товувати конструктивний і скульптурний засоби ліплення.

Словесно формулювати задум перед виконанням роботи. Після закін­чення роботи дитина повинна розповісти її зміст та послідовність виконання.

Самостійно оцінювати свій виріб.

  1. КВАРТАЛ

Заняття проводити з урахуванням особистого бажання дитини обрати тему своєї роботи. Оцінювати роботи треба за новизною сюжету або теми, котра має більше нових елементів.

Використовувати роботи дітей як наочний матеріал на заняттях мови, математики, читання та ін. Влаштовувати тимчасові виставки дитячих робіт до свят, до батьківських зборів. Навчати дітей правильно оцінювати свої та чужі роботи.

АПЛІКАЦІЯ

  1. КВАРТАЛ

Продовжувати роботу із складання візерунків з рослинних елементів за зразком. Складати предмети з окремих частин на площині. Виконувати різ­номанітні вправи на складання предмета з його частин.

  1. КВАРТАЛ

Вирізувати прості форми (за готовим контуром) і приклеювати їх на пло­щину у потрібній для візерунка послідовності.

Виконання сюжетно-тематичної аплікації на тему: «Пори року». Розви­вати точність і охайність у роботі.

  1. КВАРТАЛ

Урізноманітнювати теми з одним і тим самим програмним матеріалом, збільшити число елементів у предметах аплікації і самому сюжеті. Віддавати перевагу індивідувальним завданням залежно від засвоювання матеріалу.

Удосконалювати навички роботи з ножицями; вирізувати за допомогою ножиць прості предмети.

Вчити адекватно оцінювати свої і чужі роботи

.Розділ У КОНСТРУЮВАННЯ

ПЕРШИЙ РІК НАВЧАННЯ

Основною метою першого року навчання є збагачення сенсорного до­свіду дитини. За допомогою дотику, м’язового відчуття, зору дитина почи­нає розрізняти форму, розмір предметів. Характерною для цього віку діяль­ністю є діяльність предметна.

У процесі діяльності з предметами розпивається винахідливість у дітей: для того, щоб, наприклад, зібрати матрьошку, потрібно завжди меншу вкласти у більшу, здогадатись, де у неї нижня та верхня частини; уміння вибирати кульки, втулочки, кубики тощо відповідного кольору привчають дітей до пер­винного добору предметів за якоюсь однією ознакою.

Заняття з предметами виховують зосередженість, уміння спокійно, не від­волікаючись, займатись протягом певного часу якоюсь однією справою, розвивають стійкість уваги.

Основними завданнями є:

ознайомлення дітей з основними будівельними деталями (кубики, цег­линка, пластина).

Вчити споруджувати нескладні будівлі за показом учителя-дефектолога і використовувати їх у процесі гри. Виховувати інтерес до конструктивної діяльності, прагнення закінчувати почату будівлю.

Вміти розбирати свої будівлі і складати в коробки.

Складати розрізні малюнки з зображенням іграшок, фруктів (з 2-х час­тин з прямим розрізом) накладанням та за малюнком-зразком.

Ознайомити дітей із вказівним типом хватання (трьома пальцями) в про­цесі діяльності з кнопковою мозаїкою. Вчити викладати з паличок і кноп­кової мозаїки за наслідуванням і зразком. Розвивати дрібну моторику.

/ КВАРТАЛ

Проводити дидактичні ігри та вправи з розвитку сприймання форми, ко­льору та величини предметів (па матеріалі буднаборів); добирати за зразком необхідні геометричні фігури за формою, кольором або розміром; при до­борі за величиною вчити Користуватись прикладанням та накладанням еле­ментів.

На перших заняттях за наслідуванням будуються конструкції, які вико­ристовуються для гри з машиною (гараж, ворота з 2-х кубиків і пластини, дорога); потім для гри з лялькою (будинок з 2-х елементів, меблі), будувати конструкції послідовно.

Знайомити з деякими елементами будівельних наборів (кубиком, бруском, цеглинкою) та їх назвами; вчити показувати їх за зразком; підводити до ви­робу з наборів брусків та цеглинок за назвою.'

Вчити дітей самостійно накладати одні будівельні деталі на інші, напр.: кубики на кубики (башточка), призма на кубик (будиночок), напівсферу н

ациліндр (грибок), кубики на цеглинку (автомобіль), викладати вузьку або широку доріжку з цеглинок. Споруджувати з цеглинки і кубика стіл, стілець для іграшки, пропорційної будівельному матеріалу.

Називати будівлі; вчити дітей розуміти призначення будівлі. Вміти вико­ристовувати її під час гри.

  1. КВАРТАЛ

Вчити під керівництвом і за допомогою вчителя аналізувати будівлі-зраз- ки, відокремлювати основні частини будівлі і визначати, які елементи будівельного набору для цього використані; споруджувати складніші будів­лі з великої кількості будівельного набору; будувати з двох кубиків і плас­тини лаву, ворота; парканчик з вертикально поставлених пластин або цегли­нок, меблі для ляльки — стіл, ліжко, диван, стілець. Звертати особливу увагу на формування, вміння будувати 2 — 3 види воріт, гаражів, лялькових меб­лів. Учити створювати знайомі будівлі з нового будівельного матеріалу, ви­користовувати їх для гри в сюжетні ігри.

Називати побудовані будівлі, їх основні частини, співвідносити їх з час­тинами іграшки або конструкції-зразка: зміст гри з конструкціями переда­вати одним-двома реченнями («Таня лягла на ліжко, вона хоче спати. Ма­шина їде по дорозі. Ведмедик сидить на дивані»).

Проводити ігри та вправи з розвитку сприймання форми, кольору та роз­міру предметів; добирати елементи будівельних наборів за розміром, кольо­ром, формою відповідно до зразка; розкладати на дві кугіки різні тільки за однією ознакою фігури (за формою, кольором або розміром).

Вчити аналізувати і передавати в будівлях взаємне розташування частин предмета. Для цього діти вправляються в непредметному конструюванні. Відтворювати за наслідуванням дорослому комбінації з трьох елементів: ку­бик, брусок, трикутна призма; брусок, призма, напівсфера (ігри «Збери, як у мене», «Що змінилось?», «Подивись і перестав як я»),

  1. КВАРТАЛ

Закріплювати раніше здобуті вміння дітей. Розширювати тематику бу­дівель завдяки збільшенню числа варіантів знайомих будівель.

Вчити споруджувати іграшкові меблі для сюжетної гри: диванчик з двох цеглинок, ліжко з цеглинки, покладеної плиском, і двох цеглинок по краях. Споруджувати одночасно два різні предмети, що відрізняються за конструкцією і призначенням: стіл і стілець, ліжко і стілець; будувати східці

з кубиків або цеглинок; споруджувати для сюжетної гри іграшки, напри­клад, будиночок з вікнами і дверима з цеглинок і тригранної призми.

Продовжувати вчити аналізувати будову і форму готових конструкцій-зраз- ків, визначати, з яких елементів вони виготовлені; переходити від виконан­ня завдань за наслідуванням до виконання конструкцій без показу, тільки на основі зразка (знайомі будівлі з двох елементів, нагір. ворота з аркою); будувати міст із 3-х елементів через перешкоди (за зразком).

Продовжувати вправляти дітей в умінні розрізняти, виокремлювати, зіставляти за формою, розміром, кольором елементи будівельних наборів: кульку, кубик, цеглинку, брусок, називати їх.

Порівнюючи розміри, користуватись прикладанням та накладанням (нико- ристовувати при цьому слова великий, маленький, більше, менше, однаково).

Вправляти у відтворенні (за наслідуванням дорослого) просторових від­ношень елементів, що змінюються при предметному конструюванні: вико­ристовувати різні елементи (не більше трьох): конуси, трикутні призми, нагіівсфери, бруски, кубики; переходити до відтворення цих комбінацій за зразком (переміщення за екраном).

  • Продовжувати вчити дітей використовувати побудовані конструкції для виготовлення іграшок для сюжетної гри. Навчати використовувати будівель­ні деталі різних розмірів (на столі — середні, невеликі; на підлозі — великі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]