Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Прикладні вправи

Вправи для дрібної моторики пальців та сумісних дій рук.

І. Згинати та розгинати пальці рук. 2. В. п.: Сидячи, кисті на ступні. При- модячи та відводячи кисті, зрушувати предмет з місця (мішечок з піском, ку

бта т. ін.). 3. В. п.: Стоячи, руки перед грудьми, кисті в «замок». Відведення рук уперед, угору. 4. В. п.: Сидячи. Імітувати гру на барабані. 5. В. п.: Стоя­чи, в руках м’яч, одна рука зверху долонею вниз, друга знизу — долонею ш о­ру. Повертати м’яч, змінюючи положення рук.

Вправи для розвитку цілеспрямованості рухів.

1. Пройти по гімнастичній лаві з м’ячем у руках, зістрибнути, приземлив­шись на дві ноги та кинути м’яч будь-яким засобом у ціль (кеглі, піраміда та ін.). 2. Проповзти з тенісним м’ячем у руках між ніжками стільця, встати та кинути м’яч однією рукою в різнокольорову ціль. 3. «Повернись та піймай». В. п.: Стоячи, м’яч перед грудьми. Поворот вправо (вліво), кипуги м’яч у під­логу та піймати його. Повернутись у вихідне положення. 4. Пройти по гім­настичній лаві, зістрибнути, виконати переверт уперед з підстраховкою і бігом повернутись у вихідне положення на своє місце.

Танцювально-ритмічні вправи.

1. Ходити та бігати під музику. 2. Починати та закінчувати рух відповідно

з музикальною фразою. 3. Вчити виконувати образні рухи «Як мишка ходить», «Як стрибає зайчик» і т. п. 4. У такт музиці плескати в долоні, притоптувати однією ногою, стрибати на двох ногах з рухом уперед, повертаючи кисті рук.

Рухливі ігри

Гра з бігом: «Кіт та миші», «Карусель», «У ведмедя в лісі», «Кури в горо­ді», «Скоріше в коло».

Гра з стрибками: «Стрибай — плескай», «Не замочи ніг», «Коники», «Пта­хи в гніздах».

Ігри з повзанням та лазінням: «Кошенята та хлоп’ята», «Проповзи по міс­точку», «Крута гора», «Будь обережним», «Доповзи до іграшки».

Спортивні вправи

Катання на санках. Катання на санчатах з гори сидячи. Вчити гальмувати під час спуску з гори. Підніматись із санчатами на гору.

Ходіння на лижах. Самостійно брати та ставити лижі на місце. Переноси­ти лижі під рукою. Пересуватись тереміцним кроком по лижні один за одним.

Катання на велосипеді. Кататись на трьохколісному велосипеді. Вчити вико­нувати повороти направо, наліво, розвороти.

Третій рік навчання Основні рухи

Ходьба.

І. Ходьба на носках, на п'ятках, руки на пояс. 2. Ходьба на зовнішній стороні ступні, руки на пояс, руки за голову. 3. Ходьба дрібним та широким кроком. 4. Ходьба з різними положеннями рук: вперед, в сторони. Вгору.

  1. Ходьба по колу із зміненням напрямку. 6. Ходьба приставним кроком.

Біг.

1. Біг почергово з ходьбою. 2. Біг у колоні по одному та парами. 3. Оббігати поставлені в один ряд предмети. 4. Біг зі зміною ведучого. 5. Біг по вузькій іоріжці між лініями (завширшки 20—30 см). 6. Біг у різних напрямках.

Стрибки.

І. Підскоки вгору на місці, ноги разом — ноги нарізно, одна вперед — друга назад. 2. Підскоки на місці з поворотом направо, наліво. 3. Стрибки па двох ногах з просуванням уперед, руки на пояс. 4. Стрибки в довжину з місця. 5. Стрибки з обруча в обруч, який лежить на підлозі. 6. Зістрибувати і висоти 20—30 см. 7. Стрибки на одній нозі з просуванням уперед.

Кидання, ловля, метання.

І. В. п.: Сидячи. Котити м’яч один одному однією рукою. 2. Котити м’яч у ворота (ширина 50—60 см), з відстані 2—2,5 м. 3. Котити м’яч однією ру­кою з попаданням у предмети. 4. Кидання м’яча на землю та ловля м’яча двома руками. 5. Кидки м’яча з положення стоячи двома руками з-за голо- иіі. 6. Кидки м’яча двома руками знизу та його ловля. 7. Вчити відбивати м’яч

об підлогу двома руками стоячи на місці.

Повзання та лазіння.

1. Повзати карачки на відстань 12 м. 2. Повзання карачки в чергуванні з підповзанням під мотузок, дугу, палицю, підняту на висоту 35—40 см. 3. Під­лізати під мотузок, піднятий на висоту 50—60 см, не торкаючись руками під­логи. 4. Пролізання в обруч, піднятий на висоту 20—25 см від підлоги.

' Повзання по лаві рачки. 6. Лазити по гімнастичній драбині вгору та вниз.

  1. Під час лазіння по гімнастичній стінці переходити з прольоту на проліт при­ставними кроками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]