Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Четвертий рік навчання

Мета. Особлива увага на даному етапі розвитку активного мовлення на­дається вмінню самостійно розповідати.

Чого навчати?

Привчати зосереджено слухати розповідь педагога, казку, оповідання тощо.

Вчити відповідати на запитання за змістом художніх творів, картин.

Вчити переказувати за допомогою педагога коротенькі казки та оповідання, складати розповіді за картинами.

За зразком педагога складати описову розповідь, загадку про іграшку, знайомі речі, рослини, тварин, людей, за якими велося спостереження.Вчити розповідати за серією малюнків, знайомою картиною (за допомо­гою педагога). Вчити складати оповіді із трьох-чотирьох речень за вражен­нями з власного досвіду (з допомогою запитань педагога).

Прищеплювати навички пояснювального мовлення: поясни (розкажи), як гратися в цю гру, що ти намалював, і т. ін.

Додавати до розповіді дитини примовки з тексту казки, удосконалювати уміння передавати імітацію мовлення героїв казок під час гри-драматизації, відтворювати діалоги персонажів, стежити за послідовністю перебігу подій.

Розвивати вміння висловлювати власне ставлення, давати оцінку (подо­бається, не подобається, любить, не любить, добре чи погано вчинив) персо­нажам та вчинкам інших дітей.

Закріплювати ндвички діалогу, будувати діалог відповідно до ігрової си­туації, проблеми, що спонтанно виникла. Використовувати традиційні мовні репліки та звороти. Передавати інтонації запитання та відповіді.

Вчити сприймати на слух і розуміти художні твори різних жанрів (казку, оповідання, вірш, співанку, пісню), визначати її настрій. Повторювати у власному мовленні окремі образні вирази, повтори, пісеньки.

Вчити напам’ять маленькі віршики про тварин, до свят, лічилки. Брати участь в іграх-драматизаціях за змістом художніх творів, казок.

Збагачувати мовлення дітей, знайомлячи їх з квітами, деревами, птахами, предметами домашнього вжитку. Особливу увагу приділяти тим об’єктам, які є фольклорними символами, пов’язаними з історією і побутом україн­ського народу. Квіти: чорнобривці, мальви, волошки, мак. Дерева: калина, тополя, вишня, верба. Птахи: зозуля, соловейко. Глечик. Рушник. Звернути увагу дітей на звичай українського народу прикрашати предмети розписом, вишивкою.

Працювати над збагаченням словникового запасу антонімами: холод­нетепле, сухемокре, високенизьке, довшекоротше. Вчити вжива­ти особові займенники: він, вона, воно, вони у різних відмінках.

Вправлятися у вживанні присвійних (мій, твій) і вказівних (цей, ця, це) займенників чоловічого, жіночого та середнього роду у різних відмінкових формах: мій зайчик (мого, моєму), цей хлопчик (цьому, цього), ця дівчинка (у цієї дівчинки, цій дівчинці).

Вчити правильно вживати різні граматичні форми іменників з приймен­никами і без них. Вчити утворювати дієслова протилежного значення за допомогою префіксів: прибігвідбіг, забігвибіг, приклеїввідклеїв.

Закріплювати в активному мовленні прикметники типу: татів, тітчин, Лесин, лисиччин.

Вправлятися у вживанні іменників — назв людей за фахом або за харак­терною ознакою: пасічник, пожежник, будівельник.

Поповнювати словник узагальнюючими словами: рослини, птахи, квіти, інструменти, плоди (овочі, фрукти), страви.

Розширювати уявлення і словник дітей про українські страви: борщ із пампушками, вареники з сиром, пироги з маком. Поглиблювати знання дітей про хліб, про ставлення до нього, звичай зустрічати гостей хлібом-сіллю.

Вдосконалювати вимову всіх приголосних звуків.

Розвивати фонетичний слух — розрізнення слів, що різняться одним звуком: кашкачашка, мишка — мушка, ріжкиніжки.

Тренувати у вимові звуків Ц та Ць: цап, цукор, палець, цяцька, кицька; у правильному та більш швидкому промовлянні скоромовок, насичених гтев-

ними звуками. Впізнавати окремі звуки (голосні) у заданих словах. Визна­чати кількість слів у реченні. Позначати їх фішками (2—3).

Індивідуально-корскційна робота. Здійснюється відповідно до структури мовного дефекту дитини та її індивідуальних досягнень у процесі навчання згідно з зазначеним програмовим змістом.

Орієнтовний зміст тем з розвитку мовлення.

Протягом року посилити роботу із систематизації знань, одержаних на попередніх етапах навчання. Крім тематики попередніх років навчання приділити увагу розширенню уявлень у таких напрямках: «Праця людей». «Праця в місті і селі, на заводі, на фермі». Ознайомити з професією шкіль­ного вчителя.

Закріплювати природознавчі уявлення про тварин авійських і диких. Знати істотні відмінності між ними. Ознайомити з птахами, рибами. Знайо­мити з дитинчатами тварин, формувати знання про них: хто де живе, що їсть, яку користь приносить, яку має будову тіла, особливості поведінки.

Розрізнення видів рослин (дерева, кущі, квіти), їх основних частин (стов­бур, гілки, листя, корені, стебло, квітки). Спостерігати за зовнішніми змінами рослин відповідно до пір року.

Формувати у дітей почуття турботи про домашніх тварин, уміння догля­дати їх, спостерігати за їх поведінкою, розповідати про них, вживаючи сло­ва з пестливими суфіксами, загадувати загадки-описи, розповідати вірші. Шанобливо ставитись до людей, які оберігають навколишню природу.

Формувати уявлення про рік та його пори, місяці, дні тижня, частини доби,''поняття деньніч, вчорасьогоднізавтра.

Вивчити правила поведінки на вулиці, вміти про них розповідати та дотримуватися при переході вулиці (ходит и спокійно, переходити дорогу па зелене світло світлофора, рухатися правою стороною).

Поглиблювати уявлення дітей про правила поведінки в гостях, у родичів: прояви ввічливості, вдячності, привітності, доброзичливості.

У доступних дітям формах пояснити їм, що вони живуть в Україні. Озна­йомити з природними особливостями рідного краю завдяки національній символіці (синьо-жовтий прапор, герб), а також фольклорним символам (рушники, сорочка-вишиванка, хата, глечики, вишневий садок, калина біля криниці, верби над ставом тощо), специфічним стравам.

Ознайомити з обов’язками школяра. З’ясувати, навіщо ходять до школи. Як готуватися до школи?

Показники засвоєння змісту:

  1. Вживають форми ввічливості без нагадування педагогів.

  2. Володіють формами звертання: «Ти» — до дітей, «Ви» — до дорослих.

  3. Підтримують діалог на запропоновану тему.

  4. Вміють з незначною допомогою педагога складати описові та сюжетні оповіді, використовуючи наочність.

  5. Передають власні враження, переживання на запитання педагога.

  6. З допомогою педагога переказують невеличкі літературні твори.

  7. Декламують віршики, лічилки, скоромовки.

  8. Використовують у розповідях засвоєні із казок повтори, усталені ви­рази, словосполучення.

зо

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]