Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Третій рік навчання Формування навичок самообслуговування, культури поведінки

Продовжувати вчити дітей правильно та охайно поводити себе за столом, самостійно їсти їжу з закритим ротом, старанно прожовуючи; правильно користуватися чайними і столовими ложками, виделкою, серветками; після їди тихо виходити з-за столу, дякувати.

Продовжувати вчити їх стежити за чистотою свого тіла й одягу, мити об­личчя та руки з милом у міру забруднення, перед їдою, після сну і туалету, чистити зуби па ніч, полоскати рот після їди, користуватись індивідуальним рушником, гребінцем, носовою хустинкою, під час кашлю, чхання відвер­татись і закривати рот хустинкою.

Формування передумов трудової діяльності та елементів госнодарсько-нобутової праці

Навчати дітей самостійно вдягатись і роздягатись, дотримуючись вста­новленої послідовності цих дій, зашнуровувати черевики, застібати Гудзики, охайно складати і вішати одяг, з допомогою дорослих своєчасно приводити його в порядок (чистити, просушувати та ін.). Виховувати самостійність, організованість, бажання завжди бути чистими й охайними.

Виховувати у них позитивне ставлення до праці, бажання працювати. Вчити ретельно виконувати індивідуальні доручення, відповідально ставитись до завдання (намагатись якісно його виконати, доводити справу до кінця). Пояснювати дітям значущість праці. Ввести чергування по їдальні. Вчити дітей викопувати свої обов’язки: розставляти посуд на столі (хлібниці, чашки з блюдцями, глибокі тарілки, серветниці), розкладати ложки, ви­делки. Обов’язково організовувати куточок чергового з усіма необхідними атрибутами. Щодня оцінювати роботу чергових.

Вчити виконувати колективні доручення, формувати елементарні засоби співробітництва: домовлятися з допомогою вихователя про розподіл праці, діяти погоджено, допомагати один одному, піклуватись про своєчасне ви­конання спільного завдання. Продовжувати виховувати навички культури поведінки, позитивних взаємовідносин. Учити дітей вітатися і прощатися з вихователями, нянями та іншими, дякувати дорослому або однолітку за до­помогу, виявлену увагу; ділитися іграшками, поступатися місцем, чітко і виразно виражати своє прохання, користуватись словами «дякую», «будь лас­ка», «пробачте».

Виховувати у дітей гуманні почуття та елементарні уявлення про доброту

і гуманність, взаємодопомогу, дружелюбність, увагу до дорослих і одноліт­ків. Спонукати до взаємодій між собою, розмовляти між собою у привітній формі, надавати допомогу на проханим іншої дитини, звертатися до одно­літка, називаючи його по імені, а працівника групи — по імені і по бать­кові, відповідати на їхні запитання.

Привчати дітей підтримувати порядок у груповій кімнаті: класти на місце будівельні матеріали, іграшки, разом з вихователем мити їх, прати лялькову білизну, прасувати, підклеювати книжки, лагодити коробки з-під настіль- но-друкованих ігор; разом з нянею протирати вологою ганчіркою столи, стільці, стелажі.

У весняно-осінній період привчати прибирати майданчик від сміття, листя, у зимовий — від снігу; разом з дорослими підмітати веранду, переко­пувати пісок у пісочному ящику; періодично мити виносні іграшки, при­водити в порядок стелажі для них, протирати лави, столи на майданчику, взимку змітати з них сніг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]