Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Орієнтування у просторі

Закріплювати знання і вміння дітей, які вони набули за навчальний рік. Продовжувати виконувати спеціальні вправи на розвиток сприйняття та відображення просторових відношень між окремими предметами. Вико­ристовувати різноманітні перестановки предметів для закріплення понять, що позначають напрям руху і розташування.

Запам’ятовування та закріплення знань назв об’ємних фігур, а також розташування їх одна відносно іншої.

Контролювати вміння дитини орієнтуватись у приміщеннях дитячого садка

.Закріплення первинних уявлень у дітей про частини доби (день ніч, ра­ноквечір). Пов’язувати ознаки частин доби з відповідними видами діяль­ності. Учити визначати послідовність подій за картинками та пояснювати їх. Учити розуміти поняття: ринок, день, ніч, вечір.

Спостерігаючи за змінами у природі, поглиблювати знання про ознаки весни. Вводити в активну лексику дітей слова і словосполучення: приходить весна, тане сніг, біжать струмочки, зелена травичка. Розрізняти поняття осінь, зима, весна.

Третій рік навчання

Продовжувати повторювати вправи на порівняння множин (без поперед­нього переліку елементів множин), оперувати множинами (урівнянпя, збіль­шення, зменшення), за зразком та за усною командою, використовуючи різні способи зміни множин.

Продовжувати вчити дітей користуватися практичними способами по­рівняння множин і предметів за розміром. Продовжувати вчи ги дітей пере­лічувати предмети (перекладаючи, дотиком пальця і стежачи очима), підсу­мовувати результат, зіставляти кількість предметів з кількістю пальців на руці і) межах 5-ти — 6-ти. Закріплювати вміння використовувати в мовленні слова більше, менше, порівну, стільки ж, пояснюючи, чому предметів змен­шилось або збільшилось. Лічба звуків (стуків, плескань у долоні) на очах у дітей та за екраном, відтворення дітьми заданої кількості звуків у межах

  1. го—3-х. Учити практичному розв’язуванню задач на наочності з від­критим і закритим підсумком у межах 5-ти.

Ознайомлення з цифрами у межах 5-ти, співвідношення їх з кількістю предметів.

Учити дітей порівнювати предмети за розміром (довжиною, шириною, товщиною, висотою). Продовжувати формувати уявлення про простір і час; знати і показувати праву і ліву руки, називати розташування інших предме­тів відносно свого тіла (праворуч, ліворуч, попереду, позаду, близько, дале­ко і т. д.). Ознайомлення з овоїдом (яйцем).

Продовжувати навчати моделюванню просторових відношень між двома предметами за зразком і за усною командою. Учити словом визначати роз­ташування одного предмета відносно іншого, вчити аналізувати просторові відношення частин одного предмета.

Учити використовувати необхідні терміни і службові частини мови (при­йменники на, під, за, перед, ліворуч від, праворуч від і т. ін.). Продовжувати формувати уявлення про частини доби, пов’язуючи їх з основними повсяк­денними справами і режимом дня.

Закріплювати знання про пори року, їх ознаки, послідовність.

/ КВАРТАЛ

Кількість і рахунок

Вибір 5-ти предметів з множини за показом, зразком, словесною коман­дою. Ознайомлення з графічним зображенням гкятірки — цифрою 5. Перелік предметів до 5-ти, називаючи, фіксуючи кожний елемент множини, визна­чати підсумок. Рахувати предмети на прохання «Полічи», правильно відпо­відати на запитання «Скільки?».

Лічба звуків (стуків, плескань у долоні) на очах у дітей (у межах 1-го—3-х).

Вибирати задану кількість предметів у межах 3-х — 5-ти без попередньо­го рахування («Візьми одразу 2 палички, 3 ялинки», «Скільки ти взяв паличок? Полічи, перевір»). Використовувати різноманітні розташування елементів множин. Для кращого, сприймання кількості вчити розташовувати по-різ­ному групи предметів.

Продовжувати вчити співвідносити відокремлену кількість предметів з кількістю пальців на руці («Покажи, стільки пальців, скільки м ’ячиків»). Учити пояснювати власні дії («Я показав 4 пальці, тому що 4 палички. їх однаково, порівну»). Учити розв’язувати задачі на збільшення і зменшення на наочності в межах 3-х.

Учити демонструвати дії, про які йдеться в задачі і запитанні, моделюва­ти її зміст на наочності, предметах, створювати малюнки до тексту задачі, змінювати щось у малюнку згідно з арифметичними діями («Па столі ле­жало 3 кружечки, Вітя взяв І кружечок. Скільки кружечків залишилось ?» Діт и малюють 3 кружечки, потім закреслюють або затуляють папером один із них). Ознайомити із складанням тексту задачі на наочності. Вчити форму­лювати умову і ставити-запитання, правильно відповідати на запитання задачі.

Розмір

Закріплення знань дітей про великі і маленькі предмети, про порівняння предметів, однакових за формою і кольором, однакових за формою, але різ­них за кольором.

Групування геометричних форм за двома і трьома зразками (великі, се­редні, маленькі). Порівняння предметів за довжиною, висотою, товщиною, використовуючи в мовленні слова великий, маленький, довгий, короткий, товстий, тонкий, високий, низький.

Форма

Для удосконалення уявлень про форму предметів і тренування дітей в умінні порівнювати предмети за формою-зразком проводити вправи: виби­рати об’ємні предмети з великої кількості різних за формою і призначенням предметів, підкладаючи їх до зразка (кулі, куба, паралелепіпеда, трикугпої призми).

Знаходити за зразком і за назвою зображення плоских предметів, які мають форму круга, трикутника, чотирикутника, квадрата.

Використовувати вправи па запам’ятовування і на відтворення комбіна­цій фігур (зоровий диктант).Продовжувати вчити дітей рухатись у різних напрямках, повторюючи дії

і рухи педагога, а також за усною командою. Пересувати предмети вперед, назад, праворуч, ліворуч, вниз, угору, посередині.

Учити дитину визначати розташування іншої дитини відносно власного місцезнаходження («Зараз Дмитрик праворуч від мене» і т. ін.). Називати знаходження інших дітей відносно себе при повороті на 180 °.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]