Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Другий рік навчання

Розвивати інтерес до конструювання, вчити аналізувати зразки під керів­ництвом учителя; сприймати форму, розмір, просторові відношення еле­ментів у конструкціях.

Вчити розташовувати деталі горизонтально і вертикально, щільно одну від одної, на певній відстані одну від одної, споруджувати нескладні будівлі за показом учителя і використовувати їх у процесі гри.

Підводити дітей до виділення просторових характеристик будівель (ви­сота, ширина, довжина); в мові слова, які відображають співвідношення за величиною (великий — маленький, довгий — короткий, високий — низький), порівнювати предмети за розміром (більше — менше, вище — нижче, дов­ше — коротше, внизу — вгорі, біля, поруч, близько — далеко, дальше — ближче).

Вміти розрізняти і правильно називати основні будівельні деталі (цег­линка, кубик, пластина, брусок, призма); виділяти основні елементи кон­струкції, добирати до неї потрібні елементи будівельних наборів, знати їх призначення в предметі; називати частини конструкції, пояснювати, з чого зроблені; передавати в конструкції цілісний предмет; замінювати одні еле­менти будівельного матеріалу іншими (за різноманітними зразками); вико­ристовувати набуті вміння в процесі будівельних ігор.

Виховувати інтерес до конструктивної діяльності, прагнення закінчувати почату будівлю. Продовжувати розбирати свої будівлі й складати деталі в коробки.

І КВАРТАЛ

Учити охайно з’єднувати цеглинки, шикуючи їх у лінію (стежка до будиночка, трамвайна колія), розрізняти просторові ознаки (короткий довгий, вузький — широкий) і правильно позначати їх словами.

Створювати прості будівлі за наслідуванням дій учителя і за зразком (без показу).

Будувати вулицю після попереднього спостереження («Вулиця. Вздовж вулиці ряд будинків, по вулиці їдуть машини. Паркан з воротами»).

Використовувати настільний будівельний матерігіл «Містечко», «Побу­дуй місто», будувати простий місток через річку, будинок для ляльки.

Вчити використовувати для спорудження знайомих будівель конструктор, палички, мозаїку; споруджувати будівлі на одну тему з різного конструк­тивного матеріалу; співвідносити об’ємні і плоскі геометричні ([юрми, кон­струкції з них.

  1. Квартал

Учити дітей розміщувати цеглини, пластини вертикально, по колу, по пря­мокутнику, розміщуючи деталі суцільно одна до одної (загорода, паркан­чик) і на певній відстані одну від одної (ворота); розрізняти просторові озна­ки (високий — низький) і правильно позначати їх словами (низький паркан, високі ворота); будувати різноманітні будівлі: житловий будинок — башта з одним входом, дитячий садок (невисокий, довгий, з кількома вхо­дами). Поєднувати конструкцію будівлі з її призначенням.

Розглядати зроблені контурні зображення фасадів будівель; узнавати, на­зивати частини, знати їх призначення; будувати спочатку за наслідуванням дорослого, потім переходити до конструювання за зразком (вже з іншого кон­структивного матеріалу).

Ознайомити з конструюванням збірно-розбірних іграшок (машина, гри­бок, матрьошка, рибка, клоун, чебурашка тощо); розбирати та з’єднувати частини в ціле; складати розрізні малюнки з зображенням цих самих фігур з розрізами, що відповідають роз’єднанню частин іграшок; орієнтуватись при з’єднанні частин на вагомі деталі (відрізняти руки і ноги у ляльок, лапи у ведмедя, не плутати голову з тулубом).

Продовжувати проводити вправи непредметного конструювання (з 3-х,

  1. х елементів); вчити діяти за зразком (переміщення роботи за екраном); роз­вивати спостережливість, пам’ять, увагу; працювати з мозаїкою, паличками.

/// КВАРТАЛ

Вчити змінювати будівлі двома способами: замінюванням одних деталей іншими; добудовувати будівлі у висоту, довжину (низька і висока башточка, будинок, короткий і довгий поїзд).

Продовжувати конструювати збірно-розбірні іграшки з подальшим скла­данням розрізних малюнків; складати розрізні малюнки (з 3—4-х частин із прямим розрізом) з зображенням тварин, іграшок; узнавати цілий предмет за фрагментами, формувати попередній образ предметів.

Конструювання з дерев’яного конструктора за малюнком-зразком (з

  1. х — 3-х частин); споруджувати будинки (стіна + дах; три поверхи, три секції тощо), мости (брусок та дві трикутні призми; брусок або пластина, два кубики та дві великі трикутні призми), ворота (брусок та опори з трьох кубиків, пластина і два бруски, гри бруски).

Закріплювати здобуті знання і вміння. Навчати дітей використовувати свої будівлі під час ігор (об’єднання будівель за сюжетом: будинки і доріж­ки — вулиця; стіл, стільці, диван — меблі для ляльки тощо).

Вчити проводити попередній детальний аналіз малюнків — зразків; зіставляти результат із зразком та оцінювати результати.Вчити дітей розрізнювати і називати деталі будівельного матеріалу (ку­бик, пластина довга і коротка, брусок, призма); використовувати деталі з урахуванням їх конструктивних властивостей (стійкості, форми, величини).

Формувати вміння аналізувати зразки будівель; виділяти частини, деталі частин і цілого (форму, розмір, пояснювати їх просторове розташування); вчити порівнювати схожі фігури; звертати увагу на відмінності; формувати узагальнене уявлення про будівлі, що конструюються, добирати згідно із зразком необхідні елементи будівельних наборів; відображати в мові сприйняте.

Вчити використовувати набуті вміння для створення будівель, необхід­них для розгортання або продовження сюжетно-рольової гри.

Ознайомити дітей з новими видами матеріалу (магнітна мозаїка).- Вихо­вувати працьовитість, уміння доводити почату справу до кінця.

Створювати моделі різних будинків за конструкцією-зразком, викорис­товуючи для цього будівельні Набори, плоский геометричний матеріал, кноп­кову та магнітну мозаїки; використовувати слова одно-, дво-, триповер­ховий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]