Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Другий р[к навчання

Повторити матеріал попереднього року: уміння порівнювати (без попе­реднього рахунку) кількості. Рахувати множини, зрівнювати, збільшувати, зменшувати за зразком і за усною командою, використовуючи різні засоби множини, користуючись практичними засобами порівняння множин при­кладанням, накладанням

.Продовжувати учити дітей розуміти і користуватися в мові словами біль­ше—менше, однаково, порівну, стільки ж, скільки, пояснювати, чому кількість предметів збільшилась або зменшилась: («Тому що додали, поклали ще,- стало більше. Тому що забрали (зменшили) — стало менше». Ознайомити із спо­собами розв’язування наочних практичних задач у межах 3-х.

Продовжувати учити дітей порівнювати предмети за розміром, корис­туючись накладанням, прикладанням для порівняння.

Учити розуміти слова, пояснюючи їх значення, і користуватися такими словами: великий—маленький, більше—менше, довгий—короткий, довше—ко­ротше, високий—низький, вище—нижче.

Формувати перші часові уявлення: спочатку, потім, вранці, ввечері. По­в’язувати їх із життєвим досвідом, набутим дітьми в процесі спостережень під час занять, ігор, у побуті.

  1. КВАРТАЛ Кількість і рахунок

Виконання вправ з дочисловими множинами, учити збільшувати, змен­шувати та урівнювати множини.

Дії, під час яких діти оперують множинами, супроводжуються пояснен­нями, використовуються слова більше, менше, однаково. Вибирати з мно­жини 1 і 2 предмети за зразком і за усною командою.

Відповідати на запитання «скільки?». Співвідносити 1 і 2 предмети з та­кою ж кількістю інших предметів, паличок для рахування і пальців на руці. Перераховувати предмети в межах 3, торкаючись пальцем кожного. Визна­чати, без попереднього рахунку, кількість предметів у межах 3-х. Показува­ти, перераховувати парні частини обличчя і тіла (очі, вуха, руки, ноги).

Розмір

Формування у дітей уявлення про розмір предметів як ознаку, що мас важливий і в той же час відносний характер. Порівняння предметів за роз­міром (однакові за розміром і кольором; однакові за формою, різні за ко­льором).

Використовувати накладання і прикладання предметів для порівняння їх за довжиною. Пояснювати висновок порівняння («Цей довший, цей коро­тший, тут порівну, однакові»),

форма

Учити дітей підбирати, співвідносити геометричні форми і фігури за зраз­ком, вибирати їх з набору різних за формою і кольором предметів, підби­рати до геометричних форм- і об’ємних фігур справжні предмети.

Познайомити, як групувати предмети за формою (за двома ознаками). Учити самостійно вичленяти спільну ознаку, як основу для групування предметів. Вчити пояснювати свої дії.Рухатись у різних напрямках у кімнаті, наслідуючи дії педагога і за усним наказом (вперед—назад, вбік), наслідуючи з одночасним поясненням.

Виконувати різні дії із справжніми та уявними предметами, визнавати місце, де вони знаходяться (вгорі, внизу, попереду, позаду). Визначати місце, де стоїть дитина відносно іншої (інша дитина кілька разів змінює своє місце).

Орієнтування в часі

Закріплювати розуміння дітьми понять: деньніч. Знайомити з озна­ками осені, спостерігаючи за природою та розглядаючи малюнки.

  1. КВАРТАЛ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]