Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

1П квартал

Продовжувати вчити споруджувати будівлі відповідно до величини ігра­шок, використовувати їх у грі (ліжко для ведмедика, будиночок для зай­чика). Будівлі споруджувати з невеликих і великих будівельних наборів, ящи­ків, коробок, дощок, використовувати у грі.

Удосконалювати вміння дітей використовувати будівлі за об’ємними зразками; виконувати конструкції з різних будівельних наборів.

Продовжувати конструювати за плоскими зразками (звертати увагу на можливість заміни елементів: викладати плоскісні конструкції з магнітної мозаїки або з плоского геометричного матеріалу самостійно за малюн­ком-зразком та за словесною інструкцією, ускладнювати зразки, робити їх із менших геометричних форм.

Продовжувати вчити після створення конструкцій замальовувати най­простіші з них (будинок з 2-х — 3-х брусків, башта з трьох кубиків тощо).

Звертати увагу на формування у дітей уміння за допомогою дорослого планувати етапи роботи, дотримуватись їх у ході конструювання, а після закінчення роботи давати усний звіт про хід виконання.

Вчити дітей самостійно аналізувати зразки будівель, відокремлювати частини, встановлювати їх функціональне призначення і просторове розта­шування; на основі аналізу вчителя-дефектолога планувати процес кон­струювання. Вчити самостійно аналізувати задані умови і відповідно до них створювати власні конструкції.

Формувати у дітей узагальнені уявлення про об’єкти, що конструюються.

Ознайомити з новими деталями та їх властивостями, різноманітними за формою і розміром пластинами (довгі і широкі, квадратні й трикутні), брус­ками і циліндрами.

Під час спорудження колективних будівель виховувати уміння встанов­лювати взаємовідносини, проявляти самостійність та ініціативу.

Дуже важливо навчити дітей умінню замінювати одні деталі іншими: куб легко скласти з двох-, трьохгранних призм, з цеглинок.

Будуючи колективні будівлі (зоопарк, вулиця, дитячий садок), вчити працювати разом, об’єднувати свої будівлі відповідно до єдиного задуму.

Розвивати у дітей творчу уяву, художній смак при конструюванні бу­дівель та складанні розрізних малюнків, конструкцій з паличок чи мозаїки, виховувати охайність.

І КВАРТАЛ .

Складати розрізні малюнки із зображенням людей і тварин (із 4-х — 5-ти частин з розрізами по діагоналях та вертикалях одночасно); вправляти у впізнаванні цілого за фрагментами; розкладати розрізні малюнки, подані в довільному порядку.

Складати малюнки з зображенням різноманітних простих сюжетів. Ви­користовувати цілісний зразок, його попереднє розглядання; урізноманіт­нювати наочний матеріал. Викопувати індивідуальні контрольні завдання згідно з новим матеріалом.

Робити «кімнату» для ляльки (використовувати кришки від коробок для взуття); вчити розставляти меблі (з сірникових коробок) так, як це ииконує вчитель-дефектолог (демонструючи перед дітьми та за зразком); переста­вляти окремі предмети меблів, наслідуючи дії дорослого та за зразком (коли всі переміщення здійснюються за екраном); вчити словесно визначати про­сторові відношення предметів («Стіл стоїть у центрі кімнати», «Шафа стоїть у кутку», «Праворуч від шафи стоїть крісло», «Біля вікна — письмовий стіл»).

Продовжувати створювати прості будівлі з дерев’яного будівельного на­бору за об’ємним зразком з подальшою замальовкою. Бачити і передавати розбіжності частин за формою і розміром у конструкції і на малюнку.

Продовжувати вчити використовувати одні елементи будівельних набо­рів замість інших (зіставляти брусок з кубиків, двох пластин тощо); про­водити спеціальні вправи на складання одних елементів будівельних наборів

з інших, дрібніших

.Продовжувати складати малюнки та кубики з зображенням простих сю­жетів (складати ціле з частин, вибирати з суміші потрібні фрагменти для складання цілого; впізнавати ціле за частинами, вкладати в прорізи необ­хідні фрагменти зображень); вчити складати малюнки, кубики з 3-х — 7-ми частин (зображення транспорту, тварин, будинків, людей, дерев).

Удосконалювати вміння аналізувати зразок; відображати в мові взаємо­відношення частин (що внизу, що праворуч тощо) під час аналізу зразка; називати форму частин, підбирати необхідні елементи будівельних на­борів.

Ознайомити з найпростішою схемою-планом кімнати; вчити «бачити» реальні предмети в плані. Розставляти меблі в ляльковій кімнаті (почати з

З — 4-х предметів) згідно з планом із допомогою вчителя-дефектолога; по­рівнювати плани двох кімнат («Що переставили в кімнаті?», «Де стояв стілець», «Де зараз крісло?» тощо); вчити виконувати необхідні переміщення за зразком і на прохання.

Продовжувати вправляги в конструюванні за малюпком-зразком з по­дальшою замальовкою створеної конструкції, вчити добирати елементи бу­дівельних наборів до малюнка-зразка, при необхідності використовувати одні елементи замість інших (складати кубик з цеглинок тощо).

Порівнювати готову роботу із зразком, називати частини, розповідати, чого вони зроблені, коментувати послідовність виконання роботи. Оціню­вати роботу, порівнюючи її із зразком.

Проводити контрольні заняття з конструюванням знайомих предметів з нового тину конструктора, паличок, мозаїки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]