Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Кількість і рахунок

Вибір предметів із множини одразу групою за показом, зразком, словесною командою («Дай стільки ж»). Вибір предметів за усною командою від І до 4-х. Ознайомлення з графічним зображенням четвірки — цифрою 4.

Визначення кількості предметів без переліку в межах 3-х, розташованих по-різному. Відповідаючи на запитання «Скількиразом?» називати підсумок.

Розв'язання наочних задач у межах 2-х на об'єднання та роз'єднання. Учити вислуховувати завдання-задачу, звертаючи увагу на слова, які визна­чають зміст арифметичної дії: «Прилетів — відлетів, додали — зменши­ливідняли».

Розмір

Продовжувати вчити дітей вибирати геометричні форми і об’ємні фігури за зразком. Групувати предмети за (формою, за двома зразками, незалежно від їх призначення, кольору і т. іп.

Форма

Називати геометричні форми і об’ємні фігури (круг — куля, квадрат — ку­бик, трикутниктрикутна призма (дах), прямокутник — цеглина).

Орієнтування у просторі

Продовжувати вчити дітей пересуватися в кімнаті за усним наказом пе­дагога, повторюючи його дії, також виконувати дії з різними предметами. Проводити спеціальні вправи на розвиток сприймання і відтворення спів­відношень між двома предметами у просторі, а також па запам’ятовування відповідних назв. Визначення місця розташування предмета на аркуші паперу.

Орієнтування в часі

Знайомити дітей з частинами доби раноквечір. Визначати по­слідовність дій, які вони виконують у різний час доби («Що ви робите вран­ці?», «Що спочаткуумиваєтесь чи снідаєте?»)

.Знати, які справи роблять уранці, які — ввечері. В бесіді з’ясовувати, що діти робили напередодні (під час прогулянки, під час занять).

Ознайомити із швидкістю як часовою ознакою руху. Виконувати за ус­ним проханням необхідні дії («Йди дуже повільно, швидше, тепер якомога швидше»). Повторювати за педагогом темп ударів у бубон, плескання в до­лоні. Спостереження за змінами в природі — приходом зими. 1? активну лексику вводити слова: холодно, мороз, сніг, лід. Розрізняти і називати слова: осінь, зима.

ПІ КВАРТАЛ Кількість і рахунок

Перелік предметів у межах 4-х, перекладаючи, вказуючи пальцем і сте­жачи очима, фіксуючи послідовно кожний елемент множини.

Виконувати дії за командою (полічи), підсумовуючи кількість, відповідаючи на запитання («скільки?»). Продовжувати вчити дітей брати задану кіль­кість групою, перевіряти правильність виконання дії, рахуючи предмети.

Сприймати задану кількість предметів групою, незалежно від їх просто­рового розташування, порівнювати множини (більше, менше, однакові).

Продовжувати вчити розв’язувати практичні наочні задачі та відповідно до Змісту задач відповідати одразу: більше чи менше предметів стало після виконання дії. Пояснювати, чому треба було віднят и чи додати: показувати рішення на пальцях, на рахівних паличках та іншій наочності.

Розмір

Розширення уявлень про відносність розмірів та закріплення навичок порівняння предметів за довжиною (вирівнювати вкрай, порівнюючи дру­гий). Розуміти і використовувати у мові слова довгий—довше, короткий -ко­ротше, високий—вище, низький—нижче.

Форма

Групувати предмети, геометричні форми та об’ємні фігури за розміром, кольором. Підбирати до форми-зразка відповідні предмети та іграшки у ме­жах вивчених 4-х геометричних форм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]