Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Пі квартал

Продовжувати вчити дітей працювати за планом, співвідносити реаль­ний простір з його зображенням на папері; звертати уваїу на розвиток здіб­ності відображати в мові просторове розташування частин предмета, розу­міти словесні конструкції типу: внизу, зверху, праворуч, ліворуч, близько, далеко, далі, біля, навколо; робити перестановку меблів у ляльковій кімнаті як за зразком, так і за мовною інструкцією.

Вчити будувати за уявою з різних типів будівельних наборів кілька зв’яз­них між собою будівель, гратися з ними, розповідати про їх призначення.

Вчити виконувати будівлі за індивідуальним завданням або з будівельного набору, що відрізняється від інших дітей (завдання одне, а будівельний ма­теріал у всіх різний).

Продовжувати удосконалювати вміння будувати за малюнком-зразком з подальшою замальовкою готової конструкції; складати ціле з частин (вико­ристовувати спеціальні кубики з картинками)

Спонукати дітей до самостійності при оцінюванні своїх робіт та робіт ін­ших дітей.

Удосконалювати вміння перед початком роботи планувати основні етапи конструювання (під керівництвом вчителя-дефектолога), а також розпо­відати потім про послідовність виконання

.Розділ УІ

Трудовому вихованню розумово відсталих дітей у дошкільному закладі приділяється особлива увага. На час вступу в спеціальну дошкільну устано­ву розмово відсталі діти, як правило, безпомічні в самообслуговуванні, а та­кож у виконанні простих трудових доручень. У більшості випадків це на­слідок неправильного виховання дітей у сім’ї.

Разом з цим досвід показав, що їм цілком доступне і посильне самооб­слуговування, прості види ручної праці, господарсько-побутової (приби­рання ігрового куточка, догляд за рослинами, різні форми чергувань). Так як і діти, що нормально розвиваються, вони здатні брати посильну участь у суспільно-корисній праці дорослих. При особливій організації праця в ро­зумово відсталих дошкільників може набувати достатньо розвину тих форм, здійснюючи корекційний вплив па розвиток їх особистості.

Завданням трудового виховання є розвиток особистих трудових умінь дітей, збагачення уявлень про навколишнє середовище в процесі праці; ви­ховання потреби і готовності працювати в колективі; розумове виховання (розвиток сприймання, уявлень, оволодіння різними знаряддями праці, на­буття вмінь планувати та передбачати результати праці); моральне виховання (виховання колективізму; взаємодопомоги, готовності працювати, вміння доводити почату працю до кінця, формування позитивного ставлення до праці дорослих); фізичний розвиток (розвиток координації рухів рук, дрібної моторики, зорової та рухової координації); мовний розвиток (розширення та збагачення словника, розвиток мовного спілкування); естетичне виховання (виховання вмінь працювати не лише швидко, а й правильно та охайно).

Заняття з трудового виховання проводяться в таких напрямках: праця з самообслуговування, господарсько-побутова, праця в природі, ручна.

У перші два роки навчання особлива увага приділяється формуванню культурно-гігієнічних навичок та навчанню самообслуговування. В групах ІП та IV років навчання все більше значення набуває господарсько- побутова, праця в природі та ручна праця.

Передбачене навчальним планом трудове виховання здійснюється вихо­вателем на фронтальних заняттях, а також у процесі виконання режиму дня, під час прогулянок. Основна форма проведення цієї роботи колективне заняття за провідної ролі дорослого. Основними методами навчання дітей праці є: показ окремих дій, спільні дії, особисті дії дітей.

Надалі великого значення набувають пояснення, аналіз зразка, поперед­нє планування наступної роботи, оцінка ставлення до трудових обов’язків, а також оцінка самих результатів праці.

На заняттях із праці вихователь повинен користуватись літературною мовою, спонукати і заохочувати спілкуватись дітей один з одним. ГІри цьому не повинно бути заміни занять з праці заняттями з розвитку мови. Мова, якою користується вихователь на заняттях з праці, повинна відповідати таким вимогам: у висловлюванні дітей та вихователя повинен використовуватись весь словник, який означає назви матеріалів, інструментів, дій; необхідно використовувати такі типи речень: а) спонукальні (у вигляді конкретних доручень); б) запитальні; в) повідомлення. Мова вихователя повинн

амістити конструкції, які мають у собі заперечення. (Діги з великими труднощами оволодівають ними.)

Заняття з праці її групах І га II років навчання проводять І раз на тиждень (організація самообслуговування, прищеплення культурно-гігієнічних навичок).

На III на IV роках навчання в зв’язку з ускладненням та розширенням форм праці кількість занять зростає до 2-х на тиждень (ручна праця — що­тижня, господарсько-побутова та праця в природі — чергуються). Всього за рік — 64 години.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]