Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Українські народні ігри

Мета: розширювати ознайомлення дітей з українськими народними іграми, ознайомити з календарно-обрядовими іграми, а також дати поняття про скоромовки, мовчанки;

розвивати інтерес до українських народних ігор, спонукати використо­вувати їх у самостійній грі. Розвивати мову, мислення, пам’ять;

виховувати доброзичливе ставлення один до одного, вміння вислухову­вати, уникати конфліктів.

Скоромовки: ознайомити дітей з новим видом українських народних ігор- скоромовок («Хитру сороку спіймати морока», «Босий хлопець», «Летів горобчик...», «Ти, малий, скажи малому», «В горішнику горошина»).

Привчати дітейдо розуміння змісту, спонукати до повторення скоромо­вок слідом за вихователем. Забавляти дітей, викликати відповідний емоцій­ний відгук, удосконалювати звуковимову.

Лічилки: підтримувати інтерес дітей до використання лічилок під час ігор. Вивчити нові лічилки: «Котилася горба...», «Хобре-бобре, заховайся добре...», «Біг пес через овес...».

Мовчанки: познайомити дітей зі своєрідними народними іграми-мов- чанками («Іду додому на зелену солому...», «Сміх...» та ін.). Формувати вміння додержувати характерного для мовчанок правила вміти стримувати себе, мовчати навіть годі, коли ведучий різними засобами намагається розсмішити дітей або спонукає їх до відповідей на свої запитання.

Небилиці: дати уявлення про гумористичні мовні ігри-небилиці («Як був мій дід маленький», «Закортіло киці в ліс на вечорниці» ін.). Викликати емо­ційне задоволення від сприймання гумористичної творчості українського народу.

Примовки: викликати у дітей бажання самостійно користуватися при па­годі знайомими примовками: «Гайду, гайду, дай гриба і бабку», «Маслюк, маслюк, вистав ріжки».

Загадки: розвивати у дітей інтелектуальні можливості, розуміння образ­них висловів, бажання розгадувати загадки та, можливо, складати їх.

Календарно-обрядові ігри.

Залучати дітей до календарно-обрядових ігор-веснянок, купальських та жнивацьких хороводів, щедрівок, колядок, які виконуються у дитячому сад­ку для дітей дорослими («Ой ти, весно, весно...», «Вийди, вийди, Іванку...»), купальськими іграми («А ми рутоньку посієм...», «Посію я рожу»...), жни­варськими хороводами («Жали, женчики жали...», «А сонечко котиться, ко­титься...», «Закотилося за сонечко...»), щедрівками та колядками («На щастя, на здоров’я, на Новий рік», «Коляд, коляд, колядниця»...).

Показники засвоєння змісту

Уміти відбирати один або кілька предметів за кольором, величиною, фор­мою. Розпізнавати геометричні фігури. Відображати конкретні образи зна­йомих і близьких людей, створювати образи на основі типових і загальних рис, ознак, прикмет, характеристик—будівельник, водій тощо. Створювати ігрові образи, наслідуючи дії дорослих або через рольове спілкування — сло­весно. Володіти елементарними навичками мови жестів. У спілкуванні з учасниками гри виявляти увагу, співчуття, допомогу іншим. Створювати спо­руди для ігор, користуватись ними у грі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]