Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Перший рік навчання Формування гігієнічних навичок та культури поведінки

Упродовж усього року привчати дітей самостійно мити обличчя та руки перед їдою, після забруднення, користуватись індивідуальним рушником для витирання обличчя та рук, правильно насухо витиратись, вішати рушник на місце;

користуватись індивідуальним гребінцем та носовою хустинкою; охайно і своєчасно здійснювати свій туалет, користуватись туалетним папером, мити руки після відвідання туалету;

правильно поводити себе за столом, самостійно й охайно їсти різнома­нітну їжу, тримати ложку в правій руці, пити з чашки, користуватись се­рветкою, вставати із-за столу тільки після того, як поїли, дякувати, ставити на місце свій стілець.

Формування передумов трудової діяльності

Привчати дітей виконувати елементарні трудові доручення дорослих;

одягатись та роздягатись у певній послідовності, складати одяг чи вішати в шафу, помічати неохайність у одязі і звертатись із проханням до старших допомогти привести себе в порядок;

класти на місце іграшки, книжки, будівельний матеріал.

Знати місце зберігання своїх речей, рушника, своє місце за столом, своє ліжко, свою шафу для о/іягу, свій горщик.

Виховувати у пих бажання та готовність допомагати дорослим та один одному, надавати посильну допомогу в дотриманні чистоти та порядку в груповій кімнаті, на ділянці. Привчати дітей до посильної праці на ділянці і збирати у відповідне місце листя. Поливати з лійки квіти, згрібати сніг, по­сипати доріжки піском.

Продовжувати виховувати поведінку дітей, що відповідає нормам і пра­вилам. Стежити, щоб діти в групі розмовляли спокійно, тихо поводилися в спальні тощо.

Добиватись, щоб діти уважно слухали дорослого, виконували його вка­зівки і доручення. Вчити їх не тільки розуміти слова «не можна», «можна», а й «треба», діяти відповідно до цих вимог. Закріплювати вміння вітатися, прощатися, дякувати.

Виховувати бережливе поводження з книжками, іграшками, використо­вувати їх за призначенням

.

ДРУГИЙ РІК НАВЧАННЯ

Формування гігієнічних навичок та культури поведінки

Продовжувати привчати дітей до елементарного самообслуговування. Вчи­ти самостійно умиватись, не обливаючись, користуватись милом, полоска­ти рот після вживання їжі, чистити зуби на ніч, не мочити одяг під час умивання, насухо витирати обличчя та руки індивідуальним рушником, пра­вильно вішати його на місце, мити руки перед їдою та після відвідування туалету, користуватись особистим гребінцем.

Продовжувати виховувати вміння культурно поводити себе за столом, охайно і самостійно їсти, старанно пережовувати їжу, користуватись столовою і чайною ложками, тримати їх у руці, не накришувати, своєчасно без нагадувань, витирати рот серветкою, виходити із-за столу тихо, ставити стілець на місце, дякувати старшим.

Формування передумов трудової діяльності

Вчити вдягатись і роздягатись у певній послідовності: одяг знімати, на­дягати, складати, вішати, вивертати на лицьовий бік; ґудзики застібати і розстібати; зав'язувати шнурки черевиків. Формувати самостійність у роздя­ганні, вдяганні, вміти знаходити непорядок в одязі (розстібпувся ґудзик, загорнувся комірець і т. гі.) і самостійно усувати його або звертатися за допомогою до дорослих.

Спонукати дітей до виконання елементарних доручень господарсько-по­бутової праці: допомагати няні, застилати постіль (розправляти прости­радло, підгортати ковдру під матрац, обходячи ліжко з усіх сторін); розкладати ложки, серветки, розставляти хлібниці; допомагати вихователеві розклада­ти матеріали до занять і прибирати їх.

Привчати їх підтримувати порядок у спальні та груповій кімнаті, залуча­ти до прибирання в ігровому куточку (протирати іграшки вологою ганчір­кою, розставляти їх на полички, прибирати у визначені місця будівельний матеріал, книжки). Виховувати у дітей бережливе Ставлення до навколиш­ніх предметів.

Привчати дітей допомагати вихователю доглядати за кімнатними росли­нами, поливати їх, вчити протирати листя. Залучати до спільних з вихова­телем робіт з підтримання порядку на ділянці: розчищати доріжки від снігу, посипати їх піском, згрібати опале листя, збирати іграшки після прогулян­ки, копати під керівництвом вихователя грядки та клумби, поливати рос­лини. У групі разом з вихователем проводити висадку зеленої цибулі, вівса для птахів).

Спонукати дітей допомагати дорослим (вихователям, няні, батькам), ви­ховувати повагу до них, бережливе ставлення до результатів їхньої праці. Виховувати у дітей доброзичливе ставлення до оточуючих, бажання надава­ти допомогу одне одному, дякувати за надану допомогу, вітатися, прощати­ся, поступатися місцем старшим.

Формувати у дітей початковий практичний досвід моральної поведінки в оточенні однолітків. Виховувати негативне ставлення до прояву грубощів, жадібності

.Вчити дотримуватись правил культурної поведінки па вулиці, у дитячому гадку, вдома (говорити спокійним голосом, витирати ноги перед тим як зайти в приміщення, дотримуватись охайності в туалеті, умивальній кімнаті та ін.).

Викликати почуття задоволеності від чистоти і порядку, вчити бути уважним до дорослих, охоче виконувати їхнє прохання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]