Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Загальнорозвиваючі вправи

Вправи для рук та плечового поясу.

1. Одночасний рух руками в сторони. Вперед, вгору, назад. 2. Вільне по- тряхування руками (кистями). 3. В. п.: Стоячи, руки до плечей. Кисті зімкнені в кулаки. Піднімаючи руки вгору, розгинати кулаки. Те саме, з одночасним підніманням на носки. 4. В. п.: Стоячи, руки на пояс. Поворот вправо, прав

арука в сторону долонею догори. Повернутись у вихідне положення. Те саме н піну сторону. 5. В. п.: Стоячи, руки донизу. Кругові рухи руками вперед, назад.

Вправи для тулуба.

I. В.п.: Стоячи, ноги разом. Руки дугами через сторони вгору, оплеск над ціповою, нахил вперед, оплеск внизу за ногами, повернутись у вихідне по­нижения. 2. В. п.: Стоячи, ноги на ширині пліч, руки на пояс. Пружинисті Нихили вперед, торкаючись пальцями рук підлоги. 3. В. п.: Лежачи на спині, руки вгору. Перекачуватись навколо себе в праву та ліву сторони почергово. •І В. п.: Лежачи на спині. Підняти ноги вгору, опустити справа від себе, по- иернутись у вихідне положення. Те саме в ліву сторону. 5. «Крокуй руками». П. п.: Стоячи рачки. Переставляючи руки до себе, спробувати встати.

Вправи для ніг.

І. «Пружинки». В. п.: Стоячи, ступні паралельно. Трохи присісти, не від­гинаючи ступні від підлоги, почергово роблячи махи руками вперед, назад. ' В. п.: Лежачи на спині. Коліна підтягнути до живота. Почергово випрям­ні ги то праву, то ліву ноги. 3. В. п.: Стоячи, палиця в руках внизу. Стриб­ком ноги в сторони — палиця вперед, ноги разом — палиця вниз. 4. В. ті.: і гоячи, палиця вертикально на підлозі в правій руці збоку, кисть зверху. 1 триваючи на двох ногах, зробити коло навколо палиці, придержуючи її і истю. Те саме в іншу сторону. 5. В. п.: Стоячи, руки на пояс. Випад пра­ною вперед, повернутись у вихідне положення. Те саме з лівої ноги.

Коригуючі вправи

Вправи для корекції позотонічних реакцій.

І. В. п.: Стоячи, руки вгору. Поворот голови вправо — руки вниз, повер- 11Vі ись у вихідне положення. Те саме вліво. 2. В. п.: Стоячи, руки вниз. Нахи- іи і и голову вправо, руки вперед. Тс саме у другу сторону. 3. Лежачи на спині, руки вниз. Руки через сторони вгору, нахилити голову вперед, повернутись \ вихідне положення. 4. В. п.: Стоячи. Руки вниз, права в сторону. Поворот і " іоии вправо, подивитись на кисть, повернутись у вихідне положення. Те

  • їмс в ліву сторону.

Вправи для розвитку координації рухів.

І. «Продінь ногу в обруч». В. п.: Лежачи на спині, обруч внизу. Підняти "іїруч вперед, обруч вертикально, продіти ноги в обруч, повернутись у ви­пине положення. 2. «Дістань п’ятку». В. п.: Стоячи на колінах, руки на пояс.

І Іонернутись вправо, дістати правою рукою ліву п’ятку, повернутись у вихідне положення. Те саме в ліву сторону. 3. «Хто далі?» В. ті.: Сидячи, схрестивши

м’яч у правій руці. Нахилитись вправо, торкнутись м’ячем підлоги як

можна далі від себе, повернутись у вихідне положення. Те саме у ліву сторо­ну 4. «Не загуби м’яч». В. п.: Стоячи, ноги на ширині пліч, тенісний м’яч у иі’.івій руці. Нахилитись уперед, перекласти м’яч з однієї руки в іншу за лівою ін пою, повернутись у вихідне положення. Виконати те саме за правою ногою.

Вправи для корекції постави.

І Прийняття правильного положення біля стіни, торкаючись стіни поти-

  • і и н ю, лопатками, ікрами, п’ятками. 2. Піднімати руки в сторони та вгору,

  • тичи біля стіни спиною до неї. 3. Прийняття правильного положення ту-

  • луба з використанням гімнастичної палиці. 4. Ходьба на місці додержуючи правильної постави. 5. В. п.: Стоячи, трохи розставивши ноги, великий м’яч внизу. Підняти м’яч догори за голову, прогинаючи спину, повернутись у вихідне положення. 6. В. п.: Те саме. Швидкими рухами прямих рук та тулуба кинути м’яч назад через голову, прогинаючи під час цього спину.

Вправи для корекції функцій ступні.

г

1. В. п.: Сидячи на лаві, ноги витягнуті. Витягнути носки ніг, поверну­тись у вихідне положення. 2. В. п.: Сидячи на стільці, руки на пояс, набив­ний м’яч (І кг) між ступнями ніг. Перекладати м’яч ступнями ніг з одного місця на інше. 3. Ходьба на носках. 4. Захвачувати та перекладати пальцями ніг різні дрібні предмети. 5. Держачись руками за спинку стільця, стати па палицю, яка лежи ть на підлозі біля ніг, та виконати присідання.

Дихальні вправи.

  1. Погодження дихання з різними рухами рук: вдих — під час підняття рук вгору, відведення рук у сторони; видих — під час опускання рук. 2. «Чий па­роплав більше гуде?». Виконуючи видих — вимовляти: «У-у-у-у!» 3. «Косар».

В. п.: Стоячи прямо, ноги нарізно, руки вперед — униз, пальці зімкнені в ку­лаки. Наслідуючи рухи косаря, повертаючи тулуб вправо та вліво, виконую­чи широкі рухи руками та вимовляючи: «Ж-у-х!» 4. «Піймай комара». В. п.: Стоячи, ноги нарізно, руки вниз. Виконуючи оплески в долоні перед со­бою, на рівні грудей, лиця, над головою та вимовляючи «З-з-з-з!» 5. «Заблу­дилася». В. п.: Стоячи,” руки складені рупором. Виконати вдих, потім під час видиху гучно вимовити: «А:у-у-у!».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]