Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.doc
Скачиваний:
324
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Другий рік навчання

Розвивати інтерес до образотворчої діяльності. Продовжувати формуван­ня навичок зображення на площі, розвивати зорово-рухову координацію, моторику рук.

Активізувати мову дітей у процесі занять, розширювати словник, фра­зову мову.

Виховувати бажання будувати, ліпити і малювати з ігровою метою.

Навчати називати предмет, його частини, передавати цілісний образ пре­дмета.Привчати всебічно аналізувати предмет та інші зображення, наприклад візерунок, прикрасу та інше, під керівництвом вихователя. Це доцільно ро­бити перед самою зображальною діяльністю.

Аналіз повинен містити ряд питань, які будуть розкривати суть предмета, наприклад: «Яку назву має предмет?», «З якого матеріалу він зроблений?», «Де він використовується?», «Яку форму він має?», «Якого він кольору?» та ін.

МАЛЮВАННЯ

І КВАРТАЛ

Повторити увесь матеріал, який був засвоєний за перший рік навчання. Малювати за допомогою фарби предмети круглої форми (від центру, засобом створення кольорової плями: кулі, намисто, м’ячі, бублики, цукерки та ін ).

Навчати обводити за допомогою олівця кружальця різноманітного роз­міру. Розташовувати зображення на всій поверхні аркуша паперу рівномірно.

  1. КВАРТАЛ

Продовжувати розвивати емоційну сферу дітей, викликати бажання за­кінчувати свій малюнок серед інших.

Передавати у малюнку відмінність предметів за розміром (великий і маленький гудзик, велику і маленьку ягідку та інше).

Проводити заняття, на яких розфарбовувати готові контурні малюнки (олівцем, фарбою), не виходячи за межу контура. Коли дитина розфарбовує малюнки, вона повинна передавати основні кольорові характеристики предметів.

Продовжувати застосовувати вправи, які допомагають диференціації ко­льору, форми. Підбирати до кольорової картки (червоної, блакитної та ін.) предмет відповідного кольору.

Називати кольори. До геометричних фігур (круга, овалу, квадрата, три­кутника) підбирати предмети відповідної форми. Це треба робити спочатку за допомогою вихователя, потім — самостійно.

  1. КВАРТАЛ

Удосконалювати вміння дітей досліджувати предмет перед початком ма­лювання. Заохочувати самостійні спроби дітей малювати предмети і розпо­відати про них. Звертати увагу дітей на взаємне розташування частин предмета (зверху, знизу, зліва, справа).

Привчати дітей до того, щоб робота була закінчена. Роздивлятися разом з дітьми їх малюнки на виставці. Пояснювати дітям, що малюнки можуть бути подарунками і приносити радість людині.

ЛІПЛЕННЯ

  1. КВАРТАЛ

Формувати позитивне ставлення до ліплення. Посилити ігрові мотиви діяль­ності.

Удосконалювати вміння досліджувати предмет перед ліпленням. Вико­ристовувати дотиково-рухові і зорові засоби аналізу ([юрми предмета і його частин. Вживати у мові вираз «схожий за ...».

Знати і розуміти загальні словесні позначення просторових відношень; помічати різницю предметів за розміром, користуватися конструктивним засобом ліплення, використовувати зліплені предмети у грі.

Удосконалювати вміння ліпити предмети круглої форми з натури (яблу­ко, помідор, апельсин, кавун та ін.).

Використовувати у роботі прийоми розкачування, розплющування, за- щиплювання, відтягування. Навчати дітей запам’ятовувати послідовність ліплення (що зробити спочатку, що потім): називати вироби, їх частини, ознаки, показувати, як виконувались ті чи інші деталі іграшки.

  1. КВАРТАЛ

Ліпити предмети, які мають кілька частин. Навчати співвідносити розмір шматка глини з розміром частини предмета, порівнювати їх.

Ліпити снігову бабу (з трьох частин), фігурок тварин (ведмедя, білку, зайця).

Під час обігрування пластилінової фігурки треба використовувати зміст казок. Підвищувати емоційне ставлення до результатів праці.

  1. КВАРТАЛ

Підвищувати самостійність дітей під час ліплення; навчати знаходити за­соби ліплення знайомих форм, бачити характерні деталі предметів.

Продовжувати ліпити предмети з деяких частин (фігурки тварин, Чсбу- рашку); використовувати різноманітні іграшки.

Навчати передавати різноманітні розбіжності між предметами за роз­міром (курка і курча та ін.).

Називати свої саморобки пояснювати, за якою послідовністю виконува­лася робота.

АПЛІКАЦІЯ

Продовжувати розвивати інтерес до аплікаційної роботи, доводити робо­ту до кінця. Підвищувати самостійність у діяльності дітей на заняттях; називати роботу в цілому і її окремі елементи, удосконалювати навички роботи з клеєм, розвивати орієнтацію у просторі аркуша і розташування на ньому елементів аплікації.

  1. КВАРТАЛ

Продовжувати складання візерунків у смужці за зразком (закладка до книги, візерунок на рушнику). Використовування геометричних рослин та їх елементів (листя, овочі, фрукти, гриби, крапки, хрестики, квадрати та ін.).

Виконувати предметну аплікацію за натурою, без зразка. Продовжувати вправи на диференціацію кольору, вибір предметів за розміром, кольором, формою. Оновлення всіх дій.

  1. КВАРТАЛ

Складати візерунки у смужці за зразком (високі і низькі будинки, ялин­ки, іграшки, гриби, бурульки та ін.).

Виконувати предметну аплікацію з натури, без зразка (будинок з вікна­ми, дверима); називати предмет та його елементи, порівнювати частини між собою за розміром і взаємним розташуванням. Розгляд з дітьми предметів декоративно-ужиткового мистецтва: вишивки, розпису, витинанки та інше. Розвивати здібність сприймати красу речей.

  1. КВАРТАЛ

Складати візерунки до замкнутої форми (кола, овала), знаходити се­редину форми. Навчати аналізувати зразок, відзначати найважливіші озна­ки; розташувати частини аплікації без допомоги вихователя.

ТРЕТІЙ РІК НАВЧАННЯ

Протягом року проводити п’ять занять на тиждень: конструювання — і, ліплення або аплікація — 1, малювання — 3(1— предметне, 1 — сюжетне, або сюжетно-тематичне, 1 — декоративне). З третього року навчання заняття з конструювання проводить вихователь-дефектолог, а образотворчого мис­тецтва — вихователь. Усі заняття доцільно проводити у першій частині дня.

Протягом цього року вихователь систематично проводить закріплення тих знань, умінь і навичок, які були сформовані у ході попереднього на­вчання. Треба удосконалювати сприймання форми, кольору, розміру пред­метів та їх частин; навчати порівнювати предмети за формою, кольором, розміром; називати основні кольори (червоний, зелений, синій, жовтий, чор­ний), форми (коло, квадрат, трикутник, овал, прямокутник), розміру (дов­гий — короткий, високий — низький, товстий — топкий, великий — малень­кий); використовувати у мові і розуміти поняття (зверху — знизу, далеко близько, справа — зліва).

На основі попереднього обстеження предметів продовжувати навчати дітей малювати і ліпити з натури; виконувати завдання з конструювання апліка­ції, декоративного малювання, підвищувати самостійність усієї діяльності дітей.

Розвивати увагу, спостережливість, інтерес до процесу зображення на площині.

Формувати у дітей бажання зображувати нове; раніше відсутнє, у графіч­ному досвіді дитини.

Навчати елементарному плануванню майбутньої діяльності за допомо­гою вихователя, відповідати на запитання про послідовність виконання (до і після зображення).

Удосконалювати техніку зображувальної діяльності, розвивати кисті рук, зорово-рухову координацію.

Розглядати з дітьми твори мистецтва (картини, ілюстрації до казок і опо­відань), народну іграшку, розвивати адекватне сприймання прекрасного.

МАЛЮВАННЯ

  1. КВАРТАЛ

Малювати фрукти та овочі олівцем, передавати особливості форми цих Предметів.

Малювати предмети, які створені з двох або кількох форм (візок, вагон, машина). Розфарбовувати малюнок відповідно до справжнього кольору пред­мета. Роздивлятися малюнки про природу. Розфарбовувати такі картинки, відповідно до дійсності (олівцем, фарбами).

Спробувати малювати окремі дерева. Знати їх побудову та відмінні якос­ті, називати і показувати частини дерева: стовбур, гілка, листя, квітка, коріння.

Малювати за зразком або обводити за контуром листя дерев і розфар­бовувати їх (кольоровий олівець, фарба).

Відтворювати у малюнку зв’язний зміст теми (біля будинку росте дерево, повз будинок проїздить автобус).

Виконувати вправи на складання візерунків у смузі, квадраті, колі. Цими візерунками прикрашати іграшки, посуд, одежу для ляльок, серветки, на­вчати пояснювати принцип такого підбору.

Удосконалювати сприйняття кольору. Включати до вправ 2 — 3 відтінки кожного кольору.

  1. КВАРТАЛ

Малювати з натури предмети, які включають у себе різноманітні форми.

Провести цикл занять, мета яких — зображення різноманітних за при­значенням автомашин (вантажна машина, машина для перевезення рідини та ін.).

Малювати машини треба після спостереження на вулиці, іграшкової ма­шини, на картинках. Звертати увагу дітей на схожість та відмінність машин різного призначення.

Передавати у малюнках простий зміст («снігова баба біля дерева», «у дитячий садок привезли продукти», «у дворі ялинка»).

Малювати пори року (фарбами). Зима (можна зображувати зиму за допомогою білої фарби «Гуаш» на папері темного кольору).

Продовжувати знайомити дітей з книжковою ілюстрацією. Виконувати ілюстрації до казок за даним вихователем сюжетом

.Продовжувати малювати візерунки. Розвивати почуття ритму, підвищу­вати самостійність у виконанні візерунків. Виконувати вправи, про які пи­салося раніше.

  1. КВАРТАЛ

Провести серію занять, які б ознайомили дітей із зображенням будинків різноманітного призначення (промислові будинки, житлові будинки, тор­гові центри та іи.).

Знаходити у зображеннях цих будинків риси схожості. Планувати по­слідовність будинку.

Відображати у малюнках прості сюжети. Малювати після спостереження на вулиці, на майдані, під час дитячого ранку.

Продовжувати ілюстрування казок. Зображувати прості сюжети (коло­бок котиться доріжкою).

Скласти візерунки у колі, квадраті, овалі. Малювати крапками, мазками, хвилястими лініями, хрестиками тощо, використовуючи одну чи кілька фарб.

Навчати оцінювати свою роботу.

ЛІПЛЕННЯ

Виховувати у дітей стійкий інтерес до ліплення. Формувати навички пла­нування роботи, відповідати на питання: «З чого починати роботу?», «На які шматки треба розділити пластилін?»

Формувати попередній задум, уміти його словесно описувати, слідувати свому задуму у процесі роботи і доводити його до кінця, пояснювати зміст своєї роботи.

  1. КВАРТАЛ

Ліпити фрукти та овочі, знайомі предмети (за темою або за вибором), по­рівнювати роботу зі зразком-еталоном. Використовувати свої роботи у грі.

Ліпити фігурки птахів і тварин, а також сюжети до казок з викорис­танням цих фігурок.

  1. КВАРТАЛ

Продовжувати ліпити з глини і пластиліну за конструктивним засобом ліплення (снігова баба, дівчина у шубі, ведмедик, зайчик).

Ліпити за самостійним вибором дітей.

ПІ КВАРТАЛ

Розвивати просторове уявлення дітей за допомогою аналізу форми. Роздивлятися з дітьми зразки виробів народних промислів (кераміку).

Навчати дітей ліпити посуд: робити заглиблення у шматочку глини, зги­нати краї у розплющеного шматка, розгладжувати поверхню вироба; розма­льовувати ліпку, використовувати зроблене в іграх.

Приділяти особливу увагу якості ліплення, удосконалювати навички ро­боти з глиною та пластиліном.

АПЛІКАЦІЯ

  1. КВАРТАЛ

Працювати над розпитком просторового уявлення. Навчати складати ціле з частин, правильно розташовувати аплікацію на аркуші паперу; удоскона­лювати навички роботи з клеєм.

Здійснювати вибір необхідних елементів. Складати предметну аплікацію з окремих частин.

  1. КВАРТАЛ

Навчати складати симетричні візерунки з готових елементів. Виконувати сюжетно-тематичну аплікацію «Зима» (дитина на свій розсуд розташовує елементи сюжету).

Ш КВАРТАЛ

Продовжувати роботу з ножицями, різати но прямій, дузі, розрізати квад­рат по діагоналі.

Вирізані паперові елементи використовувати для виконання простих аплікацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]