Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

2.8. Система підготовки спеціалістів із землевпорядкування

Система підготовки землевпорядників у зарубіжних країнах не є аналогічною українській. Там організація підготовки спеціалістів із землевпорядкування і кадастру прив'язана, в основному, до певних напрямів. Ці напрями мають спеціальності в галузі гео­дезії, геоматики, сільського і лісового господарства, економіки май­нових відносин, архітектури і будівництва (для землевпорядку­вання міських земель).

У Німеччині, наприклад, фундаментальні наукові дослідження і класичне утворення землемірів зосереджені в університетах, а прикладне професійне землевпорядкування - у вищих спеціаль­них школах (Fachhochschule) по землевпорядкуванню. Серед вищих навчальних закладів можна відзначити Мюнхенський уні­верситет, вищу спеціальну школу у Вюрсбюрзі (Західна Німеччи­на) і Анхальте (Східна Німеччина).

У Швейцарії і Франції землевпорядні справи пов'язані, в першу чергу, з майновими відносинами, тому землевпорядними центрами є економічні та технічні кафедри університетів (Коро­лівського політехнічного в Стокгольмі, Швеція), Паризького і Дижонского університетів, університету м. Ніцца (Франція) та ін. Еко­логічна спрямованість землевпорядкування вивчається в сільсько­господарському університеті (м. Упсала, Швеція).

У Швейцарії землевпорядників готують федеральні вищі технічні школи в Цюріху і Лозанні, а в Данії - університет м. Апаборга, у Польщі - Політехнічний університет м. Варшави; уні­верситет м. Ольштина (раніше сільськогосподарська академія), сільськогосподарські академії м. Вроцлава і м. Кракова. У цих краї­нах останнім часом розвивається такий напрямок землевпорядку­вання, як геоматика, орієнтований на застосування нових інфор­маційних технологій у сфері землекористування, гeo- і земельно- інформаційних системах (ГІС і ЗІС).

У Чехії та Словаччині землевпорядні кадри готують будівельні факультети політехнічних вузів, кафедри геодезії, землевпоряд­кування і меліорації Праги, Броно, Братислави. У Болгарії - ви щий університет архітектури і будівництва (м. Софія), в Угорщині - факультет геодезії і землевпорядкування Університету лісового господарства і деревообробної промисловості (м. Секешфехер- вар) і будівельний факультет Політехнічного универстета м. Буда­пешта.

В цілому, в європейських країнах землевпорядкування є спеціалізацією, яка починається з 4 і 5 курсів геодезичних спе­ціальностей. Останнім часом вона розвивається і на спеціально­стях інформаційного, економічного, сільськогосподарського і при­родоохоронного профілів.

У Китаї землевпорядна підготовка спеціалістів зосереджена в аграрних університетах міст Пекіна, Уханя, Панкина, у Монголії- Аграрному університеті м. Улан-Батора і сільськогосподарському інституті м. Дархана, у В'єтнамі - у Ханойському сільськогосподарському інституті.

У США і Канаді чистого землевпорядного профілю, в нашому розумінні, немає. Подібне навчання зосереджене в університе­тах, які мають ґрунтові та географічні факультети і кафедри при­родоохоронного напрямку, економічні та будівельні підрозділи (планування використання земель, ландшафтна архітектура, еко­номіка нерухомості та прикладна геодезія), а також в аграрних університетах (облаштування сільських земель).

Таким чином, підготовка спеціалістів із цього профілю в зару­біжних країнах розвивається у різних напрямах, забезпечуючи зем­левпорядникам широту своєї професії.

Контрольні запитання:

  1. Охарактеризуйте земельні реформи в зарубіжних країнах.

  2. Як формувався землеустрій у зарубіжних країнах?

  3. Охарактеризуйте планування використання земель адміні­стративно-територіальних утворень в зарубіжних країнах.

  4. Яка роль держаних, регіональних і муніціпальних програм в організації використання та охорони земель в зарубіжних країнах?

  5. Яке поняття вкладається в межування земель в зарубіжних країнах?

  6. Охарактеризуйте землеустрій з удосконалення землево­лодінь і землекористувань в зарубіжних країнах.

  7. Яке поняття вкладається вземлеустрій на сільскогосподарсь- ких землях в зарубіжних країнах?

  8. Яка система підготовки спеціалістів з землевпорядкування в зарубіжних країнах?