Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

6.4 Землевпорядні роботи на місцевому рівні

До землевпорядних робот на місцевому рівні відносяться [31]:

1. Проекти формування земель комунальної власності те­риторіальних громад у населених пунктах і розмежування зе­мель державної та комунальної власності.

Проекти формування земель комунальної власності терито­ріальних громад у населених пунктах і розмежування земель дер­жавної та комунальної власності визначають:

а) розташування та розмір земель, які залишаються в державній власності;

б) землі комунальної власності територіальної громади насе­леного пункту та за його межами, площі та місце розташування земельних ділянок за категоріями земель і функціональним при­значенням;

в) розташування земельних ділянок приватної власності;

г) правове, організаційне і фінансове забезпечення, строки реалізації та економічну, соціальну і екологічну ефективність розмежування земель державної та комунальної власності.

Порядок розробки, розгляду і затвердження проектів розме­жування земель права державної та комунальної власності вста­новлюється органами місцевого самоврядування і виконавчої влади відповідно до закону України "Про розмежування права державної і комунальної власності".

2. Складання проектів відведення земельних ділянок. Проекти відведення земельних ділянок складаються у випад­ках надання, передачі, вилучення (викупу) земельних ділянок. Порядок складання проектів відведення земельних ділянок встановлюється Кабінетом Міністрів України.

3. Проекти створення нових і впорядкування існуючих зем­леволодінь і землекористувань.

Проекти створення нових землеволодінь і землекористувань розробляються на основі схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання і охорони земель адміністратив­но-територіальних утворень і територій з особливими природо­охоронними, рекреаційними та заповідними режимами з ураху­ванням матеріалів попереднього погодження місцеположення об'єкта. У проектах створення нових землеволодінь і землекори­стувань обґрунтовуються розміри і межі земельних ділянок з ура­хуванням вимог щодо раціонального використання суміжних зе­мель, визначаються склад і цінність земельних ділянок, режим і умови користування землею, вихідні дані для розрахунку земель­ного податку.

У проектах впорядкування існуючих землеволодінь і землеко­ристувань вирішуються питання усунення нераціональної струк­тури земельних угідь, черезсмужжя, далекоземелля, ламаності меж, ерозійних процесів і інших екологічних наслідків нераціональ­ного використання земель і створення територіальних умов для функціонування всіх галузей економіки, формування і вдоскона­лення раціональної системи землекористування.

4. Проекти землеустрою, що забезпечують еколого- еконо­мічне обґрунтування сівозмін і впорядкування угідь (внутрі­шньогосподарський землеустрій).

Проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін і впорядкування угідь розробляються з метою впорядкування території сільськогосподарських угідь та організації виробництва сільськогосподарських підприємств у межах їх землекористування, що забезпечує сукупно з іншими засобами виробництва, ефективне ведення сільськогосподарського виробництва, раціональне використання земель, створення сприятливого екологічного середовища і покращення природних ландшафтів.

Вказані проекти включають:

а) розміщення виробничих центрів,

б) організацію території ріллі сільськогосподарських під­приємств з виділенням сівозмінних масивів, виходячи з екологіч­них та економічних умов, формування інженерної та соціальної інфраструктури,

в) визначення типів і видів сівозмін із врахуванням спеціалі­зації підприємств,

г) складання схем чергування сільськогосподарських культур у сівозмінах,

ґ) проектування полів сівозмін;

д) розробку плану переходу до прийнятих сівозмін;

е) перенесення в натуру (на місцевість) запроектованих меж полів сівозмін