Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

8.3. Землевпорядна документація

По кожному об'єкту землеустрою розробляється (формується) документація із землеустрою у вигляді програм, схем, проектів, тематичних карт (атласів), матеріалів (технічних звітів) обстежень і вишукувань.

До видів документації з землеустрою відносяться:

а) загальнодержавні та регіональні програми використання і охорони земель;

б) схеми землеустрою і техніко-економічні обґрунтування ви­користання і охорони земель адміністративно-територіальних утворень;

в) проекти встановлення і зміни меж адміністративно-терито­ріальних утворень, міст та інших поселень;

г) проекти організації та встановлення меж територій з особли­вими природоохоронними, рекреаційними і заповідними режима­ми;

ґ) проекти формування земель комунальної власності терито­ріальних громад у населених пунктах і розмежування земель дер­жавної і комунальної власності;

д) проекти відведення земельних ділянок;

е) проекти створення нових і впорядкування існуючих земле­володінь і землекористувань;

є) проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін і впорядкування угідь;

ж) проекти впорядкування територій у межах міст та інших по­селень;

з) робочі проекти з рекультивації порушених земель, захисту ґрунтів від ерозії та інших негативних процесів, покращення сільськогосподарських земель, підвищення родючості земель, встановлення та закріплення меж земельних ділянок;

и) документи, що посвідчують право впасності або користування землею;

і) матеріали по виявленню і консервації деградованих сільсько­господарських угідь і забруднених земель;

к) спеціальні тематичні карти (атласи) стану і використання зе­мельних ресурсів.

Законами та іншими нормативно-правовими актами України можуть встановлюватися і інші види документації з землеустрою.

Склад, зміст і правила оформлення кожного виду документації з землеустрою регламентуються відповідними технічними умо­вами і вимогами із землевпорядного проектування.

Документація із землеустрою включає в себе текстові та гра­фічні матеріали і містить обов'язкові положення, встановлені зав­данням на розробку відповідного виду документації.

Документація із землеустрою розробляється на основі техніч­ного завдання, яке видається замовником документації з земле­устрою.

Склад, зміст і правила оформлення кожного виду документації з землеустрою регламентуються відповідними нормативно-тех­нічними документами щодо проведення землеустрою.

Погодження документації з землеустрою здійснюється у відповідності ієрархічним рівням і її видам. Зокрема:

  1. Загальнодержавні програми використання і охорони земель погоджуються Кабінетом Міністрів України.

  2. Регіональні програми використання і охорони земель погод­жуються Радою Міністрів Автономної Республіки Крим і обласни­ми державними адміністраціями.

  3. Програми використання і охорони земель міста Києва та Севастополя погоджуються Київською і Севастопольською міськи­ми державними адміністраціями.

  4. Схеми землеустрою адміністративно-територіальних утво­рень, проекти створення нових землеволодінь і землекористувань погоджуються відповідними органами виконавчої влади.

  5. Проекти землеустрою сільськогосподарських підприємств, установ і організацій, особистих селянських, фермерських госпо­дарств погоджуються районними державними адміністраціями.

  6. Робочі проекти, пов'язані з упорядкуванням, докорінним поліпшенням і охороною земель, раціональним їх використанням погоджуються і затверджуються замовниками цих проектів.

  7. Зміни до документації з землеустрою вносяться за рішен­ням органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування або власників землі та землекористувачів, які затвердили ці про­екти.

  8. Прогнозні матеріали використання і охорони земель, проек­ти землеустрою, проекти з питань використання і охорони земель, а також матеріали техніко-економічних обґрунтувань використання і охорони земель підлягають державній експертизі.

Погоджена у встановленому порядку документація, яка отримала позитивний висновок державної експертизи, підлягає зат­вердженню.

Верховна Рада України затверджує:

а) загальнодержавні програми використання і охорони земель

б) документацію щодо демілітації та встановлення на місце­вості державного кордону України,

в) матеріали щодо встановлення і зміни меж районів і міст.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим та обласні ради

затверджують регіональні програми використання і охорони зе­мель.

Київська та Севастопольська міські ради затверджують схеми використання і охорони земель міст Києва і Севастополя.

Районні ради затверджують схеми землеустрою адміністра­тивних районів, а також проекти створення нових землеволодінь і землекористувань.

Проекти землеустрою сільськогосподарських підприємств, ус­танов і організацій, особистих селянських, фермерських госпо­дарств затверджуються відповідними землевласниками і земле­користувачами.

Зміни до проектів із землеустрою та інших матеріалів з питань землеустрою вносяться за рішенням органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування або власників землі та земле­користувачів, які затвердили ці проекти.

Землевпорядну документацію можна поділити на такі основні види:

  1. Прогнозна і передпроектна документація із землеустрою (ге­неральні схеми і регіональні схеми використання і охорони зе­мельних ресурсів), які розробляються для вирішення проблем організації раціонального використання і охорони земель у ком­плексі з іншими природоохоронними заходами.

  2. Схеми землеустрою області, району, ради, які є основними передпроектними землевпорядними розробками для підготовки рішень з організації раціонального використання і охорони земель, формування нових форм землеволодіння та землекористуван­ня, можливому переселенню громадян у райони, не забруднені радіонуклідами тощо, розміщенню рекреаційних зон, територій природоохоронного, природно-заповідного й оздоровчого призна­чення, крупних меліоративних систем і т. ін.

  3. Техніко-економічні обґрунтування використання і охорони земель відповідних адміністративно-територіальних утворень або зміни їх меж.

  4. Матеріали земельно-оціночних робіт, які використовуються для оцінки продуктивності або економічної стабільності землеко­ристування.

  5. Матеріали із встановлення в натурі (на місцевості) меж адмі­ністративно-територіальних утворень.

  6. Плани земельно-господарського устрою земель, які не підляга­ють забудові або тимчасово незабудовані в межах населених пунктів.

  7. Матеріали інвентаризації земель усіх категорій.

  8. Матеріали зі створення земельно-інформаційних систем, ведення автоматизованих банків (фондів) тематичних карт і планів стану і використання земель, системи автоматизованого земле­впорядного проектування тощо.

  9. Проекти землеустрою, які розрізняються великою різнома­нітністю. їх зміст і методика складання визначають видами, різно­видностями і формами земельного устрою (облаштування) і за­лежать від поставленого завдання державного, регіонального, місцевого або міжгалузевого масштабу, просторових умов упо­рядкування (облаштування) території, рівня інтенсивності вико­ристання землі тощо.

Перш за все чітко виділяються групи проектів, які відповідають певним видам землеустрою - територіальному, внутрішньогос­подарському і зокремлвному (табл. 8.1. 8.2, 8.3).

Таблиця 8.1