Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

4.2. Земельна власність

Основою земельного ладу є форма власності на землю. Дві з половиною тисячі років назад Будда сказав: "Почуття влас­ності вимірюється не розмовами, а думками".

У системі економічних відносин, пов'язаних із землею, ка­тегорія власності займає центральне місце. Великий російсь­кий філософ І.А. Ільїн визначив, що власність - це

влада або повне панування безпосередньо над речами, а опо­середковано - над людьми;

воля - власнику дозволено все, що не заборонено законом,

право - не тільки юридичне, але й морально-соціальне, патріотичне.

Іншими словами, власність - це необхідна умова для економіч­ної волі і життя окремої людини і всієї держави. У найбільш за­гальному вигляді власність на землю означає владу або правове панування особи над земельною ділянкою. В економічному ро­зумінні власність - це форма відносин людей з привласнення або відчуження землі. Саме власнику належать продукти, які ви­рощуються на землі та дохід від неї. У земельному кодексі Украї­ни в зміст права власності на землю вкладається - право воло­діти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянка­ми. Земельна ділянка як об'єкт права власності - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розта­шування, з визначеними щодо неї правами. Право власності на земельну ділянку в Україні поширюється в її межах на поверхне­вий (фунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси та багаторічні насадження, які на ній знаходяться. Воно теж розповсюджується на простір, що знаходиться над та під поверхнею ділянки на ви­соту і на глибину, необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд.

Суб'єкти права власності на землю - це власники конкрет­них земельних ділянок, які наділені земельними правами, і які несуть обов'язки відповідно до земельного законодавства.

Відпо­відно до Конституції України виділяються три основні групи суб'єктів:

  1. на землі приватної власності - громадяни та юридичні осо­би;

  2. на землі комунальноївласності-територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування;

  3. на землі державної власності - держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади (Кабінет Міністрів України, Уряд автономної республіки Крим, обласні та районні державні адміністрації).

Право власності виражає відношення людей до землі як до своєї, або як до чужої по формулі: суб'єкт - об'єкт. На відміну від суб'єктів, об'єкти власності на землю є пасивною стороною відно­син власності.

Відносини власності − це система відносин між людьми з при­воду привласнення і відчуження земельних ділянок. Ці суб'єктив­но-об'єктивні відносини включають відносини між різними суб'єкта­ми одного об'єкту власності і відносини з приводу формування нового об'єкту земельної власності (рис. 4.1.)

Зміст права власності на землю включає три основні еле­менти (рис.4.2.):

1. Володіння - первинний компонент власності, який базуєть­ся на законності фізичного контролю земельної ділянки, можливості її мати, утримувати в господарстві, на балансі тощо. Володіння створює необхідні передумови для реалізації двох інших правомочностей - користування і розпорядження. Можна володіти земельною ділянкою, але не користуватися нею. Користуватися землею, не володіючи нею, фактично не можна. Для громадян і юридичних осіб володіння нерозривно пов'язане з обов'язком використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням.