Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

9.8. Кадрове забезпечення землеустрою

Розвиток земельної реформи в країні, землевпорядної техніки і технологій зумовлюють необхідність поліпшення кадрового за­безпечення землеустрою. Воно заключається в створенні систе­ми підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації праців­ників.

Професійною діяльністю в галузі землеустрою можуть займа­тися громадяни, які мають вищу та середню спеціальну освіту відповідного рівня і професійного спрямування.

Підготовка спеціалістів у галузі землеустрою здійснюється на факультетах землевпорядного профілі (спеціальності: земле­впорядкування, землевпорядкування і земельний кадастр) у ви­щих та середніх спеціальних навчальних закладах.

У розробці проектної документації та науковому забезпеченні землеустрою разом зі спеціалістами землевпорядного профілю можуть брати участь (займатись професійною діяльністю в галузі землеустрою) і фахівці інших професій, а саме: юристи, агроно­ми, ґрунтознавці, геодезисти, агролісомеліоратори, економісти та інші спеціалісти з вищою та середньою спеціальною освітою.

Післядипломне навчання спеціалістів у галузі землеустрою здійснюється на факультетах землевпорядкування вищих на­вчальних закладів, курсах підвищення кваліфікації у вищих на­вчальних закладах, навчальних центрах, спеціалізованих курсах. Періодичність підвищення кваліфікації - не рідше одного разу на 5-8 років.

Спеціалісти державних органів, у компетенції яких знаходять­ся питання землеустрою, підлягають атестації в установленому законодавством порядку. За результатами атестації визначають­ся відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфі­кації.

Кадрове забезпечення системи землеустрою повинно базува­тись на визначених законодавством України кваліфікаційних ви­могах до спеціалістів. Кваліфікаційні вимоги до спеціалістів по землевпорядкуванню повинні відповідати рівню професійної підго­товки (освіти), який пред'являється до посад відповідних груп спе­ціалістів і їх спеціалізації. Для визначення рівня професійної підго­товки спеціалістів, а також при вирішенні питання про присвоєн­ня спеціалісту кваліфікаційного розряду або підвищення по по­саді проводиться атестація, основною вимогою атестації є відповідність рівня освіти спеціалізації або посаді спеціаліста.

Рівні професійної освіти спеціалістів по землевпорядку­ванню повинні включати:

1) для керівних посад і головних спеціалістів землевпорядних організацій та органів, ведучих і старших спеціалістів необхідна наявність вищої спеціальної освіти по базовій або рівноцінній спе­ціальності:

  • вища спеціальна освіта, термін навчання 5 років, кваліфі­кація - спеціаліст;

  • магістратура, термін навчання 6 років, кваліфікація (ступінь) - магістр по спеціальності (спеціалізації);

  • аспірантура;

2) для посад молодших спеціалістів - довузівська середньо- професійна освіта або вузівська освіта, яка відповідає посаді:

  • середня спеціальна освіта (технікум), кваліфікація - технік;

  • підвищений рівень середньо-спеціальної освіти (коледж), кваліфікація - старший технік, молодший інженер;

  • вища професійна освіта, термін навчання 4 роки, квалі­фікація - бакалавр, молодший інженер.

Функції підготовки кадрів для землевпорядних організацій та органів несуть вищі і середні спеціальні учбові заклади Міністер­ства аграрної політики, Міністерства освіти і науки і Національ­ний університет будівництва та архітектури.

Для проведення перепідготовки і підвищення кваліфікації пра­цівників системи землеустрою Міністерством освіти і науки, крім вищих навчальних закладів, ліцензований Центр, наприклад, зе­мельної реформи України, який повинен створити свої регіональні підрозділи. Його завданням є проведення планових заходів з підвищення кваліфікації спеціалістів по землевпорядкуванню.

Додаткова професійна освіта повинна включати:

1) перепідготовку спеціалістів у вищих навчальних закладах:

  • професійна перепідготовка (обсяг більше 500 годин) - проводиться в освітніх закладах додаткової професій­ної освіти або на базі заочної форми навчання в Центрі земельної реформи в Україні;

  • перепідготовка спеціалістів одержання ними нової спеціальності або кваліфікації на базі відповідного дип­лома про освіту після закінчення курсу (2 роки);

2) підвищення кваліфікації:

  • короткотермінове (не менше 72 годин) - проводиться у Центрі земельної реформи в Україні та його регіональ­них підрозділах;

  • середньотермінові (від 72 до 100 годин) - проводиться у

  • відповідному Центрі;

  • довготермінові (більше 100 годин) - проводиться у відпо­відних закладах освіти;

3) стажування - проводиться по програмі, яка затверджена Інститутом землеустрою УААН та Держкомземом України в інсти­туті та за рубежем.

Організацію і управління діяльністю учбових центрів по­винні здійснювати:

  • Держкомзем України (загальне керівництво і рекомендації); Інститут землеустрою УААН (рекомендації та учбово-мето­дичне забезпечення);

  • Учбово-методичне об'єднання вузів України, які готують спеціалістів по землевпорядкуванню та Інституту землеус­трою УААН (методичне керівництво);

  • Центри (підвищення кваліфікації);

  • Національний аграрний університет (учбово-методичне за­безпечення та перепідготовка спеціалістів).

Контрольні питання:

  1. Розкрийте зміст державного управління землеустроєм.

  2. Які ви знаєте відносини між учасниками землеустрою?

  3. Які джерела фінансування проведення землеустрою?

  4. Яка роль науково-технічного прогресу в землеустрої?

  5. Розкрийте суть та зміст правового забезпечення землеуст­рою.

  6. В чому полягає суть державного контролю за проведенням землеустрою і здійсненням землевпорядних заходів?

  7. Що таке інформаційний банк даних системи землеустрою і в чому полягає його зміст?

  8. Охарактеризуйте кадрове забезпечення землеустрою в Ук­раїні.