Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

9.3. Формування джерел фінансування проведення землеустрою

Землеустрій здійснюється державними і комунальними земле­впорядними організаціями, головним чином, за рахунок засобів державного і місцевих бюджетів. За рахунок засобів громадян і юридичних осіб здійснюється лише розробка землевпорядних проектів, пов'язаних із влаштуванням території, корінним по­ліпшенням і охороною земельних ділянок від селів, зсувів, підтоп­лення, засолення тощо. Таке формування джерел коштів не дає можливості забезпечити виділення коштів для виконання всіх зро­стаючих обсягів землевпорядних робіт, особливо тих, які пов'я­зані з передачею земельних ділянок у власність і володіння гро­мадян, межуванням земель, реорганізацією сільськогосподарсь­ких підприємств і інших робіт.

У даний час виникає нагальна потреба в поновленні та розши­ренні комплексу землевпорядних робіт, пов'язаних і вивченням земельного фонду, плануванням використання із охорони земель, підготовкою документів, необхідних для реєстрації права на зе­мельні ділянки, а також з обігом земель.

У зв'язку з цим, найближчим часом необхідно розглянути шляхи формування джерел фінансування землеустрою.

Основним критерієм формування коштів для здійснення робіт із землеустрою повинно бути ув'язування джерел фінансування складу землевпорядних робіт з їх соціально-економічною зна­чимістю, а також фінансовою та інвестиційною політикою держа­ви.

В якості джерел фінансування повинні виступати:

  • кошти державного бюджету. За рахунок цих коштів повинні виконуватися роботи із землеустрою на землях державної власності при розробці та здійсненні державних програм, пов'язаних із використанням і охороною земельних ресурсів, вивчення і планування використання земель, інвентариза­цією земель та інших державних потреб,

  • кошти бюджетів областей і уряду АР Крим. За рахунок цих коштів повинні виконуватися роботи із землеустрою для по­треб регіонів і на землях, що знаходяться в державній власності та їх розпорядженні, а також при розробці і здійсненні регіональних програм;

  • коштів місцевих бюджетів. За рахунок цих коштів викону­ються роботи для комунальних потреб і на землях, що зна­ходяться в комунальній власності;

  • коштів громадян і юридичних осіб при проведенні робіт за їх клопотаннями.

Доцільно при цьому конкретизувати види робіт, які виконують­ся за рахунок коштів громадян і юридичних осіб, а також прийня­ти відповідні нормативні акти щодо встановлення прийнятної пла­ти за проведення землевпорядних робіт, яке повинне здійснюва­тися шляхом введення фіксованих і загальних меж плати, обу­мовленої з економічно обґрунтованою точністю, а також шляхом руйнування існуючої сьогодні монополії на проведення цих робіт за допомогою розвитку конкуренції між розробниками землевпо­рядної документації.

Як додаткові джерела засобів на виконання землеустрою можуть залучатися:

  • банківські кредитні ресурси і засоби приватних інвесторів на рішення локальних землевпорядних задач;

  • спеціалізовані позабюджетні фонди, які формуються відпо­відно до земельного законодавства органами місцевого са­моврядування.

За рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, що визначається Кабінетом Міністром України, фінансуються наступні роботи:

  1. встановлення (відновлення) на місцевості кордону держа­ви;

  2. розробка загальнодержавної та регіональних програм вико­ристання і охорони земель;

  3. розробка законодавчих, нормативних документів з питань землеустрою;

  4. найважливіші науково-дослідні роботи та фундаментальні дослідження в галузі землеустрою;

  5. обґрунтування розміщення та встановлення меж територій з особливими природоохоронними, рекреаційними і заповідними режимами;

  6. розробка експериментальних проектів;

  7. розробка нормативно-технічної документації з питань ґрун­тових, геоботанічних та інших обстежень і розвідувань земельно­го фонду з метою отримання земельно-кадастрової інформації для здійснення землеустрою;

  8. роботи із землеустрою на землях державної власності.

Фінансування робіт з установлення на місцевості меж адміні­стративно-територіальних утворень (область, район, місто, ра­йон у місті, селище, село); складання схем землеустрою, розроб­лення техніко-економічних обґрунтувань з використання і охоро­ни земельних ресурсів адміністративно територіальних утворень; інвентаризації земель усіх категорій; інших робіт на землях кому­нальної власності здійснюється за рахунок коштів республікансь­кого бюджету Автономної Республіки Крим та відповідних місце­вих бюджетів.

Інші види робіт з питань землеустрою фінансуються за влас­ний рахунок замовників цих робіт та інших незаборонених зако­нодавством України коштів відповідно до укладених договорів.