Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

5. Проекти впорядкування території в межах міст та інших поселень.

Проекти впорядкування території в межах міст та інших посе­лень складаються до або одночасно з розробкою генеральних планів поселень і затверджуються в установленому порядку.

Проекти впорядкування територій використовуються для об­ґрунтування, розробки і подальшої реалізації в межах міст і інших поселень необхідного обсягу організаційних та інженерно-техніч­них заходів з освоєння, поліпшення якості земель, їх раціональ­ного використання, охорони та захисту від руйнівних процесів і складаються з:

а) графічних, інженерно-економічних матеріалів щодо структу­ри і стану земель у межах міст і інших поселень на час складання плану та на кінець розрахункового періоду (період часу, протягом якого намічено здійснення запланованих заходів),

б) текстового матеріалу, які включають заходи щодо забезпе­чення впорядкування території та їх обґрунтування, економічної, фінансової та іншої інформації.

Проекти впорядкування територій розробляються на період з етапністю. яка визначена для генеральних планів міст та інших поселень, і містять дані про:

а) поділ земель за використанням відповідно до цільового при­значення;

б) поділ земель за формами власності та користуванням,

в) організаційні, правові, фінансові та інші заходи щодо вдос­коналення структури території, освоєння земель, покращання їх якості, рекультивації та консервації, інженерного захисту ,

г) необхідність і обсяги економічного стимулювання щодо раці­онального використання і охорони земель,

ґ) вихідні дані для обчислення розмірів земельного податку і орен­дної плати, надання пільг із земельного оподаткування, обґрунту­вання і визначення загального обсягу земельного податку ,

д) заходи щодо забезпечення режиму використання земель в охоронних і захисних зонах, відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам внаслідок встановлення таких зон,

е) напрямки природоохоронної діяльності.

У проекті впорядкування територій відображаються інженер- но-технічні заходи, пов'язані з будівництвом захисних споруд, вертикальним плануванням, регулюванням рівня ґрунтових вод та режиму стоку поверхневих вод, інженерним обладнанням те­риторій.

6. Робочі проекти з рекультивації порушених земель, за­хисту ґрунтів від ерозії та інших негативних процесів, покра­щення сільськогосподарських земель, підвищення родючості ґрунтів(зокремлене землевпорядкування).

Робочі проекти з рекультивації порушених земель, захисту ґрунтів від ерозії та інших негативних процесів, покращення сільськогосподарських земель, підвищення родючості ґрунтів скла­даються для реалізації заходів, передбачених схемами викорис­тання і охорони земельних ресурсів, схемами і проектами земле­устрою на основі спеціальних вишукувань (детальних обстежень). Робочі проекти складаються на всі заходи, які потребують капі­тальних вкладень.

Склад і зміст робочих проектів з рекультивації порушених зе­мель, захисту ґрунтів від ерозії та інших негативних процесів, по­кращення сільськогосподарських земель, підвищення родючості фунтів встановлюється в залежності від видів заходів, конкрет­них природних і економічних умов на основі відповідних інструк­тивно-методичних документів.

7. Встановлення та закріплення меж земельних ділянок.

Встановлення та закріплення меж земельних ділянок прово­диться з метою безспірного визначення і розпізнання в натурі (на місцевості) місцеположення меж земельних ділянок (межових знаків), визначених на планово-картографічних матеріалах.

Установлення і закріплення меж земельних ділянок здійснюєть­ся на основі документації з землеустрою, на графічній частині якої вказуються проектні межі, місцеположення межових знаків і вихідні геодезичні дані, необхідні для визначення місцеположен­ня поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місце­вості) і може здійснюватися геодезичними, аерофотогеодезичними та іншими методами, які забезпечують необхідну точність ви­значення координат поворотних точок меж і розміру земельної ділянки

Документація із землеустрою щодо встановлення і закріплен­ня меж міських земель та інших поселень розробляється у складі проектів планування територій міських та сільських поселень і проектів забудови кварталів, мікрорайонів і інших елементів пла­нувальної структури міських і сільських поселень і є основою для встановлення меж земельних ділянок на місцевості

Межі земельних ділянок в натурі (на місцевості) закріплюють­ся межовими знаками. Допускається закріплення меж земельних ділянок без встановлення межових знаків у випадку, коли вони співпадають з природними і штучними лінійними спорудами і ру­бежами (річками, струмками, каналами, лісосмугами, шляхами, шляховими спорудами, парканами, огорожами, фасадами буді­вель та іншими лінійними спорудами і рубежами).

Межі земельної ділянки, закріплені в натурі (на місцевості) зна­ками встановленого зразка признаються безспірними і дотриму­ються власниками землі та землекористувачами. Межові знаки здаються по акту під нагляд за збереженням фізичним і юридич­ним особам, у власності та користуванні яких знаходяться зе­мельні ділянки.