Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи землеустрою_ Третяк.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

9.2. Упорядкування відносин між учасниками землеустрою

Одним з напрямів розвитку землеустрою є впорядкування відно­син, що виникають між учасниками землеустрою, якими є замов­ники і розроблювані землевпорядної документації, а також треті особи, чиї права і законні інтереси можуть бути порушені при про­веденні землеустрою

Замовниками землевпорядної документації є особи, які прий­няли рішення або порушили клопотання про проведення земле­устрою. Обов'язковою умовою при цьому повинно бути забезпе­чення замовником фінансування землевпорядних робіт.

Як замовники землевпорядної документації можуть виступати

  • центральні органи виконавчої влади, органи виконавчої впа­ди регіонів і районів, органи місцевого самоврядування,

  • громадяни та юридичні особи, що претендують на надання їм земельної ділянки.

Як замовник також може виступати центральний орган вико­навчої влади по земельних ресурсах і його підрозділи при пере­дачі їм цих повноважень органом, що прийняв рішення про про­ведення землеустрою.

При цьому підставою для проведення землеустрою є:

  • рішення центральних органів виконавчої влади, органів ви­конавчої впади регіонів і районів, органів місцевого само­врядування;

  • заяви (клопотання) громадян і юридичних осіб щодо надан­ня їм земельних площ, які направляються у відповідні орга­ни виконавчої або місцевого самоврядування впади, у віданні яких знаходяться землі;

  • договори між громадянами і юридичними особами (влас­никами земельних ділянок, землекористувачами, оренда­рями) і розроблювачами землевпорядної документації.

Як розроблювані землевпорядної документації можуть висту­пати державні та комунальні землевпорядні організації по земель­них ресурсах, а також інші фізичні і юридичні особи, що одержа­ли у встановленому порядку ліцензії на виконання землевпоряд­них робіт відповідно до законодавства України.

Виконання робіт із землеустрою на загальнодержавному і ре­гіональному рівні здійснюється державними науково-дослідними і проектно-вишукувальними організаціями. Виконання робіт на місцевому рівні здійснюється державними і комунальними науково-дослідними та проектно-вишукувальними організаціями. Ви­конання робіт із землеустрою землеволодінь, землекористувань та окремих ділянок, що належать на праві власності чи користу­ванні, здійснюється державними, комунальними і приватними організаціями та приватними фізичними особами.

Взаємовідносини між замовником і розробником документації з землеустрою регулюються у відповідності з законодавством України і договором.

Замовники мають право:

  • доручати виконавцям проведення робіт по створенню нау­ково-технічної продукції з землеустрою;

  • встановлювати наукові, технічні, економічні та інші вимоги

  • до науково-технічної продукції з землеустрою;

  • визначати термін виконання замовлення та порядок роз­гляду матеріалів про виконання замовлення;

  • встановлювати договірну ціну за виконання замовлення та

  • порядок його оплати;

  • виступати власником науково-технічної продукції з земле­устрою;

  • проводити в установленому порядку індексацію витрат на

  • науково-технічну продукцію із землеустрою;

  • здійснювати контроль за виконанням робіт і при необхідності проводити в установленому порядку їх експертизу; а вирішувати всі спірні питання в порядку, передбаченому чин­ним законодавством.

Замовники зобов'язані виконувати всі умови договору, а в разі невиконання або неналежного їх виконання несуть відпові­дальність згідно з чинним законодавством.

Відбір розробників документації з землеустрою, яка виконується за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів, здійснюється, як правило, на конкурсній основі.

Юридичні і фізичні особи, замовники документації з землеус­трою за рахунок власних коштів мають право на вибір організації або приватної особи для укладання з ними договору, якщо інше не передбачено законодавством України.

Треті особи, права і законні інтереси яких можуть зачіпатися при проведенні землеустрою, мають право:

  • приймати участь в обговоренні питань землеустрою і отри­мувати безплатно інформацію про процес і результати зем­леустрою, які зачіпають їх інтереси;

  • оскаржити неправомірні дії, які зачіпають їх інтереси в про­цесі землеустрою у відповідності з законодавством У разі необхідності основні напрями документації з землеус­трою, що розробляється, можуть обговорюватися за участю на­селення.

Розробники документації з землеустрою в своїй діяльності зо­бов'язані:

  • керуватися законодавством України, екологічними норма­ми і правилами, а також вимогами інструкцій, нормативно- технічних документів щодо здійснення землеустрою;

  • повідомляти зацікавлених осіб про проведення землеуст­рою;

  • дотримуватись вимог законодавства про державну таємницю по відношенню інформації, отриманої у зв'язку з про­веденням землеустрою.

Розробники документації з землеустрою несуть відпові­дальність за її достовірність, якість і екологічну безпеку заходів, передбачених документацією із землеустрою.

Розробники зобов'язані виконувати всі умови по договору на здійснення землеустрою, а в разі невиконання або неналежного їх виконання, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Розробники документації з землеустрою мають право:

  • здійснювати на замовлення роботи зі створення науково-

  • технічної продукції з землеустрою;

  • погоджувати із замовником наукові, технічні, економічні та інші вимоги до замовленої документації з землеустрою, термін виконання замовлення, договірну ціну на замовлен­ня та порядок проведення його оплати;

  • вимагати від замовника індексації витрат на створення за­мовленої документації з землеустрою;

  • вирішувати всі спірні питання в порядку, передбаченому

  • чинним законодавством;

  • зберігати за собою право авторства на створену докумен­тацію із землеустрою;

  • здійснювати авторський нагляд за реалізацією документації з землеустрою;

  • ставити питання про призупинення заходів, що виконують­ся з порушенням затвердженої документації з землеустрою і які приводять до нецільового використання земель, псу­вання земель, погіршення їх якісного стану і порушення природних ландшафтів;

  • вносити пропозиції щодо удосконалення або переробки за­старілої документації з землеустрою.

З метою захисту інтересів розробників документації з землеустрою запроваджується страхування їх цивільної відповідаль­ності. Страхування цивільної відповідальності розробників доку­ментації з землеустрою здійснюють страхові підрозділи фонду цієї документації на районному рівні. Зазначене районні органи стра­хування | обов'язковим для всіх землевласників і землекористу­вачів.

Розмір страхових внесків встановлюють місцевого самовря­дування.

Останнім часом на ринку землевпорядних робіт, крім держав­них землевпорядних організацій, з'явилася значна кількість інших проектних організацій і приватних землевпорядників. Це дало можливість прискорити виконання зростаючих обсягів землевпо­рядних робіт, пов'язаних з формуванням землекористування, оборотом і межуванням земель. Разом з тим, значно знизилася якість землевпорядної документації. У зв'язку з цим потрібно впо­рядковувати добір розробників землевпорядної документації шля­хом розподілу замовлень на землевпорядні роботи на конкурсній основі (торгах) міждержавними землевпорядними організаціями та іншими землевпорядними організаціями і приватними земле­впорядниками. Поряд з цим, необхідно розглянути питання про виконання землевпорядних робіт, пов'язаних із плануванням ви­користання земель, установленням їх цільового використання, інших робіт, що мають державний характер, тільки спеціалізова­ними державними землевпорядними організаціями.

Одним з факторів, що впливають на впорядкування ринку зем­левпорядних робіт, а також визначальним обов'язком для вико­нання вимоги при здійсненні землевпорядної діяльності, є ліцензування землевпорядних робіт. У даний час у зв'язку з прийняттям законодавства про ліцензійну діяльність землевпорядні ро боти підлягають ліцензуванню.

Перелік ліцензованих робіт необхідно уточнити, зокрема в частині:

  • проведення комплексу робіт по межуванню земель із вста­новленням (відновленням) на місцевості границь адмініс­тративно-територіальних утворень і землекористувань по єдиній державній системі, оформлення планів (креслень) границь земельних ділянок;

  • інвентаризації земель усіх категорій, у т.ч. земель міст і інших поселень;

  • проведення землевпорядних, ґрунтових і геоботанічних об­стежень;

  • ведення банків тематичних карт і планів стану і викорис­тання земель;

  • здійснення робіт зі створення земельно-інформаційних систем, ведення банків (фондів) даних землеустрою;

  • проведення робіт зі складання та відновлення в графічно­му і цифровому видах тематичних карт, планів, атласів ста­ну й використання земель, підготовка їх до видання і ви­дання.

Отже, є нагальною необхідність розглянути і прийняти відповідні зміни до законодавства про ліцензійну діяльність в частині вве­дення ліцензування на землевпорядні роботи, що дасть мож­ливість впорядкувати ринок землевпорядних робіт, виключити з переліку розробників землевпорядної документації фізичних і юридичних осіб, які не мають права на виконання зазначених робіт.