Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Leschinsky_Ekonometriya.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

Контрольнзапитання

  1. У чому полягае основний змГст проблематики економетри?

  2. Як пов'язаш мгж собою математична економГка, описова ста­тистика та математична статистика?

  3. Визначте основне завдання економетричного дослГдження.

  4. Розкрийте змГст основних еташв економетричного аналГзу.

Розд'т 1. Математичне моделювання як метод наукового шзнання економiчних явищ i процесiв

1.1. Загальнi принципи моделювання в економщ

1.1.1. Поняття математично! моделi

При вивченнi складних економiчних процесiв та явищ часто засто-совуеться моделювання. Модель — це спещально створений об'ект, на якому ввдтворюються певнi характеристики дослiджуваного явища, а моделювання — це конкретне ввдтворення цих характеристик, що дае змогу вивчати можливу поведшку явища без проведення експе-рименпв над ним.

Моделювання е важливим шструментом науково! абстракцп, що допомагае виокремити, уособити та проаналiзувати суттевi для даного об'екта характеристики (властивостi, взаемозв'язки, структурнi та функцiональнi параметри).

Для економпки, де неможливе будь-яке експериментування, особ­ливого значення набувае математичне моделювання. Завдяки засто-суванню потужного математичного апарату воно е найефектившшим i найдосконалiшим методом. У свою чергу, математичш методи не можуть застосовуватися безпосередньо щодо дшсносп, а лише щодо математичних моделей того чи шшого кола явищ.

Прикладами економiчних моделей е моделi споживчого вибору, моделi фiрми, моделi економiчного зростання, моделi рiвноваги на товарних, факторних i фiнансових ринках тощо.

Поведiнка й значення будь-якого економiчного показника зале-жать практично вiд безлiчi факторiв, усi !х урахувати нереально. Але в цьому й немае потреби. Звичайно лише обмежена кшьюсть фак­

торгв насправдГ Гстотно впливае на дослгджуваний економГчний по-казник. Вплив гнших факторГв настГльки незначний, що "х Ггноруван-ня не може призвести до Гстотних вГдхилень у поведгнщ дослгджува-ного об'екта. Виокремлення й урахування в моделГ лише обмеже^:1 кГлькостГ реально домГнуючих факторГв i е важливою передумовою якГсного аналГзу, прогнозування й керування ситуащею.

Математична модель, аби бути ефективним шструментом вивчен-ня економГчних процесГв, насамперед мае ввдповвдати таким вимогам:

будуватися на основГ економгчно1 теорп й ввдбивати об'ективнГ за-кономГрностГ процесГв;

правильно ввдтворювати функцГю та (чи) структуру реальное еко-номгчно1 системи;

ввдповвдати певним математичним умовам (мати розв'язок, узгод-женГ розмГрностГ тощо).

Природно, результати дослгджень будь-яко1 моделГ можуть мати практичну цГннГсть, якщо модель адекватна явищу, що вивчаеться, тобто досить добре вгдтворюе реальну ситуацгю.

1.1.2. Етапи побудови еконогшчно! модел1

Процес побудови моделГ складаеться з таких етапГв:

  1. формулюються предмет i мета дослГдження;

  2. у дослгджувангй економГчнГй системГ виокремлюються струк-турнГ чи функцГональнГ елементи, що вгдповгдають поставленГй метГ, визначаються найважливГпп якГснГ характеристики цих елементГв;

  3. словесно, якГсно описуються взаемозв'язки мГж елементами моделГ;

  4. уводяться символгчш позначення для вГдповГдних характерис­тик економгчного об'екта та формалГзуються, наскГльки можливо, взаемозв'язки мГж ними, тим самим формалгзуеться (описуеться мо-вою математики) математична модель;

  5. виконуються розрахунки за математичною моделлю та аналГ-зуються отримаш результати.

Зауважимо, що рГзнГ за природою економгчш явища можуть мати однаковий математичний вираз, хоча економгчна штерпретацгя моделг та результати розрахунюв будуть рГзними.

За визначенням, будь-яка економгчна модель е абстрактною, а от-же, неповною. Це пов'язано з тим, що для виокремлення закономГрно-стей функцюнування економгчного об'екта потрГбно абстрагуватися ввд шших факторiв, якi хоч i мають незначний вплив, однак у сукуп-ностi можуть визначати не лише ввдхилення в поведiнцi об'екта, а й його поведiнку. Звичайно вважають, що фактори, невраховаш явно в моделi, мають незначний результуючий вплив на процес чи явище, що дослвджуеться. Склад урахованих факторiв i !х структура кори-гуються в процесi вдосконалення модель

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]