Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Поняття та категорії

Виробництво. Абстрактні моменти процесу праці. Продуктивні сили простого процесу праці: праця, засоби праці, предмети праці. Засоби виробництва. Продукт праці. Праця в матеріальному виробництві й у сфері послуг. Нематеріальне виробництво. Невиробнича сфера. Виробництво як суспільний процес. Потреби, виробництво й споживання. Обмін. Розподіл. Продуктивні сили суспільства. Виробничі відносини. Спосіб виробництва. Соціально-економічна система суспільства. Формаційний підхід. Визначення специфіки системи виробничих відносин: характер і спосіб з'єднання працівника із засобами виробництва. Первинна (архаїчна або первіснообщинна) формація. Економічна формація. Постекономічне суспільство. Загально-цивілізаційний підхід. Стадії розвитку суспільства. Постіндустріальне суспільство. Інформаційне суспільство. Матеріалістичне та ідеалістичне розуміння історії. Економічні закони. Визначення предмета політичної економії: сфера досліджень, об'єкт досліджень, предмет дослідження Історичний характер політичної економії. Функції політичної економії. Економічна політика. Розвиток предмета політичної економії. Практична значимість політичної економії. Місце політичної економії в системі суспільних наук. Місце політичної економії в системі економічних наук. Метод. Методологія. Загальнонаукові методи: абстрагування, моделювання, аналіз та синтез, індукція та дедукція, узагальнення. Діалектика. Матеріалістична діалектика. Сходження від абстрактного до конкретного. Єдність історичного й логічного. Економічні поняття. Економічні категорії. Розвиток методу політичної економії. Метафізика.

Питання для самоконтролю

  1. Коли виникла політична економія, які науковці стоять у джерел цієї науки?

  2. Яку роль виконує матеріальне виробництво у житті суспільства та людини?

  3. Назвіть прості моменти процесу праці.

  4. Що таке спосіб суспільного виробництва? Що розуміється під продуктивними силами? Що таке виробничі відносини?

  5. У чому полягає об’єктивний характер економічних законів? Чим вони відрізняються від законів природи та від юридичних законів?

  6. Що вивчає політична економія? Які функції вона виконує?

  7. Які загальні риси методу політичної економії

Тема 2. Форми суспільного виробництва. Економічні структури, що базуються на натуральному виробництві План

2.1. Суть та риси натурального господарства.

2.2. Первіснообщинний лад, його основні риси.

2.3. Особливості рабовласницького суспільства.

2.4. Феодальне суспільство. Історичні межі натурального господарства.

2.5. Виникнення умов переходу до ринкового господарства.

Суспільний спосіб виробництва – це єдність продуктивних сил і виробничих відносин. Якщо розглядати його з боку змісту, то він складається, по-перше, з двох підсистем, кожна з яких формується з певної кількості елементів, по-друге, із відносин і зв’язків між ними, серед яких виділяють сталі і суттєві зв’язки, що є законами його розвитку.

Форма суспільного способу виробництва, будучи складовою змісту, реалізується, по-перше, як його внутрішня організація, тобто узгоджує взаємодію між продуктивними силами і відносинами економічної власності відповідно до вимог законів кожної з підсистем та спільних для них законів, а також забезпечує їх координацію з боку певних інститутів; по-друге, як структура суспільного способу виробництва.

Якщо йдеться про сутність суспільного способу виробництва, то слід розкривати закони її розвитку, оскільки сутність є комплексом необхідних, постійних та глибоких зв’язків і відносин, що визначають основні риси, особливості та тенденції розвитку даної системи. Таким законом є передусім закон відповідності виробничих відносин рівню, характеру та структурі розвитку продуктивних сил, закон єдності праці і власності та ін.

Узагальненою характеристикою структури продуктивних сил є взаємодія між людиною і природою у процесі праці. Водночас з боку суспільної форми визначальна роль у структурі суспільного способу виробництва належить соціально-економічному способу поєднання безпосередніх працівників із засобами виробництва.

З урахуванням сказаного суспільний спосіб виробництва можна визначити як суперечливу єдність відносин економічної власності і продуктивних сил та соціально-економічну форму поєднання безпосередніх виробників із засобами виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]