Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Поняття та категорії

Суспільний капітал. Сукупний суспільний продукт. Натурально-речова форма сукупного суспільного продукту. Вартісна форма сукупного суспільного продукту. Перший підрозділ суспільного виробництва. Другий підрозділ суспільного виробництва.

Питання для самоконтролю

  1. Яка різниця між індивідуальним капіталом та суспільним капіталом?

  2. Що таке сукупний суспільний продукт?

  3. Яка натуральна форма продукту I і II підрозділів суспільного виробництва?

  4. На які частини розпадається вартість продукту I і II підрозділів суспільного виробництва?

  5. На які частини ділиться додаткова вартість при розширеному капіталістичному відтворенні?

  6. Які умови реалізації при простому відтворенні?

  7. Які умови реалізації при розширеному відтворенні?

Тема 9. Витрати виробництва і прибуток План

9.1. Капіталістичні витрати виробництва і прибуток.

9.2. Норма прибутку.

9.3. Фактори, що визначають норму прибутку.

9.4. Західні теорії прибутку.

9.5. Утворення середньої норми прибутку і перетворення вартості в ціну виробництва.

9.6. Закон тенденції середньої норми прибутку до зниження.

Починаючи із зазначеної вище теми ми відкриваємо новий етап дослідження капіталістичного способу виробництва і відповідних йому відносин виробництва і обміну.

У попередніх темах були розглянуті явища, які являє собою безпосередній процес виробництва капіталу. Дослідження їх відбувалось по можливості без урахування впливів багатьох вторинних обставин непричетних цьому процесу. Мовою філософів – ми розглянули капіталістичний виробничий процес fur sich («для себе»), тобто як такий, де речі, про які ми знаємо – це явища, що мають основу свого буття в капіталістичному виробництві (наприклад, верстати і люди – це форми постійного і змінного капіталу і т. ін.).

Тому у першому томі «Капіталу» розглянуті явища дали уявлення про капіталістичний процес виробництва взагалі. І не просто створення товарів, а створення самого капіталу. Це однак не означає, що процес виробництва капіталу досліджувався без процесу обігу капіталу. Останній теж мав місце, але як фон, що дозволяв показати процес виробництва, проникнути в нього. Наприклад, коли досліджувалась додаткова вартість вона виявляла себе саме в сфері обігу. При цьому стратегічне завдання полягало в дослідженні сутності капіталу, його внутрішніх рушійних сил, як процесу постійного відтворення самого капіталу так і його рушійної внутрішньої сили. Цим були встановлені найбільш важливі закономірності існування такого типу соціального організму як капітал.

Однак цим життєдіяльність капіталу не вичерпується. У дійсному світі капітал крім сфери виробництва живе і в сфері обігу. Тому виробництво капіталу доповнюється обігом, який впливає на його загальний стан. Причому не простого товарного обігу, а обігу капіталу. У другому томі «Капіталу» К. Маркса показує цей процес з точки зору того як реалізуються основні внутрішні зв’язки основних структурних елементів капіталу. Як і в першому томі він торкається і процесу виробництва, але вже для з’ясування обігу капіталу. Наприклад, при аналізі кругообороту капіталу іде аналіз не тільки його грошової і товарної форм, але і виробничої.

Таким чином можна констатувати, що капітал не може існувати як без сфери виробництва так і обігу. Однак, по-перше, при досліджені процесу виробництва капіталу К. Маркс спеціально обіг не досліджує, а у другому томі – спеціально виробництво. Крім того, по-друге, процес виробництва і процес виробництва капіталу, процес обігу і процес обігу капіталу поняття не тотожні і головна увага приділяється у першому томі виробництву капіталу, а у другому його обігу. І нарешті, по-третє, головні аспекти виявлені в досліджені процесу виробництва і обігу зберігаються. Однак посилюються новими фактами, при збережені визначальної ролі процесів виробництва.

Тепер ми переходимо до вивчення матеріалу третього тому «Капіталу», де розглядається не просто єдність процесу виробництва і обігу. Адже відомо, ще в докапіталістичних формаціях існував процес виробництва та обігу, але там не будо капіталу. Тому досліджуючи рух капіталістичного процесу як цілісний, у єдності виробництва капіталу і його обігу ми знайдемо ті конкретні нові його форми які виникають із руху капіталу як цілого. Це не що інше як форми безпосередньої практики капіталістичного господарювання з якими кожен день стикаються представники цього суспільства. У порівнянні з цими формами дійсного руху капіталів, усі ті образи капіталу, про які ми вже маємо уяву, як спочатку процес виробництва капіталу, а потім його обігу будуть виглядати односторонніми, а тому і неповними характеристиками.

Таким чином, предметом третього тому є дослідження тих видозмін які отримує капітал в результаті єдності процесу свого виробництва та обігу. Вивчаючи дійсний рух капіталів, ми крок за кроком будемо наближатися до тих форм, в яких вони виступають на поверхні суспільства, в повсякденній свідомості учасників виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]