Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

13.6. Ціна землі та її динаміка

У розвинутій економіці земля виступає товаром, об'єктом купівлі – продажу на ринку землі. Виникає питання: як же визначається ціна землі?

Незапліднена працею земля, як продукт природи, вартості не має, тому її ціна не може бути грошовим вираженням вартості. Вона є ірраціональною економічною формою. У дійсності ціна землі – це капіталізована рента, тобто така сума грошового капіталу, яка будучи розміщеною у банку, принесе її власнику у вигляді банківського відсотку прибуток, що дорівнюватиме земельній ренті.

Розраховується ціна землі за такою формулою:

, де

ЦЗ – ціна землі;

R – рента;

S – норма банківського процента.

Наприклад, якщо сума ренти (R ) дорівнює 15 тис. грн., а банківський процент (S ) – 5%, то згідно з формулою ціна буде:

Саме ця сума, будучи покладеною в банк, принесе її власнику у вигляді відсотка ті ж 15 тис. гривень, що він одержував раніше у формі ренти.

Ціна землі – це дисконтований потік її доходу (ренти).

Дисконтування – це метод визначення поточної вартості (ціни) будь-якого капітального ресурсу (в тому числі й землі) з урахуванням отримання майбутнього прибутку при існуючий ставці банківського відсотка. Інакше кажучи, дисконтування дозволяє визначити, яку ціну необхідно заплатити за капітальний ресурс (землю) сьогодні, щоб від його використання через певний час отримати бажаний результат. Щоб визначити теперішню цінність капітального блага, необхідно здійснити операцію дисконтування.

Яка ж динаміка ціни землі? Загальною тенденцією є зростання цін на землю. Це пов'язано з тим, що, по-перше, росте рента. Так, диференціальна рента росте тому, що втягуються в обробіток нові ділянки землі і підсилюється їх диференціація по родючості, розташуванню і продуктивності додаткових вкладень капіталу. По-друге, росте і монопольна рента, яка зайняла в розвинутих країнах місце абсолютної ренти (тому що органічний склад капіталу в сільському господарстві і промисловості зрівнялися). Крім того, в силу обмеженості земельних ділянок з розвитком великих міст попит на них перевищує пропозицію. Так, у США у 2005 р. ринкова вартість 1 гектара орної землі в середньому по країні становила майже 5 тис. дол., а в деяких країнах Європи вона вдвічі вища. Пропозиція землі залежить від багатьох факторів, які сумарно можна звести до двох: якість або родючість землі та місце знаходження ділянки. Пропозиція землі на ринку нееластична, тому що кількість землі, придатної для обробки, є фіксованою величиною. Навіть за умови підвищення ціни на землю, пропозиція землі не може бути збільшена.

Попит на землю, навпаки, еластичний і має тенденцію до зростання, що зумовлює підвищення ціни на землю, особливо в містах, оскільки зростають рента і попит на ділянки під забудову. В силу обмеженості земельних ділянок з розвитком великих міст попит на них перевищує пропозицію.

Ціна землі може залежати не тільки від маси ренти і банківського відсотка, а й від вартості освоєння і поліпшення землі, співвідношення попиту і пропозиції на продукцію сільського господарства, напрямків економічної політики щодо державного регулювання аграрного сектору економіки тощо.

Зростання цін на землю – одна з причин того, що, наприклад, у США, Японії та інших країнах стали зводитись хмарочоси, будуватись підземні і наземні залізничні колії тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]