Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Тема 17. Світове господарство 311

17.1. Світове господарство: сутність, структура та особливості дії

економічних законів на його рівні 311

17.2. Міжнародні економічні відносини: історія та сучасність 318

17.2.1. Сучасна міжнародна торгівля 318

17.2.2. Міжнародна міграція капіталу 320

17.2.3. Міжнародна трудова міграція 324

17.2.4. Міжнародні валютні відносини: історія та сучасність 327

17.3. Проблеми інтеграції української економіки у світове господарство 332

17.4. Економічні аспекти глобальних проблем 334

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 338

ВСТУП

«Економічна наука має справу з фундаментальними

проблемами життя суспільства; вона стосується

всіх і належить усім».

Людвіг фон Мізес.

«Люди, які ніколи систематично

не вивчали економічну теорію, схожі на глухих,

які намагаються оцінити звучання оркестру».

Пол Самуельсон.

Розвиток ринкових відносин в Україні сприяв зростанню інтересу до економіки. Пов'язано це із залежністю добробуту кожної людини не тільки від власної економічної діяльності, а й від процвітання суспільства. Кожна людина в своєму повсякденному житті постійно вирішує економічні питання, стикається з економічними проблемами, розуміння яких вимагає певних знань. В результаті зріс інтерес широких верств населення до економіки, а професія економіста придбала небувалу раніше популярність.

Економічні знання необхідні не тільки професійним економістам, але і всім громадянам країни для того, щоб розуміти сутність процесів і явищ, що відбуваються в економіці. Без таких знань важко розібратися в складних питаннях і перипетіях економічного розвитку, побачити їхні причини і наслідки.

Особливе значення мають економічні знання для спеціалістів з вищою освітою.

Економіка являє собою складну субординовану систему, отже, і знання про неї повинні бути системними. Такі знання здобуваються в процесі вивчення економічної теорії. Спочатку студенти знайомляться з політичною економією як серцевиною економічної теорії, яка почала формуватися у ХVII столітті. Потім перейдуть до вивчення таких складових частин економічної теорії як мікроекономіка та макроекономіка. Формування мікроекономіки відноситься до ХІХ століття, а макроекономіки – до ХХ століття.

Центральною проблемою політичної економії є осмислення об'єктивного характеру економічних явищ і процесів, пояснення зв'язку абстрактних побудов теорії з практикою реальної економічного життя суспільства. Для цього необхідно освоїти категорії і закони економіки, зрозуміти метод теоретичних міркувань.

Найважливішим завданням пропонованого навчального посібника є вивчення фундаментальних законів функціонування ринкового механізму. З цієї точки зору необхідно зрозуміти його основні категорії – товар, гроші, ціну, прибуток. Відмінною характерною рисою політичної економії як науки є пошук відповідей на питання про сутність розглянутих категорій, про їх об'єктивну зумовленість і необхідність. Одночасно політична економія розглядає і еволюцію економічних категорій як об'єктивний процес. Завданням політичної економії як науки, і відповідно, представленого навчального посібника, є пояснення причин економічного розвитку, природи і причин багатства народів.

Наданим навчальним посібником зроблена спроба систематизованого викладу проблем політичної економії в їх логічному взаємозв'язку. Виклад починається з самих загальних, абстрактних категорій і з самого загального, абстрактного розуміння проблем. Потім здійснюється їх поступова конкретизація, наближення до практики.

Запропонований читачеві навчальний посібник підготовлений колективом авторів, які мають багаторічний досвід викладання політичної економії. Він вирізняється глибиною аналізу, логічною послідовністю та сконцентрованістю викладу.

Матеріал, представлений у посібнику, допоможе студентам засвоїти фундаментальні знання, які пропонує політична економія, сформувати сучасне економічне мислення, навчитися самостійно оцінювати та аналізувати процеси, що відбуваються у економічному житті суспільства, виявляти сутність та механізм дії економічних законів, розглядати закономірності функціонування ринкового господарства, природу капіталу та особливості способів його нагромадження.

Головними задачами навчального посібника є створення основи економічної підготовки студентів, формування культури економічного мислення, вміння розуміти приховані причини економічних явищ та процесів, навчитися використовувати здобуті знання для аналізу господарської практики. Посібник адресований студентам економічних вузів і факультетів, а також усім читачам, які цікавляться проблемами політичної економії.

Навчальний посібник розроблений відповідно до програми курсу «Політична економія» та містить 17 основних тем:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]